Rahatul ştiinţific sau cum este folosită ştiinţa pentru a păcăli oamenii

by - miercuri, ianuarie 31, 2018

Știați că a existat un studiu șocant publicat în revista "Public Library of Science Journal", care a constatat că "până la 72%" dintre oamenii de știință au recunoscut că colegii lor erau angajați în "practici de cercetare dubioase" și că peste 14% din cercetători comiteau "falsuri"?[1]



În plus, între 1977 și 1990, FDA a descoperit că 10-20% din toate studiile verificate erau defectuoase din punct de vedere ştiinţific.[2]

Lucrurile sunt însă şi mai grave! Oamenii de ştiinţă de la compania de biotehnologie Amgen au început să verifice rezultatele a 53 de studii de referinţă publicate în domeniile lor de cercetare a cancerului şi a biologiei sângelui. Ceea ce au descoperit a fost șocant: doar 6 dintre cele 53 de studii au putut fi validate. Aceasta înseamnă că aproape 90% erau eronate, dar au fost prezentate publicului ca fiind valabile.[3]



Cu alte cuvinte, prieteni, în jurul nostru pluteşte cam mult rahat aşa-zis ştiinţific.



Acest aspect devine extrem de îngrijorător mai ales dacă ne gândim că "știința" pare în prezent a fi înlocuit religia organizată, devenind noua autoritate care trebuie ascultată orbește de multe ori. Oamenii vorbesc despre știință ca și cum ar fi ceva infailibil și orice om care se îndoieste de înalţii preoţi ai științei este de regulă atacat, discreditat și respins, fiind considerat un eretic modern.

Dar știința, la fel ca orice altă religie, nu este un zeu care spune doar Adevărul necondiționat. Ea este departe de a fi infailibilă și are nevoie mereu de a fi actualizată, modernizată, provocată, revizuită și schimbată, pentru simplul fapt că știința este supusă limitelor înguste ale percepției umane minuscule, care este în continuă creștere și extindere – și sub influenţa prejudecăților, a mândriei și corupției.

Știința în sine este, evident, un concept abstract și nu poate face nici bine, nici rău, pentru că nu are o minte proprie. Nu este o persoană, deci trebuie să încetăm a mai vorbi despre știință ca despre un super erou. Este pur și simplu un vehicul care necesită un șofer, iar destinația evident diferă de la un șofer la altul.



În timp ce unii pornesc la drum urmărind sincer Adevărul obiectiv, majoritatea pot fi corupți de obsesia banilor (cum ar fi profesorul Dong-Pyou Han de la Universitatea Iowa State, care se află acum în închisoare pentru frauda sa cu „vaccinul anti-SIDA”) sau de dorinţa de a deveni celebri sau pur și simplu de prejudecăți personale și mândrie egoistă. Iar pentru a ajuta oamenii să nu uite de ce nu ar trebui să aibă încredere orbeşte în "știință" - sau orice alt concept abstract de cunoștințe - am decis să scriu acest scurt articol despre modul în care rahatul științific a fost folosit în istorie pentru a ne manipula percepțiile și credințele.

Industria tutunului și industria zahărului

Cu mai bine de o jumătate de secol în urmă, gigantica industrie a tutunului folosea știința ca pe o armă pentru a-i convinge pe cei naivi și creduli despre siguranța țigărilor lor.

Fraza-cheie: “Scientific Evidence”Foto: Adpast.com

O serie de organizații și reviste medicale, inclusiv New England Journal of Medicine și Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), au fost plătite de producătorii de tutun și i-au ajutat pe aceştia să-și facă reclamă, promovând o „ştiinţă” greşită.

Ia citiţi atent textul reclamei de mai jos: „… rezultatele finale, publicate în jurnale medicale reputate, au demonstrat în mod concludent că atunci când fumătorii au trecut pe ţigări Philip Morris, toate cazurile de iritaţie [în gât sau în nas] au trecut sau s-au îmbunătăţit clar.” 

Foto: Tobacco Exhibits 

În mod similar, industria zahărului a angajat un grup de cercetători de la Harvard pentru a ascunde legătura dintre zahăr și bolile cardiace în anii 1960, iar International Sugar Research Foundation (ISRF) a suprimat un studiu care arăta că zahărul ar putea mări riscul de cancer de vezică urinară.

Toți trebuie să înțelegem acest lucru, dragi prieteni: societatea noastră globală este condusă ca o afacere, nu ca o organizație non-profit care apreciază viața umană. Aceasta înseamnă că membrii oricărei profesii pot fi ușor corupţi cu bani. Din păcate, problemele noastre sunt sistemice și își au rădăcinile în această paradigmă dureros de imperfectă.

Manipularea științei continuă și astăzi

În istoria mai recentă, administrația Bush a fost prinsă manipulând știința în interesele agendei lor. Industria petrolului a mituit de asemenea oamenii de știință, care repetau ca papagalii textele dictate de alţii. În mod similar, gigantul Monsanto și Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite (EPA) au fost prinși fiind implicați împreună în această practică lipsită de etică. Nu este prima dată când compania Monsanto a fost prinsă acționând în acest fel. În Canada, un grup de savanți au depus mărturie că Monsanto le oferise o mită de 1-2 milioane de dolari, iar în Indonezia compania a fost amendată pentru mituirea unui funcționar guvernamental. Un alt gigant al biotehnicii, Syngenta, a angajat oameni de știință ca să-l discrediteze pe profesorul Tyrone Hayes, ale cărui cercetări descoperiseră că erbicidul Atrazine prezintă riscuri pentru sănătatea populației. Concernul Merck a fost dat în judecată de doi cercetători pentru că manipulase testele de eficacitate ale vaccinului împotriva oreionului.

Firma Coca Cola a fost, de asemenea, prinsă cumpărând oameni de știință (cam 132,8 milioane de dolari), pentru a bagateliza consecinţele consumului băuturilor lor zaharoase și a altor produse nesănătoase. De fapt, corporațiile fac acest lucru tot timpul. Un exemplu perfect este un studiu realizat de Universitatea din Colorado, care a susținut că sucurile carbogazoase dietetice ar fi mai bune decât apa în promovarea unui mod sănătos de a slăbi. Evident, acest studiu a fost finanțat de industria sucurilor carbogazoase.

Un alt studiu a susținut că acei copii care consumă bomboane ar cântări mai puțin decât copiii care nu consumă bomboane și sunt deci mai puțin susceptibili de a fi obezi. Acest studiu, din nou deloc surprinzător, a fost finanțat de o asociație comercială care reprezintă giganţii producători de bomboane Butterfingers, Hershey și Skittles.

Concluzie

Până în prezent continuă seria de practici discutabile în numele științei. Din păcate, manipularea (sau incompetența) științei nu va fi probabil niciodată eliminată cu adevărat din societate, pentru că are rădăcini în faptul că oamenii nu sunt infailibili și pot fi corupți. Aceasta nu înseamnă însă că conceptul de știință nu serveşte unui scop important; eu personal folosesc metode și principii științifice zilnic în viața mea și mă bazez pe cercetarea științifică pentru a evidenția corupția din cadrul comunității științifice. Dar acest articol a fost scris în mod special pentru a ne reaminti că "știința" poate fi folosită pentru a ne înșela - a fost deja folosită pentru a ne înșela - și ar trebui pusă întotdeauna sub semnul îndoielii. Savanții au nevoie în mod evident de bani pentru a-și desfășura cercetarea, iar corporațiile pentru care profiturile materiale contează mai mult decât viața oamenilor au o mulțime de bani. Mâna care dă controlează de obicei mâna care ia.

Până când vom proiecta un sistem care sa promoveze educația independentă mai mult decât propaganda și ignoranța, un sistem care să recompenseze integritatea mai mult decât dorința de a face orice pentru "bani", acest tip de comportament uman jalnic va persista, din motive evidente...

Bibliografie
[1] Daniele Fanelli, Public Library of Science Journal, How Many Scientists Fabricate and Falsify Research? A Systematic Review and Meta-Analysis of Survey Data, May 29, 2009
[2] J. Leslie Glick, Scientific data audit—A key management tool, Pages 153-168 | Published online: 11 Jun 2008
[3] C. Glenn Begley & Lee M. Ellis, Nature 483, 531–533, Drug development: Raise standards for preclinical cancer research,  29 March 2012

Autor: Gavin Nascimento
Sursa:
https://anewkindofhuman.com/science-is-used-to-deceive-the-public/

You May Also Like

4 comments