Vacuum stiintific

by - luni, ianuarie 17, 2011

Haideti sa va mai dau o bomboana acra cu gust de Big Pharma...

Urmatorul articol e tradus din revista Spiegel din ianuarie 2011.

* * * * *

Vacuum stiintific

- Absolut inutil si potential periculos - acesta este verdictul expertilor despre un medicament administrat in cazuri de urgenta. Un caz plin de falsificari reveleaza cum a fost infrumusetata in mod intentionat efectivitatea unui medicament -


Indiferent daca e vorba de cadere de tensiune, un cap spart sau pierdere de sange - aproape instinctiv orice medic de urgenta apeleaza la canula de perfuzie. Aproape orice eventualitate de urgenta este tratata intai si intai cu o perfuzie.

Adesea ceea ce se afla in punga de perfuzie este HES (plasma artificiala cu numele hidroxietil amidon). Daca e sa dai crezare unei statistici recente, e vorba de un adevarat medicament-minune: aproape 70% (saptezeci la suta!!!) din personalul medical intervievat cred ca HES imbunatateste prognosticul de supravietuire la oamenii grav bolnavi si la cei raniti. In ultimii 5 ani, aproape 40% din cei intervievati au inceput sa foloseasca exclusiv perfuziile cu HES.

La fel precum proteinele din plasma leaga lichidul si il pastreaza astfel in vasele de sange, HES este menit sa stabilizeze circuitul sangelui - in cazuri de accidente grave sau operatii serioase sau septicemie etc. Drept urmare, sticlele sau pungile cu HES nu lipsesc din nici o salvare, din nici o sala de operatie, din nici o sectie de reanimare. Cu Voluven, un produs HES al firmei Fresenius Kabi, au fost deja tratati peste 30 de milioane de oameni!

Dar pe ce se bazeaza de fapt reputatia acestui medicament ca "medicament-minune"? Revista de specialitate Anesthesia & Analgesia a inceput sa cerceteze aceasta tema - cu un rezultat uimitor: nu exista practic nici un fel de studii de valoare, iar cele putine care exista ii atribuie medicamentului HES o efectivitate care este doar minimal mai mare decat aceea a solutiei saline. Cu atat mai grave sunt insa efectele secundare: in special blocajul renal, sangerari interne si o mancarime care dureaza ani de zile sunt numite in lista de efecte secundare.

Exista chiar argumente in favoarea faptului ca HES, administrat in doze mari, inrautateste prognosticul de supravietuire la bolnavii grav, mai ales la cei cu septicemie; de asemenea, alte studii arata ca HES le poata dauna in mod direct si celor cu traume craniene. Nu exista absolut nici un fel de dovezi stiintifice ca noile produse HES ar fi mai bune decat cele vechi. (exact ca si cu vaccinurile, my dear friends! - nota trad.)

Rezumatul unuia din autorii lucrarii de cercetare despre HES (Konrad Reinhart, director al clinicii de anesteziologie si terapie intensiva a clinicii universitare din Jena) suna asa: "HES este, conform cu studiile actuale, un medicament absolut inutil si potential periculos".

Ca la manual arata cazul HES cum un medicament se poate afirma in practica medicala fara ca efectivitatea lui sa fie vreodata dovedita stiintific fara umbra de indoiala. Firmele producatoare au invocat sistematic efectivitatea produsului lor, pana cand imaginea frumoasa a unui HES sigur, efectiv, indispensabil si salvator de vieti s-a ancorat in constiinta medicilor.

A fost nevoie de scandalul legat de anestezistul Joachim Boldt pentru ca lumea de specialitate sa tresara speriata. Ca director al clinicii Ludwigshafen, Boldt incasase ani de zile bani de la toti producatorii importanti de HES pentru conferinte si pentru executarea unor studii. Boldt a publicat aproape 70 de lucrari pe tema asta si mai toate cu evaluari pozitive.

Boldt este un orator excelent si un prieten al adevarurilor simple. Angajat de industria farmaceutica, el a expus aceste "adevaruri simple" la nenumarate seminare si congrese medicale; in prelegerile lui, el a vandut cu maiestrie in fata a sute si poate mii de medici basmul unui HES de calitate indubitabila.

In toamna lui 2010, Boldt a fost insa in sfarsit demascat ca falsificator - iar odata cu el s-a impiedicat si mitul HES. Imediat, clinica l-a dat afara pe Boldt, dupa ce banuielile incepusera sa se inmulteasca. Intre timp iese la iveala ca Boldt avea in Ludwigshafen un intreg laborator de falsificare.

Nu numai ca in urma cu un an Boldt a condus un studiu despre HES fara acordul pacientilor si al Comisiei Etice, a falsificat semnaturile celorlalti autori si foarte probabil si mare parte din rezultate. Acum i se mai reproseaza de catre redactorul sef al revistei Anesthesia & Analgesia ca deja in 2002 el manipulase rezultatele unor studii pentru ca versiunea mai noua a unor produse HES sa arate mai bine decat cea veche.

O comisie formata de clinica Ludwigshafen impreuna cu un anestezist angajat special in acest scop urmeaza sa verifice minutios si alte studii suspecte ale lui Boldt. Procuratura din Frankenthal si-a inceput si ea ancheta pentru falsificare de acte si posibila violare a legii medicamentelor.

Totusi, cum a fost posibil ca infuziile cu HES sa patrunda in practica medicala? Firma producatoare B. Braun Melsungen a verificat din nou documentele despre produsele HES proprii si a ajuns la concluzia ca evaluarea beneficiu-risc nu s-a schimbat. Si Fresenius Kabi ramane la convingerea ca produsele sale HES indeplinesc cerintele de efectivitate, calitate si siguranta. Amandoua firmele sustin ca produsele lor HES au fost supuse unor teste clinice de amploare inainte de a fi lansate pe piata.

In realitate, primele produse HES au fost lansate pe piata germana cu 35 de ani in urma - fara a fi supuse standardurilor medicale de astazi! De atunci au mai aparut nenumarate produse HES - dar nici unul nu a parcurs procesul complet de admitere. "Toate admiterile de produse HES noi se bazeaza inca pe datele vechi din anii '70", explica Rembert Elbers, seful sectiei de specialitate din Institutul Federal de Medicamente si Produse Medicale. "Toate sunt doar putin imbunatatite cu studii interim si literatura mult citata".

In acest vacuum stiintific, Boldt a fost pentru industria farmaceutica instrumentul perfect care sa creeze o fatada asa-zis stiintifica pentru propagarea produselor lor: ambitios, avid de bani si fara mari scrupule.

Boldt si-a inceput primele studii despre HES la clinica universitatii din Gießen. Intre medicii tineri de acolo, marele tel declarat era de a castiga multi bani. "De la un milion in sus incepe omul" - asta era deviza. Se salutau cu "Sieg, heil und fette Beute" (Victorie si punga groasa). Porecla lui Boldt era "Dirty Harry".

In 2004 procuratura din Gießen a deschis ancheta impotriva a 11 doctori, printre care si Boldt. Erau banuiti ca facusera experimente pe pacienti sedati si narcotizati, fara a fi obtinut in prealabil acordul acestora. In aceste experimente (in care intotdeauna erau folositi pacienti de la asigurarile medicale "normale" si nu cele private!), narcozele erau prelungite inutil si se administrau medicamente in doze mari acolo unde nu erau necesare. Doi pacienti au murit, unul din ei din cauza de sangerari interne dupa administrare de HES.

Despre majoritatea experimentelor nu s-au mai gasit documente. Un caz unde a putut fi dovedita vatamarea corporala era deja prescris. In final ancheta a fost inchisa fara a se ajunge la vreun proces. "Eram convinsi ca acolo nu iesise fum fara foc", spune procurorul de atunci Reinhard Hübner. "Dar nu am putut aduna destule dovezi".

La ancheta din Gießen, Boldt nu era suspectul principal. Cu toate acestea, procuratura Frankenthal a luat acum legatura cu procuratura Gießen si spera sa aduca astfel si mai multa lumina in cazul actual. Boldt nu a putut fi contactat inainte de publicarea acestui articol, pentru o luare de pozitie.

Ancheta din Gießen nu i-a afectat pe atunci reputatia. Nimeni nu s-a indoit vreodata de datele lui. Ele au fost citate de nenumarate ori si au aparut in documentele de admitere oficiala pe piata ale produselor respective, ba chiar au aparut si in renumita si respectabila revista "Cochrane Reviews", care este cunoscuta pentru calitatea stiintifica de mare nivel. (Mai cunoastem cazuri din astea si cu vaccinurile! - nota trad.)

Boldt a reusit sa patrunda si intr-un cerc de lucru al Camerei Federale a Medicilor care se ocupa de formularea recomandarilor pentru medici. Tocmai el a formulat modul de folosire al albuminei, redactand un verdict nimicitor pentru acest produs care face concurenta produselor HES, avand grija in schimb sa laude permanent produsele HES.

Intre timp, Camera Federala a Medicilor a retras din circulatie acele recomandari, care urmeaza a fi modificate. Reinhart, cel care a scos la iveala toata inselaciunea, declara: "Acum, prin cazul Boldt, poate se trezesc la realitate oamenii si inceteaza sa mai creada in basmul cu medicamentul minune HES".

* * * * *

Acesta este inca un exemplu DE MANUAL despre inselatoriile, falsificarile si coruptia care domnesc in domeniul medical unde ajung bratele caracatitei numita industria farmaceutica. Va doresc sa nu aveti nevoie prea curand sa ajungeti pe mana unor asemenea oameni, care nu se dau inapoi de la nimic pentru profiturile lor si pentru care o viata de om nu inseamna absolut nimic.

You May Also Like

4 comments

  1. Mda...Sofia s-a nascut inainte de termen ...dupa ce mi-au administrat VOLUVEN! pe care l-am intrerupt la cerere. cu efecte secundare dramatice.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze, Feli, voiai sa spui perfuzie, in loc de infuzie, chiar la inceput ?
    Montelimar

    RăspundețiȘtergere
  3. Oana, mazeltov!! ;-(((

    Montelimar, mersi mult ca mi-ai atras atentia!! Am tradus la repezeala si nemtii zic Infusion ;-)

    RăspundețiȘtergere
  4. io prefer infuzia in locul perfuziei :D

    RăspundețiȘtergere