Aldous Huxley: The real psychopaths

by - sâmbătă, iunie 23, 2012

"The real hopeless victims of mental illness are to be found among those who appear to be most normal. Many of them are normal because they are so well adjusted to our mode of existence, because their human voice has been silenced so early in their lives, that they do not even struggle or suffer or develop symptoms as the neurotic does. They are normal not in what may be called the absolute sense of the word; they are normal only in relation to a profoundly abnormal society. Their perfect adjustment to that abnormal society is a measure of their mental sickness. These millions of abnormally normal people, living without fuss in a society to which, if they were fully human beings, they ought not to be adjusted."

- Aldous Huxley, Brave New World -

You May Also Like

4 comments

  1. Este exact ceea ce ma bantuie si pe mine. De la o vreme studiez mai atent oamenii populari (inclusiv copiii) de la noi din tara. Si sti la ce concluzie am ajuns? Ca exista o legatura stransa intre popularitate si lipsa de pareri clar conturate. Oamanii frumosi, eleganti, educati si populari vor ocoli INTOTDEAUNA raspunsul la o intrebare directa despre ceva ce ar putea naste o controversa. Ei nu judeca pe nimeni si nimic, nu contrazic, nu dezaproba, nu iau atitudine. Sunt un fel de manechine frumoase pe care interlocutorul le iubeste pentru ca:

    - le imbraca in prpopria imaginatie cum are chef;
    - nu se simte amenintat sau judecat;
    - se simte aprobat (desi nu exista o aprobare clara "popularul" vorbeste in asa fel incat poti s-o iei si ca pe o aprobare daca vrei)
    - se simte admirat (desi nu exista o admiratie clara "popularul" vorbeste in asa fel incat poti sa te simti admirat)

    Popularul e ca un peste frumos si alunecos dupa care gloata se tine fara sa stie exact de ce o face. Pentru mine e de neinteles dar pentru cei ce urmeaza pestele este cel mai normal lucru din lume.
    Scuze, Feli, dar eu am ajuns la concluzia ca oameni ca Huxley, tu sau eu nu suntem normali.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt. compliment, Alice, nu trebuie sa te scuzi ;-))
    Psihopatul este cel mai adaptat om din lume, pentru ca el este o fiinta mimetica fara identitate (identitatea si samburele fiintei lui au fost distruse in copilarie). Trebuie sa ne ferim de ei, dar sunt de fapt de compatimit...

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am fost dintotdeauna incomoda, "obraznica", ridicatoare de intrebari si doritoare de a intelege logica tuturor lucrurilor (sunt convinsa ca si tu la fel), nu m-am lasat inregimentata si fac tot posibilul sa-i transmit si lui David chestia asta prin comportamentul si optica mea asupra lucrurilor esentiale in viata ;-))

    RăspundețiȘtergere
  4. 2020, 8 ani mai tarziu, psihopati peste tot.

    RăspundețiȘtergere