luni, 26 octombrie 2009

Replierea leprelor, profilul teroristului emotional

Atentie, postare contraindicata stomacelor prea sensibile!

Pe 6 octombrie a fost ziua matusii mele, unde de obicei tata se mai intalneste cu fosta mea prietena Ingrid, care la randul ei are contact cu "multiubita" mea cumnatica. Ei, m-a pus dracu' (sau intuitia) sa ma mai uit de curand prin mailurile lui tata. Ca deh, de 2 ori pe an are voie oricine sa fie masochist, nu?

Dumnealui a inceput sa corespondeze cu Doamna Sperietoare, aka_cumnatica mea. Sa vedeti politeturi, exprimari elegante si finute, schimbari de informatii despre vremea prin satucurile din fosta RDG, de parca nici nu se dusmanisera catusi de putin cu niste ani in urma... Mda, leprele sunt alea care 1) ling unde au scuipat si 2) se repliaza mereu in aceeasi echipa... In final multumiri "din suflet" de la ea catre tata pentru filmul artistic "David si parintii sai"...

Informatii suplimentare: dl. Sticla a copiat in secret DVD-ul cu slide-show-ul cu David pe care i-l daruisem eu de Craciun lui Mutti si i l-a trimis lui tata, iar acum cateva saptamani tata i l-a transmis prin nu stiu ce server si Doamnei Sperietoare, care (atentie!) s-a declarat "foarte tulburata" dupa vizionare si foarte credincioasa in vointa Domnului de a ne reuni pe toti "inainte de a pune mainile pe piept" (ca asa e ea, merge la biserica inainte de a minti si de a escroca si de a intriga). Dar nu uita sa se minuneze penetrant: "nu inteleg de unde are copilul ochi albastri daca ei au amandoi ochi caprui" ;-))


Tata a felicitat-o ca "i-ai pus baiatului numele tatalui dumitale"... Hehe, Moromete, eu iti inteleg visul de nemurire, dar aici se arata doar remuscarile leprei: cand tatal ei era in viata, ea manca pufuleti (cumparati din banii ei!) si isi refuza tatal cand acesta ii cerea, cand s-a imbolnavit de cancer tatal, Bogdan l-a ingrijit pana in ultima clipa, in timp ce ea frecventa discotecile, dupa ce a murit, doar Bogdan plangea si jelea luni in sir, in timp ce ea ii bloca lacrimile cu replici repezite de genul "Nu incepe iar cu smiorcaitul" (!!!!???), DAAAR cand a plecat Bogdan in Germania si ea a ramas singura (si nu mai putea fi verificata), mama-mama ce mai plangea rau de tot pe chat si mergea la cimitir si aprindea lumanari la biserica... Asa ca nu pot sa spun decat un prietenesc: huo, jigodie, vezi de prosteste pe altii cu aerele astea de sfanta Filofteia!

Tata la randul lui, tare "emotionat" de pozele copilului ei, ii scrie ca i le-a trimis si mamei mele, care este si ea "tare nefericita din cauza ca nu poate sa aiba parte de un nepot in adevaratul sens al cuvantului"... Hehe, remarcati ca nu e vorba decat despre EI si de ce vor ei sa aiba parte? Ce mai conteaza ca bietul David numai de o bunica alcoolica si fumatoare nu ar avea nevoie... In rest, fariseism, ipocrizie si tupeu fara margini. Narcisistul patologic in diversele lui forme...

O parte din scenariul lor ma amuza totusi: tata si mama il invinuiesc pe Bogdan pentru ca eu am rupt-o cu ei (citat din scrisoarea lui tata. catre Bogdan: "Dumneata ai fost regizorul..."), iar cumnatika ii scrie acum lui tata ca ea nu intelege schimbarea lui Bogdan fata de ea, ca Bogdan are acum mintea incetosata (hehe) si ca ea pune schimbarea pe seama Feliciei. Nu ei ne-au extorcat de bani, nu ei au intrigat ca sa ne dezbine, nu ei ne-au manipulat, nu ei ne-au tratat cu dusmanie in timp ce noi le-am facut lor numai bine... Nooo, ei sunt victimele in complotul asta... Ce mai, eu si Bogdan ne-am gasit: doi regizori de vendete ;-) iar ei nici usturoi nu au mancat, nici gura nu le pute. Ce sa-i faci, leprele will be lepre up till the end...

Mi s-a facut tare dor de textul meu preferat despre teroristul emotional, aka_cumnatica mea. O puteti recunoaste in fiecare cuvant al descrierii, ca intr-o radiografie perfecta. Si pe pariu ca veti mai recunoaste si voi cateva personaje din viata voastra care corespund bine acestei descrieri? Sunt pasaje traduse si completate de mine de pe un site extraordinar, apartinand lui Tim Field (may you rest in peace wherever you are, man, and thank you so much for opening my eyes!). Pentru cei care nu au avut niciodata de-a face cu asemenea "oameni", fiti recunoscatori, dar nu subestimati niciodata atunci cand cineva va povesteste despre o experienta precum cea prin care am trecut eu.

Deschideti ochii!
* * * * *

Terorismul emotional

Introducere

Inrait de o educatie abuziva, clocotind de resentimente, iritat ca ceilalti nu-i indeplinesc dorintele si avand ca si combustibil o furie cronica rezultata din respingere, teroristul emotional manifesta o nevoie obsesiva, coercitiva si egoista de a-si descarca agresiunea necontrolata asupra altora, afisand concomitent o aparenta incapacitate de a-si realiza propriul comportament si efectele lui asupra celor din jur. Gelozia si invidia il motiveaza si-l ajuta pe teroristul emotional sa identifice o persoana competenta si simpatizata, pe care apoi o controleaza si o subjuga prin manipulare si prefacatorie. Cind tinta ameninta sa se revolte si nu se mai lasa parazitata, o teama paranoica de a fi demascat il cuprinde pe teroristul emotional, care brusc isi vede tinta ca pe o amenintare si face tot posibilul s-o neutralizeze si s-o elimine cat poate de repede. Odata ce acea persoana a fost eliminata, exista de regula un interval intre 2 zile si 2 saptamani pana cand teroristul emotional isi alege alta tinta si ciclul reincepe.


Despre conceptul de victima

E de preferat cuvantul "tinta". Cuvantul "victima" le permite celor necinstiti sa stimuleze conceptiile gresite despre "a fi victima", care includ pentru unii insinuarea cum ca persoana respectiva ar fi fost cumva complice la abuz. Cuvantul "tinta" identifica foarte clar alegerea constienta a teroristului emotional de a teroriza emotional si de a parazita pe cineva.


Evitarea responsabilitatii – negarea, contraatacul si autovictimizarea

Teroristul emotional este adult pe dinafara, dar copil pe dinauntru; este ca un copil care nu s-a facut mare niciodata. Se poate spune ca teroristul emotional este intarziat din punct de vedere emotional si are nivelul de dezvoltare emotionala al unui copil de cinci ani. El vrea sa se bucure de privilegiile din lumea adultilor, dar este incapabil si nu doreste sa accepte raspunderile corespunzatoare. Pe scurt, teroristul emotional nu a invatat niciodata sa-si asume raspunderea pentru propriile fapte.

Cind este somat sa dea socoteala pentru modul in care a ales sa se comporte, teroristul emotional instinctiv prezinta urmatoarele reactii:

1. Negarea

Teroristul emotional neaga totul. Variatiile includ banalizarea ("Ah, e ceva atat de lipsit de importanta ca nici nu merita sa discutam…") si tentativa de nou inceput ("Nu stiu de ce insisti atata pe trecut" si "Ce-a fost a fost, hai sa trecem peste si sa ne concentram pe prezent/viitor") – teroristul emotional refuza orice raspundere si incearca sa devieze si sa abata atentia folosindu-se permanent de falsa conciliere. Imaginati-va ca un criminal ar putea sa se justifice asa ("Hei, stiu ca am ucis 10 oameni, dar asta a fost in trecut, nu mai putem schimba trecutul, hai sa lasam totul in urma si sa ne concentram pe viitor ca sa ne putem continua vietile cum trebuie" – asta ar face puscariile sa nu mai fie atat de supraaglomerate, nu?).

2. Represaliile

Teroristul emotional contraataca. La teroristul emotional negarea este urmata rapid de un contraatac agresiv, cu critica si discreditarea celuilalt, adesea bazate pe deformarea realitatii sau pe inventii pur si simplu. Particularitatile acestei faze sunt: minciuna, inselaciunea, duplicitatea, ipocrizia si invinuirea celorlalti. Scopul este acela de a evita sa raspunda la intrebarea sau la acuzatia concreta si deci a evita sa-si asume raspunderea pentru comportamentul lui. Frecvent celalalt este atras in capcana sau fortat sa mai dea inca o explicatie lunga pentru a dovedi ca teroristul emotional este raspunzator; pana cand se termina cu explicatia, toata lumea aproape ca a uitat intrebarea initiala! Atat negarea cat si represaliile sunt prezentate cu o agresiune mascata printr-o atitudine fortat pozitiva; de fapt aici nu exista nimic pozitiv, iar adevaratul caracter al teroristului emotional este dovedit prin absenta totala a raspunsului la intrebarea initiala cu care a fost confruntat, el va face orice ca sa distraga atentia, sa-i faca pe ceilalti sa uite de unde s-a plecat in discutie, va evada pe unde va putea, cu acuzatii, cu lacrimi (mai ales cu lacrimi), apeland la orice mijloc pentru a scapa din capcana adevarului.

3. Autovictimizarea

In cazul (destul de rar) cind negarea si represaliile nu sunt suficiente, teroristul emotional se autovictimizeaza sau se portretizeaza in victima unor persecutii, manipuland oamenii si inducandu-le sentimente de vinovatie. Aceasta manipulare de obicei se petrece sub forma izbucnirii in lacrimi (un plans isteric si furios – semn al lipsei de autenticitate), lucru la care majoritatea oamenilor nu prea rezista. Variatiunile includ autocompatimirea, simularea indignarii, afectarea de a fi "devastat", acuzatia ca el este cel terorizat, pretentia de a fi "profund jignit", melodrama, martiriul ("Dupa cate am facut pentru tine" sau “Dar de ce nu mi-ai spus mai devreme?”) si o drama gen "saracul de mine" ("Nu stii cat de greu imi este mie … bla-bla-bla" si "Eu intotdeauna sunt cel care…", "Tu crezi ca numai tu ai probleme…" sau "Eu sunt de fapt victima"). Alte tactici mai includ si manipularea cu scopul inversarii rolurilor: cel care-l demasca pe teroristul emotional ajunge printr-o manipulare extrem de subtila sa se simta el insusi rau si crud, in timp ce teroristul ia rapid locul victimei. In alte cazuri, afirmatii false referitoare la starea sanatatii sint arme folosite constant de teroristul emotional, care sufera tot timpul de ceva atunci cand simte ca prin asta poate obtine atentie si simpatie.

Folosind aceste trei modele de comportament, teroristul emotional e capabil sa se eschiveze de la raspunsul la intrebarea care ameninta sa-l demaste si in acest fel poate evita asumarea raspunderii pentru ceea ce a spus sau a facut. Sunt modele de comportament pe care le invatam la virsta de 3-4 ani, insa in timp ce majoritatea copiilor invata sau sunt invatati sa se desprinda de aceste modele ulterior, teroristul emotional nu se desprinde niciodata de ele, iar pana la varsta de adult aceste tehnici au fost deja practicate de ei pana la perfectiune, deci ei nici nu mai au interes sa se desprinda de ele, din moment ce in felul asta obtin tot ceea ce (cred ei) ii face fericiti.

Un alt avantaj al strategiei "negare/contraatac/autovictimizare" este ca joaca rol de provocare. Tinta terorii, care foarte probabil a avut nevoie de foarte mult timp si multa putere pentru a-l confrunta in sfirsit pe teroristul emotional, il vede pe tortionar ca scapa iar de responsabilitate si este provocat de multe ori sa explodeze cu o furie si o intensitate emotionala enorme (normal, cand se aduna atata suferinta!), dupa care teroristul emotional afirma simplu: "Vezi, ti-am spus ca tu esti problema". Furia este unul din mecanismele prin care teroristul emotional (si toti cei care practica abuzul emotional) isi controleaza victimele. Infigand stiletul cu multa dibacie si obtinand astfel o reactie de furie adunata in timp, teroristul emotional isi joaca asul din maneca si-si pune tinta in postura de ticalos. Multi oameni din afara nu mai pot vedea clar in acea clipa cine este vinovatul, bazandu-se pe aparente si inclinand sa acuze tot persoana-tinta, care in sfarsit isi adunase tot curajul pentru a se apara.

Apropo de lacrimile teroristilor emotionali, regula e simpla: adultii nu raspund prin a izbucni in lacrimi atunci cand li se cere socoteala pentru modul cum au ales sa se comporte. Daca aveti de-a face cu un astfel de terorist emotional care prezinta aceasta tactica de evitare a asumarii raspunderii, ramaneti pasiv si atrageti-i atentia asupra sablonului folosit si asupra scopului urmarit de acel sablon. Apoi repetati intrebarea initiala, cerand un raspuns direct. Ramaneti ferm pe pozitie si confruntati-l pe terorist nelasandu-l sa se eschiveze.

Teroristul emotional se bazeaza si pe negarea altora si pe faptul ca atunci cand tinta relateaza abuzul ceilalti n-o vor crede ("esti sigur ca asa e?", "mi se pare greu de crezut – esti sigur ca nu exagerezi?"). De multe ori tintele sunt intrebate de ce nu au relatat mai devreme ce se intampla, iar raspunsul frecvent este "pentru ca eram sigur ca nimeni nu ma va crede si nu ma va lua in serios". E trist, dar adevarat. Din cauza naturii duplicitare de Dr. Jekyll/ Mr. Hyde a teroristului emotional, din cauza lantului nesfarsit de minciuni si a falsei plauzibilitati, nimeni nu poate – sau nu vrea – sa creada ca o alta persoana poate fi asa. Dar fiecare va vedea adevarul cand va fi el insusi tinta, chiar daca uneori acest proces poate dura si 10 ani. Iar pretul pe care-l platesc acesti oameni pentru orbirea si buna credinta cu care au incredere in teroristul emotional este imens.

Reflectia

Teroristul emotional nutreste o ura nestinsa pentru cel care poate descrie exact profilul lui clinic intr-un mod care ii ajuta pe alti oameni sa vada prin ceata de deceptie si masca lui de prefacatorie. Raspunsul instinctiv obisnuit este de a lansa un atac personal distrugator asupra credibilitatii persoanei respective, a lipsei de calificare a persoanei in abordarea tulburarilor de personalitate si a psihopatilor, dar dovada minciunii este ca teroristul emotional nu va contribui cu absolut nimic personal la o asemenea discutie, scopul lui este doar de a-l discredita pe "adversar", el neavand argumente solide si concrete cu care sa combata ceea ce se spune despre el.
Teroristul emotional uraste sa se vada pe sine insusi si propriul lui comportament reflectat intr-o oglinda.

Proiectia

Teroristul emotional isi proiecteaza propriile neajunsuri, defecte, propriul comportament asupra altor oameni, pentru a evita sa se confrunte cu adevarata lui fire si a fi silit sa faca ceva ca sa se schimbe (procesul de a invata despre tine insuti este dureros si astfel de oameni nu se schimba mai niciodata), de asemenea el urmareste permanent sa distraga atentia de la el si de la defectele lui.

Proiectia se realizeaza prin invinuire, critica, insinuari si afirmatii neadevarate; odata ce constientizati acest lucru, aplicati urmatoarea regula: orice critica sau afirmatie neadevarata pe care teroristul emotional o face despre tinta lui este in realitate o marturisire sau o revelatie despre el insusi. Nu uitati asta. Aceasta informatie poate fi folosita pentru a percepe infractiunile foarte subtile ale teroristului emotional; spre exemplu, cand minciunile lui se refera la aspectul financiar sau la cel sexual, este foarte probabil ca el insusi a comis acele fapte; cand teroristul emotional face o afirmatie neadevarata despre un abuz (care intotdeauna va fi vaga si nespecifica), este foarte probabil ca el insusi a comis acel abuz; cand teroristul emotional acuza pe altul de „ipocrizie” sau de „atitudine negativa” sau de „minciuna”, in realitate el insusi este ipocritul, el are atitudinea negativa si el este mincinosul.

In aceste cazuri, teroristul emotional trebuie facut sa inteleaga ca daca face afirmatii neadevarate si nu e in stare sa le dovedeasca plauzibil, se vor face cercetari serioase despre persoana lui si vor exista repercursiuni. Atunci cand simptomele comportamentului lui patologic devin vizibile si pentru altii, teroristul emotional incearca sa joace cartea "sanatatii psihice", pretinzand ca tinta lui este "bolnava psihic" sau "instabila psihic" sau are o "problema psihica". Este foarte probabil ca aceasta afirmatie sa fie o proiectie a propriilor lui probleme de sanatate psihica. Caci de regula toti teroristii emotionali sufera de boli psihice.

Una din trasaturile-cheie ale teroristului emotional si ale personalitatii psihopatului este ca, atunci cand e solicitat sa dea socoteala pentru ceea ce face, il va acuza cu toate mijloacele pe cel care l-a demascat, insinuand ca acela ar fi cel cu personalitatea psihopata si ca el (teroristul emotional) ar fi in realitate victima.

De ce eu?

Exista multe motive si modalitati prin care teroristul emotional isi alege victimele. Stereotipuri ca "victimele sunt slabe" nu au nici un suport real. Terorismul emotional se repeta deoarece motivele pentru care teroristul emotional actioneaza nu se schimba niciodata.

1) Cum isi alege teroristul emotional tinta?

Teroristul emotional isi alege tinta dupa urmatoarele criterii:
 • teroristul emotional e un pradator si un oportunist – te-ai nimerit in locul gresit la momentul gresit; asta e intotdeauna motivul principal – la o examinare mai atenta vei vedea ca ai avut o multime de predecesori si vei avea o multime de succesori; abuzul nu a inceput si nici nu va sfarsi cu tine;
 • esti bun si capabil in ceea ce faci, adesea ai calitati exceptionale;
 • esti simpatizat de multi oameni;
 • esti o persoana cultivata si inteligenta, la care alti oameni apeleaza pentru sfaturi (deci primesti mai multa atentie decat teroristul emotional);
 • ai un set de valori bine definit si nu esti dispus sa faci compromisuri;
 • esti o persoana integra (teroristul emotional dispretuieste si uraste oamenii integri, el neavand asa ceva, de aceea simte nevoia sa distruga pe oricine este altfel);
 • ai cel putin o vulnerabilitate care poate fi exploatata; iata cateva exemple de vulnerabilitati:
 • - esti foarte corect si sincer
 • - esti milos
 • - esti extrem de generos
 • - te lasi usor prada sentimentelor de vinovatie
 • - esti o persoana independenta si puternica;
Gelozia (pentru relatiile tale de calitate) si invidia (fata de talentul si capacitatile tale sau fata de bunurile pe care le ai) sunt motive esentiale pentru teroristul emotional.

2) Calitati personale pe care teroristul emotional le gaseste irezistibile la tintele lui
Ca tinta a teroristului emotional ai de obicei urmatoarele trasaturi:
 • esti simpatizat de multa lume (asta ii trezeste teroristului emotional gelozia);
 • esti competent in tot ce faci (asta ii trezeste teroristului emotional invidia);
 • esti inteligent si cultivat;
 • esti corect si integru (ceea ce teroristul emotional uraste);
 • esti demn de incredere, loial si saritor;
 • ai principii si urasti compromisurile;
 • esti intotdeauna dispus sa te implici profund in toate si astepti si de la ceilalti acelasi lucru;
 • iti reuseste intotdeauna tot ce faci, esti hotarat si curajos;
 • ai simtul umorului si esti spiritual;
 • ai imaginatie si esti inventiv;
 • esti un idealist si un optimist, intr-o permanenta incercare de a progresa;
 • esti capabil de a invata lucruri noi in timp record;
 • rationezi pe termen lung si intotdeauna vezi intregul puzzle;
 • esti un om sensibil si sufletist (posezi o constelatie de valori rare care includ empatia, grija pentru altii, respectul si toleranta fata de altii etc.);
 • nu te infurii usor;
 • ajuti cu placere, dorind sa impartasesti atat cunostintele cat si experienta ta;
 • esti generos si altruist; serios si perseverent;
 • nu prea stii sa spui NU;
 • ai un puternic simt al onoarei;
 • ai un puternic simt al dreptatii, dorind sa demasti nedreptatea si minciuna oriunde le intalnesti;
 • nu prea esti capabil sa te apreciezi singur, acorzi o mai mare importanta si un credit mai mare parerilor altora despre tine;
 • urasti violenta;
 • ai tendinta sa ierti prea repede (lucru pe care teroristul emotional il exploateaza la maximum);
 • ai dorinta puternica de a gandi intotdeauna frumos despre altii;
 • esti incoruptibil si ai principii morale de nezdruncinat, nevrand sa cobori niciodata stacheta;
 • ai insa si tendinta de a te subaprecia si de a cauta aprobarea altora;
 • nu prea te afirmi la adevarata valoare;
 • simti nevoia acuta de a fi apreciat si nu-ti plac conflictele, de aceea te grabesti sa-ti ceri iertare cand esti acuzat de ceva, chiar daca nu esti vinovat;
 • esti perfectionist;
 • esti dependent emotional de altii, esti naiv si in permanenta te simti vinovat de ceva (probabil urmare a unei copilarii lipsite de dragostea parinteasca);
 • vrei sa joci mereu fair-play si incerci permanent sa fii rational;
 • ai capacitatea de a reactiona uimitor de linistit in situatii de stress;
 • ai tendinta de a reprima furia foarte multa vreme, in loc de a o exprima.
Profilul teroristului emotional

Teroristul emotional:
 • este un mincinos convins si experimentat si cand i se cere socoteala va inventa in mod spontan in acel moment exact scuza/pretextul de care are nevoie;
 • exceleaza in a pacali pe toata lumea si nu trebuie niciodata subestimat in aceasta privinta;
 • foloseste un farmec excesiv (gretos la un moment dat) si intotdeauna suna plauzibil si convingator cand sunt de fata superiorii la servici sau oameni de care are nevoie („farmecul” e folosit pentru a pacali si de asemenea pentru a masca lipsa totala de empatie);
 • este alunecos, superficial si artificial, vehiculand din abundenta cuvinte alese si mieroase – dar dincolo de ele nu exista nici o substanta;
 • e dotat cu o volubilitate exceptionala (a nu se confunda elocventa – calitatea discursului – cu volubilitatea – volumul discursului) si se pricepe sa-i manipuleze pe majoritatea oamenilor in orice interactiune verbala, in special in situatii de conflict;
 • e adesea descris ca siret, prefacut, lingusitor, siropos, se gudura unde are interes, e lingau si servil;
 • are o capacitate neobisnuita de a anticipa ceea ce vor alti oameni sa auda si apoi sa afirme acele lucruri intr-un mod plauzibil, ca sa se bage pe sub pielea celor pe care vrea sa-i exploateze ulterior;
 • nu e demn de incredere, este necinstit in adevarata lui fiinta si este o mare greseala sa se puna baza in el;
 • promite multe ca sa-si vada interesul, dar nu se tine de cuvant si inventeaza scuze si motive din cele mai elucubrante (dar intotdeauna neverificabile) pentru a-si motiva actiunile;
 • este handicapat din punct de vedere emotional; in timp ce limbajul si intelectul pot parea cele ale unui adult, teroristul emotional are varsta emotionala a unui copil de 5 ani;
 • este incapabil de a crea sau a mentine intimitate adevarata intr-o relatie;
 • este plin de prejudecati si idei rasiste, dar face eforturi inumane pentru a tine secret acest aspect al personalitatii lui;
 • este foarte incapatanat si se prezinta arogant, obraznic, cu pretentii enorme si cu o aura de invulnerabilitate;
 • este obsedat de control si e manat permanent de constrangerea de a controla pe toata lumea, tot ce spun ceilalti, tot ce fac ceilalti, tot ce gandesc si ce cred ceilalti; de exemplu, va lansa imediat un atac personal in clipa cand cineva incepe sa vorbeasca bine informat despre personalitatea psihopata sau despre personalitatea antisociala – dar el isi va permite in mod agresiv sa discute despre ce doreste el; teroristul emotional se teme si ii uraste pe aceia care reusesc sa vada prin voalul de deceptie si dincolo de masca lor „fermecatoare” sub care se ascunde psihopatul;
 • nu se poate abtine de la a critica in permanenta si pe toata lumea, in acelasi timp refuza sa recunoasca valoarea altora, sa laude sincer pe altcineva si sa ia la cunostinta dorintele si nevoile unei alte persoane in afara de el insusi;
 • nu se implica niciodata in conversatii profunde cu alti oameni (poate „discuta” ore in sir fara ca partenerul de discutie sa afle o singura informatie cu adevarat personala despre teroristul emotional!); argumentele lui sunt intotdeauna foarte subtiri (pana cand intervine „nota personala” menita sa le dea greutate prin manipulare si prin autovictimizare);
 • sare de la subiect la subiect in permanenta, incat de fiecare data dupa ce te desparti de el ramai cu sentimentul ca de fapt nu a avut loc nici o conversatie;
 • refuza mereu sa precizeze ceea ce afirma si nu da niciodata raspunsuri directe si oneste, se fofileaza permanent cand ceva nu-i convine;
 • e prietenos in mod selectiv – e gretos de amabil si servil cu unii oameni, rece si arogant cu altii, iar pe restul ii ignora;
 • este evaziv si are o capacitate de magician de a-si crea alibiuri prin care nimeni sa nu-l poata verifica 100% ca sa-l prinda cu minciuna;
 • discrediteaza si incearca sa distruga pe oricine care-i apare ca un adversar, ca o potentiala amenintare sau orice persoana care vede dincolo de masca prefacatoriei;
 • este maestru in a crea conflicte exact intre acele persoane care ar putea corobora informatii incriminatoare despre el;
 • discrediteaza si incearca sa neutralizeze repede pe oricine are cunostinte psihologice despre psihopati, sociopati sau tulburarile tip borderline;
 • otraveste simturile si mintea altora (mai ales a celor care sunt buni cu el), manipulandu-le perceptiile;
 • poate urmari ani de zile cu ura lui pe cel care indrazneste sa-l faca raspunzator de ceva; de asemenea, e maestru in a deprecia, a discredita si a denigra pe cel care indrazneste sa-l acuze de ceva;
 • promite si se angajeaza cu tam-tam sa serveasca pe cineva la care are interes, dar in ascuns se simte satisfacut cand poate refuza cuiva o favoare (sub umbrela eternelor alibiuri neverificabile);
 • manipuleaza la un nivel patologic, mai ales sentimentele oamenilor (inducandu-le in cea mai mare parte sentimente de vinovatie);
 • cand e solicitat sa consoleze la nevoie sau sa raspunda el la nevoile altora, raspunde cu nerabdare, iritabilitate prost mascata si agresiune abia stapanita; nu suporta sa nu fie el in centrul atentiei;
 • e arogant si plin de el, se crede atotstiutor si, desi din vorbe sustine contrariul (fiindca da bine la imaginea proprie), in realitate nu accepta nici cea mai mica critica;
 • este gol si mort pe dinauntru din punct de vedere spiritual, desi poate sustine cu voce tare ca este credincios si merge la biserica si are diverse inclinatii religioase;
 • poarta permanent masca nefericirii si a victimei, cu exceptia momentelor cand are interes sa pacaleasca si sa atraga;
 • adesea ii scapa semnificatia semantica a limbajului, interpreteaza gresit ce se spune, crezand de pilda ca anumite comentarii de natura satirica, ironica sau pur si simplu negativa ii sunt adresate lui;
 • forteaza (prin manipulare) asupra celorlalti o realitate falsa, construita din deformare si falsificare; unora le trebuie ani de zile pentru a scapa din panza de paianjen iscusita a teroristului emotional;
 • este mic la suflet, insinuant si incredibil de meschin;
 • este rautacios, zgarcit si necinstit din punct de vedere financiar;
 • este lacom, egoist, un parazit si un vampir emotional;
 • intotdeauna ia si niciodata nu da.
Profilul detaliat al teroristului emotional

Teroristul emotional de asemenea:
 • este de un egoism feroce si actioneaza numai in propriul lui interes, spre propria lui extindere si conservare; tot ce face el se reduce la propria lui persoana – pana si aparent nevinovatul „Ce mai faci?” se traduce prin „Hai, ma intrebi si pe mine ce fac eu??”;
 • este total insensibil si adesea ingroasa obrazul cu indiferenta la nevoile altora, mai ales cand ceilalti au greutati (vulnerabilitatea este un stimulent major pentru teroristul emotional);
 • este total incapabil de reciprocitate, adica este incapabil si nici nu doreste sa raspunda prin reciprocitate la gesturi pozitive;
 • intotdeauna priveste persoanele care incearca sa fie conciliante ca pe niste fraieri buni de exploatat;
 • se foloseste de criticarea si umilirea altora mascandu-le in diverse moduri sub pretextul ca le vrea binele – in realitate nu urmareste decit sa controleze si sa subjuge si sa iasa el in evidenta;
 • pare inteligent insa nu se ridica la nivelul aparentelor nici sub aspect cultural, nici sub aspect profesional; inteligenta lui e concentrata exclusiv pe fraude, pe manipulare, pe fuga de raspundere, pe siretenie, pe obtinerea de profit personal cu orice pret;
 • poate fi pasiv-agresiv, intr-o secunda se incinge ca un vulcan si azvirle cu acuzatii si reprosuri in stinga si-n dreapta, in urmatoarea secunda plinge in hohote si-si pune cenusa in cap vazand ca prima strategie nu da roade; retineti acest cuvant: strategie!!
 • este cooperant la suprafata, dar intotdeauna motivat de o potentiala retributie, in realitate este imposibil de indrumat daca nu face o terapie indelungata;
 • are o natura de Jekyll si Hyde – este josnic, corupt si razbunator in adevarata lui fire, dar mieros, nevinovat si fermecator in prezenta martorilor; nimeni nu poate (sau nu vrea) sa creada ca aceasta persoana are o natura razbunatoare – numai tinta curenta a agresiunii teroristului emotional vede ambele fete ale agresorului; chipul de „Jekyll” este descris ca fermecator si destul de convingator ca sa pacaleasca atat oameni apropiati, cat si un birou de personal sau chiar un tribunal, iar chipul de „Hyde” este descris ca rau, malign; nu va lasati pacaliti: Hyde este adevarata persoana, Jekyll este doar un rol;
 • isi foloseste inteligenta mai ales pentru a-si scuza si justifica actiunile si detesta pe oricine care este mai competent decit el – adica majoritatea oamenilor!;
 • este incapabil sa pastreze un secret, adesea tradeaza secretele prin relatari incorecte, deformarea realitatii si inventii care-l avantajeaza pe el;
 • distorsioneaza, nascoceste si inventeaza critici si afirmatii nefondate si abuzeaza de putere cand o are;
 • se foloseste de barfa, injunghie pe la spate sau raspandeste zvonuri pentru a discredita si izola pe cei pe care-i simte concurenti (intotdeauna avand grija sa se asigure ca nu va fi prins);
 • in ciuda unor cicatrici devastatoare in sufletele altor persoane, faptele unui terorist emotional pot ramane nedescoperite ani de-a rindul;
 • nu e demn de incredere si e incapabil sa aiba el insusi incredere in altcineva – asta explica partial constrangerea patologica de a controla si de a manipula afectiv;
 • este posedat de o nevoie narcisista coplesitoare de a se portretiza intr-o persoana minunata, generoasa si buna la suflet, in total contrast cu faptele lui si cu modul cum ii trateaza pe altii; teroristul emotional nu vede nimic gresit in comportamentul lui si prefera sa nu inregistreze discrepanta imensa dintre cum ar vrea el sa fie vazut si cum este vazut cu adevarat de altii; cine incepe o relatie cu el ar trebui sa se informeze despre relatiile teroristului emotional cu alti oameni: daca aceste relatii se termina mereu brusc si teroristul emotional nu prea are prieteni constanti si se prezinta mereu ca „victima” a celorlalti, puteti fi sigur ca ceva e putred cu el;
 • este permanent intr-o stare de drama: orice incident este distorsionat ca sa devina un eveniment de proportii dramatice cu care sa atraga atentia si compasiunea celor din jur, in cautarea de noi tinte; totul in viata lui este ridicat la proportii de criza;
 • creeaza in jur o atmosfera unde nivelul de negare este atat de mare incat ceilalti se afla ca intr-un fel de ceata care le paralizeaza gandirea si prea tarziu isi dau seama cum au fost manipulati;
 • ii manipuleaza pe ceilalti pentru a ajunge in situatii in care acestia nu mai pot da inapoi sau din care nu mai pot iesi – acesti oameni devin ulterior susceptibili la alte manipulari si sunt deja prinsi ca musca in panza de paianjen a jocului acestui sociopat;
 • poate parea competent la suprafata in slujba lui, insa dincolo de fatada este total necorespunzator, incapabil, adesea incompetent; supravietuieste numai prin plagiaturi, viclenii si cocotandu-se pe umerii celor pe care-i paraziteaza;
 • este capabil sa se faca foarte placut la inceputul unei relatii, varandu-se pe sub pielea victimei, inainte de a o trage in piept si de a o jumuli; cand nu mai are nevoie de persoana respectiva, se debaraseaza de ea fara mustrari de constiinta, ca si cum nici nu ar fi existat;
 • ii identifica instinctiv pe cei care-i sint necesari pentru supravietuire, dupa care le manipuleaza cu maiestrie simturile, facandu-i sa se simta maguliti si "iubiti", dar in felul asta obligandu-i indirect sa raspunda cu afectiune si gesturi extrem de costisitoare;
 • este obraznic, bagaret, nerusinat si foarte convingator;
 • exploateaza pe oricine la care simte cea mai mica vulnerabilitate;
 • are o satisfactie ascunsa in a-i provoca pe ceilalti sa reactioneze emotional sau irational, dar el e primul care acuza ca e provocat si nedreptatit atunci cand cineva il trage la raspundere;
 • cand e confruntat cu adevarul si nu are alt alibi la dispozitie, se autovictimizeaza si se autoacuza la modul "Da, am facut-o din prostie, nu mi-am dat seama", sperand ca aceasta tactica il va face pe acuzator sa se simta vinovat si il va ajuta pe el sa scape de raspundere;
 • pare sa aiba o memorie scurta, selectiva si adesea nu poate (nu vrea) sa-si aminteasca ce a spus sau a facut sau a promis in urma cu mai mult de 24 de ore – in schimb e capabil sa-si aminteasca toate greselile altuia, inclusiv cele facute cu multi ani in urma;
 • nu are emotii, este incapabil de a procesa orice fel de emotii sau de a intelege emotiile altcuiva;
 • teroristul emotional pare sa traiasca intr-un balon de sapun al prezentului si cand cineva ii cere socoteala pentru ceva, el inventeaza spontan o justificare menita sa-l scoata din incurcatura pe moment (ulterior celalalt poate ca sesizeaza inselaciunea, dar atunci teroristul emotional e deja departe si tema incheiata); in plus, teroristul emotional chiar pare sa creada ceea ce inventeaza; din punct de vedere patologic, acest fenomen poate fi numit fabulatie, din punct de vedere moral se numeste minciuna;
 • nu e in stare sa comunice, nu are relatii profunde, este un proscris social cu care majoritatea oamenilor se jeneaza in societate, cu toate ca el isi doreste cu disperare spectatori si e in permanenta in cautare de noi victime pe care sa le paraziteze;
 • nu e capabil sa se exprime elevat si foloseste aproape exclusiv un limbaj negativ, cu foarte putine cuvinte pozitive sau deloc; se limiteaza adesea la a imita persoane mai inteligente (pe care le invidiaza in ascuns) sau la a reda papagaliceste fraze fara continut auzite la televizor;
 • are o morala foarte slab dezvoltata si nu cunoaste limite etice, in lumea lui totul e permis pentru a-si obtine interesul;
 • are comportament imatur si e strain de codul bunelor maniere;
 • nu actioneaza decit pentru recompensa si pentru propriul interes;
 • intotdeauna e blindat de alibiuri si justificari pentru orice i s-ar putea reprosa;
 • totul in viata lui este o drama, se ineaca in autocompatimire, dar vrea mereu ca altii sa-l scoata din "mizerie", el nu face eforturi constructive;
 • teroristul emotional extrovertit e zgomotos si foarte teatral, poate fi chiar charismatic si are talentul de a-i „vraji” pe ceilalti pentru a-si atinge scopurile; multi oameni se lasa pacaliti de linguseala lui, se implica afectiv, dupa care el isi incepe jocul; cunoasteti parabola cu broasca? Daca aruncati o broasca intr-o oala cu apa care fierbe, broasca va sari imediat afara; daca puneti o broasca intr-o oala cu apa rece si puneti oala respectiva la fiert, broasca va ramane in oala si va muri fiarta – exact pe acelasi principiu functioneaza abuzul teroristului emotional: totul e subtil si invaluirea se produce lent si treptat, pana cand tinta este paralizata si nu mai realizeaza ce se intampla cu adevarat;
 • teroristul emotional este constant nefericit si in cautare de consolare pentru soarta lui „cruda”; simuleaza permanent izolarea, singuratatea, persecutia de catre altii;
 • veti vedea ca nu-i place sa scrie, stilul lui este dizlocat, incoerent si inconsistent, tinde sa se incurce in afirmatii contradictorii si se manifesta ca un adolescent care incearca sa scrie ca un adult (cerem scuze adolescentilor);
 • adesea aduce laude prefacute sau linguseste intr-un mod total neadecvat; aceasta este partial ca sa-l faca pe el sa se simta bine, partial pentru a-i impresiona pe martori, partial din lipsa de inteligenta, partial din imaturitate si partial pentru a controla si subjuga si pentru a-si prinde tinta nepregatita;
 • nu poate si nu doreste sa-i aprecieze pe ceilalti, contributiile si realizarile lor; adesea este dispretuitor cand cineva este mai valoros decat el;
 • prezinta o discrepanta uimitoare cand evalueaza munca altuia, tinde sa devalorizeze realizarile altora; el insusi are in schimb nevoie de lauda permanenta, de recunoastere si pretuire pentru cel mai mic gest;
 • se da bine pe langa superiori si cand manevrele nu-i reusesc incepe sa-i denigreze pe superiori si sa le puna in carca acuzatii imaginare, menite sa-l scoata pe el basma curata;
 • este nerecunoscator; e nesincer, duplicitar si ipocrit, spune un lucru azi si il neaga peste patru zile, dupa cum ii dicteaza interesul de moment;
 • are permanent o nevoie coplesitoare (si nesanatoasa) de a se simti apreciat si dorit;
 • cade repede prada crizelor de isterie cand lucrurile nu merg cum vrea el sau nu primeste imediat ceea ce-si doreste;
 • este tafnos, foarte cusurgiu si adesea are o obsesie nesanatoasa in privinta curateniei si a ordinii;
 • stie textul, dar nu stie cintecul ;-)
 • incearca disperat si ar face orice ca sa fie in centrul atentiei;
 • nu-si vede nici un fel de defecte si ii acuza pe altii pentru propriile lui lipsuri;
 • nu a invatat niciodata sa fie empatic si nu are habar ce inseamna acest lucru; se foloseste de "farmec" si de imitare pentru a compensa;
 • incercarile de a fi empatic sint superficiale, de amator, adesea total nepotrivite sau exagerate si se bazeaza mai mult pe imitarea a ce a vazut la altii decat pe o preocupare autentica – si sunt facute evident cu scopul de a-l face pe teroristul emotional sa arate bine, mai ales in prezenta martorilor;
 • cand i se cere participare si empatie, de exemplu cand altcineva este nefericit si are nevoie de ajutor, raspunde fie cu nerabdare si agresiune (cand nu mai e nimeni de fata) sau cu o incercare de empatie falsa, inadecvat de exuberanta (cand sunt martori prezenti);
 • este incapabil sa-si ceara iertare in mod onest si sincer pentru greseli, cu exceptia ocaziilor cand sunt martori de fata sau i-o dicteaza interesul, iar atunci scuzele sunt dezgustatoare, artificiale si total exagerate – dar din pacate de cele mai multe ori suficient de convingatoare pentru cei apropiati ca si pentru superiorii cu care lucreaza; multi oameni nu vor pur si simplu sa creada ceea ce vad;
 • intotdeauna el e primul care-i acuza pe altii;
 • este foarte posesiv si cu obiectele si cu oamenii;
 • lasa initial impresia de loialitate, dar ii elimina pe toti din viata lui cu sange rece de indata ce acestia nu mai prezinta nici un interes si el nu mai poate obtine nimic de la ei;
 • isi doreste cu disperare respect fara sa-l merite si va actiona in mod deosebit de ingenios pentru a-i manipula pe ceilalti sa-i ofere acel respect;
 • este prins repede cu mata-n sac de catre superiori la locul de munca si isi schimba relativ des slujbele sau departamentul in cadrul aceleiasi firme; cand este demascat prima reactie este de a tipa cat mai tare si a vehicula amenintari, care nu sunt insa decat vorbe goale menite sa-l scape pentru moment;
 • simte o dusmanie si o invidie din toti rarunchii fata de cei care sunt mai capabili decit el;
 • este de multe ori dezgustator de lingusitor si exuberant, mai ales in fata celor la care are interes – dar in realitate este gol pe dinauntru si total nesincer;
 • este prefacut si manipulativ (mai ales femeile); este dusmanos si razbunator (mai ales femeile);
 • foloseste aproape exclusiv agresiunea ca mod de interactiune cu alti oameni, in timp ce sustine ca ar fi o persoana pozitiva (dar asta ar insemna recunoasterea si respectarea drepturilor celorlalti si a propriilor drepturi);
 • are schimbari de dispozitie imprevizibile, isi schimba mereu parerile, adesea brusc si fara nici un avertisment;
 • are o judecata inconsistenta, adesea respingand, ignorand sau negand ceea ce a spus anterior;
 • este inflexibil si incapabil de a lua in calcul optiuni si alternative;
 • e neiertator si adesea exploateaza spre propriul interes greselile altora sau ceea ce el considera a fi greseli;
 • este adesea iresponsabil din punct de vedere financiar, se incurca in credite deoarece permanent vrea mai mult, tot mai mult;
 • niciodata nu se confeseaza despre adevaratele lui ganduri si idei, iar de la ceilalti nu-l intereseaza decat informatiile care pot duce la obtinerea unui profit;
 • se infurie repede si are adesea un temperament imprevizibil, dar pe care el il considera a face parte din "sarmul" lui;
 • poate fi foarte placut (intr-un mod imprevizibil si total dezarmant), mai ales cand il demasti in fata altora – el speculeaza pe simpatia celorlalti si se foloseste de sentimentele de vinovatie pentru a continua sa manipuleze si sa controleze;
 • cand e confruntat cu responsabilitatea sau cu o atentie nesolicitata care i-ar putea determina pe altii sa-i descopere adevarata natura, teroristul emotional reactioneaza cu incercari repetate si tot mai agresive de a controla, de a manipula si de a pedepsi;
 • adesea este lipsit de umor si emotional fara vlaga (o imbratisare cu un asemenea om este ca si cum ati strange in brate un schelet dezmembrat);
 • este total nesigur si ii vede pe ceilalti ca pe o amenintare; aceasta amenintare pare sa cuprinda o teama de expunere a caracterului lui de proasta calitate si adesea merge pana la paranoia; individul poate avea atunci o personalitate paranoica, aceasta manifestandu-se astfel:
 1. suspecteaza permanent, fara o baza suficienta, ca ceilalti il exploateaza, ii fac rau sau il inseala;
 2. este permanent obsedat de indoieli nejustificate referitoare la loialitatea sau onestitatea prietenilor sau cunoscutilor;
 3. nu–i place sa se confeseze nimanui deoarece se teme in mod total nejustificat ca informatiile respective vor fi folosite impotriva lui, ca sa-i faca rau;
 4. interpreteaza permanent totul ca pe un atac personal, gasind semnificatii ascunse sau amenintatoare chiar si in remarci sau evenimente total inofensive;
 5. poarta mereu pica, este neiertator cu orice insulte sau jigniri (interpretate de el ca atare!);
 6. percepe peste tot atacuri la caracterul sau la reputatia lui (pe care altii nici nu le observa) si se infurie rapid sau contraataca;
 7. are banuieli frecvente, nejustificate, referitor la fidelitatea partenerului.
 • nu este comunicativ si se eschiveaza atunci cand i se cer informatii precise;
 • nu stie sa asculte, ignora ce spui, sare de la un subiect la altul sau te contrazice; o conversatie cu el poate fi ca si cum ai vorbi la un perete;
 • are un mod de a privi total neadecvat, fie priveste prea putin in ochi pe ceilalti (sau deloc), fie prea mult (holbandu-se in mod neplacut);
 • este adesea descris ca avand o privire de rau augur, uneori cu ochi care par negri in totalitate;
 • este incapabil sa sustina o conversatie matura (desi doar retrospectiv iti poti da seama);
 • manipuleaza sau "vrajeste" cu usurinta o persoana imatura sau naiva sau vulnerabila sau dornica de afectiune pana cand o transforma in purtatorul lui de cuvint care la randul lui ii va manipula pe altii in interesul teroristului emotional;
 • vede oamenii ca obiecte (la fel cum cei care molesteaza copii sau violatorii isi vad victimele ca obiecte menite sa le aduca lor satisfactie);
 • adesea oamenii din preajma lui se simt obositi, storsi de vlaga, ametiti, agresivi, ostili, defensivi, tristi, dar de cele mai multe ori nu pot explica de unde li se trage proasta dispozitie; animalele din casa unui terorist emotional vor fi mai mereu suferinde si bolnave, ele absorbind si mai mult vibratiile negative care pleaca de la stapanul lor;
 • adesea el prezinta un comportament interpersonal necugetat si chiar indecent, in special cu o usoara tenta sexuala, de exemplu invadeaza prin anumite gesturi sfera intima a altor oameni (chiar si de acelasi sex), devenind mult prea repede "prietenos" si "intim" intr-un mod fortat;
 • este incapabil de intimitate autentica, iar cand cineva il iubeste in mod sincer el va profita cu si mai mult sange rece de persoana respectiva, eventual inselandu-i increderea si pastrandu-si „optiunile” deschise;
 • sociopatul masculin are o armata de femei pe care le-a convins ca sunt indragostite de el, si care in ciuda faptului ca sunt tratate mizerabil continua sa-i fie loiale orbeste si sa raspunda la chemarile lui;
 • sociopatul feminin nu se da inapoi de la nimic pentru a cuceri si a parazita un barbat, iar daca respectivul realizeaza capcana si se distanteaza, ea il acuza pentru esecul relatiei la modul "Eu te-am iubit din tot sufletul, tu nu ma meriti", apoi ii intoarce spatele si isi incearca strategia pe urmatorul;
 • nu are constiinta si este incapabil de regrete sau remuscari;
 • cand i se cere parerea sau un rationament, livreaza numai idei rigide, locuri comune, pareri ale altora sau ceea ce intuieste el ca ceilalti vor sa auda (el nu-si asuma responsabilitatea pentru nimic personal);
 • adesea prezinta caracteristicile unei personalitati psihopate, care se manifesta printre altele astfel:
 1. este incapabil de a tolera frustrari minore;
 2. are tendinta de a actiona impulsiv, recalcitrant si la intamplare;
 3. este incapabil sa mentina relatii stabile (oamenii vin si pleaca repede in viata lui);
 4. este incapabil si refractar in a invata din experientele trecute, indiferent cat de neplacute au fost acestea – aceasta "orbire" este o trasatura-cheie a teroristului emotional in serie si-l deosebeste de teroristul emotional nestiutor; aceasta incapacitate de a invata pare concentrata in domeniul interpersonal, social si comportamental; o examinare mai atenta dovedeste ca teroristul emotional in serie invata intr-adevar din experienta, dar numai cum sa fie si mai prefacut si cum sa scape si mai efectiv de raspundere;
 • lipsa calitatilor interpersonale, sociale si empatice este o reminiscenta de autism; teroristul emotional se bazeaza pe reguli fixe, pe agresiune, pe negare si pe imitare pentru a-si ascunde lipsa de pricepere in a purta relatii normale cu ceilalti oameni; psihopatii si sociopatii sint adesea actori excelenti;
 • are la o examinare mai atenta un limbaj al corpului ostil, dezlanat si total neadecvat afirmatiilor pe care le face; este o contradictie pe doua picioare: din cuvinte e lapte si miere, din gesturi, priviri si fapte iese la iveala adevaratul caracter egoist si prefacut;
 • prefera sa nu-si rezolve problemele pentru a le folosi din nou si din nou in scopul de a obtine atentie si simpatie si de a profita material de altii;
 • este ca o gaura neagra care suge energie de la ceilalti, extorcheaza atentie, afectiune, bunuri materiale, favoruri, insa fara ca acestea sa poata vreodata umple golul interior al teroristului emotional;
 • este invidios, viclean, duplicitar, calculat, intrigant, nemilos, sadic, crud, perfid, exploatator, periculos, rauvoitor, respingator, oportunist etc.
CONCLUZIE: Daca realizati ca aveti de-a face cu un asemenea specimen, salvati-va cat mai puteti! Iar daca nici dupa lectura acestui text nu reusiti sa vedeti adevarul, atunci sa va salveze Dumnezeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu