Somn sau tortura

by - miercuri, octombrie 21, 2009

Avem o mare problema. David se trezeste din nou din ora in ora. Frig nu-i mai este. Or fi caninii, nu stiu. Si am obosit sa caut solutii care nu functioneaza. Azi am constientizat din nou mai acut cat sunt de stoarsa, de epuizata, m-a prins o zi proasta in care sunt cu nervii la pamant, imi tremura mainile si gatul...

In seara asta a venit Mutti sa-si ia ramas bun (pleaca pentru o luna in Austria) si ne-am inflamat toti din nou pe tema "vai, de ce copilul lui X doarme noaptea fara probleme?". Eu le spun ca Tini mi-a relatat despre un nou articol al revistei Eltern in care este vorba de "programul de somn" al celebrului Ferber, ala care sustine ca poti sa stai cu ochii pe ceas si sa-ti lasi copilul sa planga cate 10-20-30-50 de minute ca sa invete sa adoarma singur. Si avocata cu fetita de un an a aplicat metoda asta si mi-a raportat multumita ca - "dupa 3 nopti in care fetita a plans amarnic" (?!?) - s-a "obisnuit" sa adoarma si sa doarma singura... In articolul cu pricina este mentionat exact punctul meu de vedere: un copil care e lasat sa planga si sa adoarma/doarma singur, nu inceteaza sa planga fiindca intelege problema sau fiindca brusc nu mai are problema din cauza careia se trezea des, ci pentru ca se resemneaza, pentru ca isi pierde o parte din increderea in iubirea parintilor lui in clipa cand realizeaza ca acestia nu sunt prezenti pentru el la greu.

Mutti se apucase iar sa-mi povesteasca despre copilul lui Maite, care doarme fara probleme, si imi sugera sa-l pun pe David in patutul lui (ala de vacanta, caci pe celalalt l-a demontat Bogdan demult), iar daca plange sa intind mana si sa-l linistesc (prin plasa??!!!!) sau "eventual sa-l lasi sa planga putin" (???). I-am explicat ca atunci as apuca sa dorm si mai putin si mai prost, deci ce solutie e asta? Apoi i-am explicat cum am esuat incercand sa-l culcam mai devreme (3 zile am incercat, ieseam din camera sa ma uit si eu la un serial si dupa 45 de minute el se trezea si plangea amarnic, deci am priceput ca mai bine il pun mai tarziu la culcare si adorm si eu cu el, asa macar doarme 2 ore pana la prima trezire). I-am spus ca nici nu vreau solutii, dar am si eu dreptul sa ma plang, sa cer un pic de compatimire, mi-ar ajunge un simplu "of, saracuta de tine" - mai mult nu doresc si nu cer la nimeni.

Cand am ramas doar eu si Bogdan, el iar s-a enervat ca eu nu vreau alta solutie (CARE SOLUTIE??????) si uite-asa ne-am certat din nou urat de tot.

Oameni buni, dati-mi voi o solutie!

You May Also Like

11 comments

  1. "saracuta de tine" n-am sa o zic, dar am sa zic ca-mi esti prea draga cu framintarile astea si cu refuzul stereotipurilor
    solutii n-am, de-as avea...ti le-as da pe toate din toata inima!
    despre lasatul sa plinga si "invatatul" sa faca una si alta singur, hum, stii tu, eu le consider pur si simplu prea dureroase, metode de dresaj, nicidecum de educatie...
    ziua n-apuci sa te odihnesti? eu una stiu ca am perioade in care pur si simplu fac sieste la fel de lungi ca Elouan (bon, de o vreme, din ce in ce mai rar, dar anul trecut pe vremea asta de exemplu, de indata ce nu lucram dupa-amiaza dormeam in voie, doua ore, trei ore, cite apucam, ba in we il lasam pe V sa gereze pruncul si eu imi continuam somnul)
    stiu, la inceput poate sa fie dur sa dormi ziua, mai ales cind stii ca ai o groaza de lucruri de facut, posibile doar cind doarme puiul...insa eu am ajuns sa relativizez, fac doar ce e urgent, ce nu necesita aminare, restul sa mai astepte; iar cind sint prea obosita chiar nu fac nimic, oricum ar fi
    si chiar de nu adorm, stau acolo, sub patura, cu storurile trase, la cald, imi imaginez lucruri placute, respir, ma intind, ma destind, mai mingii o pisica, chiar amindoua, cuibarite linga mine...apoi adeseori adorm

    hai, curaj, desi stiu ca e tare greu (eu una-s tare rea de (ne)somn, si daca nu dorm indeajuns is tare ciufuta)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum adoarme Julia singura de ceva vreme (2-3 saptamani): ii citesc poezii si povesti, ii las muzica pornita, veioza aprinsa, ii spun somn usor,ma mai opresc in cadrul usii, ii zambesc, ii arat sa inchida ochii si-am plecat.Ziua mai sta cateodata si 30-40 min pana adoarme, dar sta singura si isi povesteste si "citeste" din cartile care i le las in patut.Cateodata ma mai duc la ea si o pun iar in pozitie de somn, o invelesc.
    Seara mai maraie, si ma mai duc de 2-3 ori dar stau putin cu ea.
    Ce am observat: daca-i trece ora de culcare e atat de obosita ca nu mai poate sa adoarma si atunci vrea sa stam cu ea, dar si-atunci maraie ca nu stie ce vrea(vrea alta carte, vrea alta jucarie, etc).
    Nu am cum sa-ti dau o solutie pt ca fiecare copil e diferit.
    Daca ai putea totusi sa-l inveti sa adoarma/doarma in patut in timpul zilei si-apoi si noaptea.Cred ca-ti va lua cam mult timp sa-l inveti asa pt ca e marisor, dar ideea e sa fii consecventa si sa-i gasesti o rutina.De cand avem rutina cu cititul cand ii spun Juliei sa mergem la culcare spune Pa lui taica-sau, isi ia cartea preferata de poezii si merge in camera ei.Da, poate va fi greu cateva zile si nopti, dar daca reusiti sa-l invatati sa doarma in patut, cred ca apoi va dormi mult mai bine si voi la fel.
    Cu linistitul in patut, am facut-o de nu stiu cate ori cu Julia mergand la ea in camera si o mangaiam pana adormea la loc.Apoi am remarcat ca era suficient sa auda cate un shhhh de la noi din camera si adormea la loc.Recent au fost vreo cateva nopti friguroase si s-a trezit de frig, ma duceam la ea in camera, o inveleam si gata.Treaba de cateva secunde.Dimineata nici nu mai tineam minte daca s-a trezit Julia si de cate ori.De cand doarme noaptea intreaga parca a dormit asa de cand o stiu, dar daca ma uit in urma, parca nu a fost asa roz situatia nici la noi.Ba au fost lunile cu alaptatul, apoi diferite motive: dinti, masele, nasuc infundat, cosmaruri (si de-astea a avut cateva - era in fund si tremura si urla speriata).Dar cateva nopti intregi si is fresh pt urmatoarele nopti mai putin bune (se intrevad si la noi caninii, asa ca ma pregatesc sufleteste).
    Hm...am scris un roman fara cap si fara coada, dar sper sa intelegi.
    Am vazut poze cu David cel mergaret si frumos si-am mai citit si blogul lui.
    PS.Nu e neaparat sa apara mesajul pe blog :).Sper doar sa te-ajute cumva ideile mele.
    PPS.Tocmai m-am intors iar de la Julia ca nu dormea inca, era in picioare si ma astepta.Are zile cand se lipeste mai tare de mine si vrea sa stau mai mult cu ea seara.
    Va doresc nopti mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce face David, efectiv DUPA ce se trezeste? Vrea alintat? Are chef de joaca? Ar bea ceva de sete? Plinge?
    Incearca sa descrii putin cum incepe si continua rutina de somn, cea de seara, daca adoarme imediat dupa aceste treziri, felul in care adoarme, cam tot ce crezi ca e legat de somnul lui.Poate ne putem da seama impreuna de motivele pentru care creierul lui simte nevoia de resetare in timpul noptii. De obicei trezirile se petrec in timpul somnului REM. Zic si eu, poate ai acces la ceva documente serioase care explica mecanismul somnului dpdv stintific.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ceea ce scriu acum vreau sa fie numai o idee a cuiva care vede probleme ta dinafara, poate putin mai la rece. Tu si numai tu sti care este raspunsul de care ai nevoie. Deci doar parerea mea:

    De cele mai multe ori copiii sanatosi nu se trezesc noaptea pentru ca sufera de ceva. Uneori se trezesc pentru ca au visat ceva (nu stiu ce), alte ori pentru ca sunt destul de odihniti si satisfacuti si cer prin plans prezenta parintilor. Copilul nu vrea sa stie ca e noapte, ca tu esti obosita si ca nu ai chef sa-i ti companie (sa-l legeni, sa-l mangai si sa-l pupi) la ora aia. 3 dimineata este o ora ca oricare alta din punctul lui de vedere si cu cat vede ca tu esti mai varza cu atat e mai agitat pentru ca nu intelege ce anume te impiedica sa topai ca o gazela ca si in timpul zilei.

    Cand copilul de peste 1 an se trezeste noaptea adultii trebuie sa-i arate clar ca nu sunt multumiti, ca specia umana nu bantuie noapte prin casa si, mai ales, CA NOAPTEA NU ESTE EVENIMENT SOCIAL. Cu alte cuvinte: cand copilul plange noaptea, tu stai langa el (daca doarme in patut stai langa patut, daca nu langa el in pat - ideea e sa te vada, sa nu se simta singur si parasit), dar sub nicio forma NU-L IEI IN BRATE SI NU-L PLIMBI PRIN CASA. Il lasi sa planga langa tine, il mangai usurel, cu ochii inchisi, NU APRINZI SUB NICIO FORMA LUMINA SAU ALTA LAMPA CARE NU STA APRINSA DE OBICEI IN TIMPUL SOMNULUI. Este foarte greu sa faci asta la inceput, dar este un teatru necesar, care trebuie jucat de toti "actorii" din casa, pentru a arata copilului ca-l intelegi, il iubesti in continuare, vrei sa-i fi alaturi, dar noptile sunt pentru dormit si gata. La mine problema s-a rezolvat in cam 5 zile. Cele mai rele 5 zile din viata mea dar a meritat pentru ca ziua am avut un copil mai odihnit si mai vesel.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai incercat o plimbare de seara? si ca sa te,,consolez,, un pic iti spun ca va trece pe la 6-7 ani.eu nu am auzit de nici un copil mic care sa doarma noptile cap-coada linistit.fiecare are un motiv de trezit noaptea.uite un exemplu haios,fetita verisoarei mele care are 4 ani, merge cu mama ei la bucatarie de cel putin 3 ori pe noapte sa-i incalzeasca laptele.mananca cel putin 1l pe noapte.copila mea se apuca de urlat si de strigat mamaaaaaaaaa!!!! sar din pat,dau un cap de usa ,ma impiedic de un papuc si cu ocazia asta mai dau un cot de zid si asa ajung la patul ei..o iau pe ea,sacul,suzeta,perna rotunda si un animal de plus si fac traseul inapoi..macar acum am grija sa nu pierd obiectele si sa ranesc copilul.ajung in pat,copila e total nemultumita ca noi avem prea multe paturi,ne dezveleste,impinge,comenteaza..etc.si asa dorm eu pana dimineata dezvelita si in loc de perna cu capul pe noptiera.iar la ora 6 fix trebui sa fim cu biberonul infipt in gurita ei ca de nu urmeaza...nu-ti mai zic ce.
    Ei,ideea e ca dupa ce trec caninii si maselele vin altele,si altele...sanatate sa fie,restul le putem duce.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,

    cred ca-ti este foarte greu.
    Si Gabriel(1 an, trei luni si jumatate) se trezeste noaptea plangand.Am observat ca sunt sa zicem doua tipuri de plans.Plange si apoi adoarme singurel atunci cand zic eu ca amorteste, sau nu se poate intoarce asa cum vrea el, sau paturica este mai departe sau...In acest caz plansul nu este asa sfasietor si asa ca eu stau la panda in pat si astept sa vad daca se linisteste copchilu', dupa care mai trec 15-30 de min si adorm si eu.Asemenea treziri avem cam de 3 ori pe noapte, adica in intervalul 12-7.00 sau 7.30.Dupa care bem un bibi, moment in care eu nu scot alt sunet decat "nana" si nu aprind nici lumina, nu de alta dar decand ma stiu nu-mi place nici vorba, nici lumina dimineata.Dupa ce manaca bibi si schimbam chilotelu' mai doarme cam o ora, o ora si jumatate.
    La inceput vorbeam si de un alt tip de plans, adica unul sfasietor cand il iau cu mine in pat si oricum nu mai adoarme ci dormiteaza si se zbate precum un peste pe uscat,se arunca stanga, dreapta, cu capul in tablia patului si tot tacamul.In acest caz eu zic ca-l doare ceva(maselutele?!) sau a visat ceva urat.
    Sa spun si cum adormim(seara si la pranz)?Pai tot in dansul pestelui pe uscat, stanga dreapta, poc cu capul in tablia patului si in plus mai si "cantam", iar eu stau langa el si ma prefac ca dorm.
    Cam asa este la noi si nu mai povestim cum a fost pana pe la 10-11 luni....a trecut.
    Eu cred ca "racusorii" sunt fffff sensibili si gasesc greu linistea pentru somnic.
    La final de vorba vreau si eu sa ma laud cu pasii pe care a inceput sa-i faca singurel Gabriel.Vine si dupa mine in alta camera si sunt tare fericita.
    Va doresc sa gisiti toti trei solutia pentru somnic bun,linistitor, odihnitor si care sa va dea multa energie.
    O zi frumoasa!
    Lizi

    RăspundețiȘtergere
  7. @Teodora: Daca dorm dupa-amiaza, nu mai adorm deloc seara. Si-asa am probleme cu adormitul, pentru mine somnul cel mai dulce e ala de dimineata... Singura masura pe care o iau cand nu mai pot este ca nu ma mai trezesc la 7, dupa ce-i dau biberonul pe care-l aduce tati, ci adorm in continuare langa el pana la 9... Orele alea imi erau pretioase (un blog, un scrap, alea-alea), dar daca le pot dormi, sunt multumita...
    @Lilly: Ce frumos ca voi aveti deja o rutina. La noi e haotic... Cat despre patutul lui, e demontat, am decis ca va dormi in patul mare, cu cate unul din noi, atata vreme cat va dori el. Dealtfel asa incepuse in vara sa doarma fara intrerupere, de cum l-am luat in patul mare. Apoi au venit maselele :-((( Va doresc tie si Juliei toate cele bune!!
    @Anonim number one: Pai ce sa faca atunci cand se trezeste? E pe jumatate adormit si vrea sa adoarma la loc, dar nu poate! Nu vrea joaca sau socializare, asta e clar! Mancare nici atat, de vreo 7-8 luni nu-i mai dau nimic noaptea in afara de apa uneori... Se impinge cu capul in mine, vrea sa se puna la subbratul meu, dar cu capul pe bratul meu, iar daca ma prinde ca ma intorc cu spatele la el e foc si para, imi sare in cap si tipa!! Nu e treaz ca lumea, nu vrea sa se joace, apa ii mai dau eu cand constat ca mi-e si mie sete, dar nu sunt sigura ca i-ar fi si lui... Ii mai dau niste pastilute de Osanit pt. dinti, ma gandesc ca nu-i pot dauna... Inainte dormeam cu ceasul pe jos, langa pat, acum nu mai tin bilantul trezirilor, ca ma deranjeaza si pe mine la readormit.
    El seara adoarme dupa vreo 20 de minute, uneori se trezeste dupa 2 ore, alteori abia la 2 dimineata.
    Aseara am avut si confirmarea ca mai e un inamic care trebuie combatut: TANTARII!!
    Categoric tantarii il deranjeaza masiv, fiindca 1) spre dimineata doarme neintrerupt (adica dupa ce tantarii si-au facut plinul si-l lasa in pace) si 2) cu Bogdan doarme ceva mai bine decat cu mine (cand eu dormeam cu Bogdan, tantarii se napusteau asupra lui Bogdan, niciodata asupra mea, de aceea Daviducul e victima sigura). In plus, si dupa-amiaza doarme 2 ore fara probleme.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Alice: Exact ce spui tu fac si eu. El vrea doar sa adoarma mai departe, ceea ce si face dupa 2 minute in care latra, tipa, tuseste uscat, se impinge in mine si-si ascunde capul la mine la subbrat sau se intinde peste bratul meu... Niciodata nu aprind lumina si nu il trezesc, fiindca asta m-ar trezi si pe mine si dupa aceea mie imi ia mult mai mult sa adorm la loc, ceea ce nu-mi convine... asa ca intotdeauna raman somnoroasa, ii casc in urechi si-i soptesc "hai, nanita, ca e noapte si suntem obositi". Deci el chiar VREA sa adoarma la loc si nu poate, imi cere ajutorul prin plansul asta uscat, iar eu innebunesc ca nu stiu ce sa fac ca sa-l ajut pe termen lung. Pe termen scurt, imi amorteste bratul cu piept cu tot, am palpitatii noaptea, ma doare soldul stang de parca mi-ar turna cineva nisip incins printre oase si cartilagii... de atata stat doar pe partea stanga, spre el...
    @Anonim number two: Iesim seara cate o ora, inainte de masa de seara, aerul ii face bine, dar uite ca tot nu merge...
    @Lizi: Nu stiu cine esti, dar as vrea sa te cunosc, caci din cate imi scrii cred ca David si Gabriel sunt siamezi separati la nastere ;-))) Si David are plansul ala (tipat usor, carait scurt) dupa care reuseste sa-si schimbe pozitia si sa adoarma la loc, trezirile alea nici nu le mai pun la socoteala (vai de soarta mea!), dar de cele mai multe ori cand se trezeste, se ridica in genunchi si pune manutele pe fata mea sau pe pieptul meu, se cuibareste langa mine, in mine, si plange mai abitir daca nu prinde din prima pozitia corecta: cu capul exact pe cartilagiul dintre bratul si umarul meu, pe care-l framanta in azvarlirile alea stanga-dreapta de parca ma prelucreaza cineva sa devin cozonacul cel mai pufos din lume...
    Dansul pestelui pe uscat, aruncarea cu juma' de corp in stanga si-n dreapta, datul cu capul in tablia patului (potrivit cu mana, ca sa simta cat e de tare si cata distanta e acolo, ca nu e prost baiatul) le are si David... Ah, si cantatul la fel... ;-)))
    Felicitari pentru primii pasi, e un moment feeric, nu?
    In final, multumiri din suflet la toata lumea pentru sfaturi si implicare!! Nu ma asteptam totusi la atatea comentarii si incurajari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Feli, tu stii ca niciodata n-am fost de acord cu "adormitul prin plans"; am o parere f proasta despre asta, mai bine ma lipsesc pana la 6 ani trece imediat timpul, nu? N-am nevoie de somnul ala :))
    Acum serios, sfaturi n-am, acceasi problema am, Robert se teezeste, vrea sa readoarma, e cu ochii inchisi si plange - eu rezolv (inca) cu pusul la tzitzi, asta ma mai ajuta sa fur cateva momente de somn, dar cu treziri din ora in ora, vai mama lui de somn... NU STIU CE E SI RENUNT, nu ma mai intereseaza. Astept, savurez clipele care trec f repede cu el, sunt sigura ca in timp va reusi sa readoarma singur.
    Avem si noi momente in noapte cand readoarme cu "shh...., sh...nani" dar doar pt scurt timp.
    Trimit o imbratisare virtuala si o cafea fierbinte!

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicia, "of ,saracuta de tine"...o spun din toata inima si va doresc nopti mai linistite.

    musai sa va zic totusi ca exista si copii care dorm linistiti si fara treziri toata noaptea ("eu nu am auzit de nici un copil mic care sa doarma noptile cap-coada linistit")...baiatul meu de 6 ani de la varsta de 3 luni pana in ziua de azi doarme noaptea intreaga linistit fara treziri (exceptie facand mom cand are boli mai grave), cand era mai mic era usor dupa ce il adormeam il puneam in patut si dimineata se trezea razand :)...apoi pe la 2 ani am inceput spitalizari si analize traumatizante pt el si atunci a dormit cu noi, dupa nasterea lui Beatrice ne-am impartit si sotul doarme cu baiatul si eu cu fetita.
    La Beatrice este intr-adevar altfel ca si la Lori :)
    Trimit si eu o cafea aromata si fierbinte!

    RăspundețiȘtergere
  11. sper ca imi ia comentariul.

    deci Mara, dupa intzarcat, a dormit toata noaptea. vreo 2 luni, pana la dinti, masele, canini,amortit o mana , vis urat ...cine stie. Au trecut si astea, avem incisivii, canini, si primul rand de molari. Si totusi, asta noapte la 2 s-a trezit urland, am schimbat-o, plimbat-o, etc. Si asta se intampla des. Destul de des. Nu in fiecare noapte, dar.. des.
    Din pacate eu nu o pot lasa urland. Adica daca doar chiraiie, maraiie, paraiie, nu ma bag. Daca ziua o las sa planga, la somn consider ca un copil trebuie sa adoarma linistit. Plansul cu sughituri lasam pt alta data, asa ca mai nou, adoarme in bratele mele si apoi o rastorn in pat la ea.

    RăspundețiȘtergere