Goodbye, scutece :-)

by - joi, august 30, 2012

Acum un an si jumatate scriam despre iesirea din pampersi.

Si mai scrisesem AICI de ce nu e bine sa se inceapa prea devreme cu educatia sfincteriana. 

Ei bine, vara asta, inainte de a implini Daviducul 4 ani, ne-a venit si noua randul sa iesim din scutece :-)

Nu a avut loc (si nu a fost nevoie de) nici un fel de "educatie", de fapt, asta e vestea cea mai buna. 

In luna mai eu am fost o saptamana in Spania (detalii intr-un episod viitor) si Bogdan si-a luat o saptamana de concediu. Am profitat de faptul ca urma sa petreaca si el mai mult timp cu David si l-am indemnat sa incerce el marea cu degetul (ca baietii intre ei, deh!) si sa lase cupilu' fara scutece. David deja stia ce se intampla "down there", deci ne asteptam la foarte putine malheur-uri ;-)

Ei bine, fix de doua ori s-a scapat pe el, fix de doua ori a repetat experienta si la gradinita, dar in rest totul a mers minunat. Dupa doua saptamani aveam deja cupil care spunea cand vrea la toaleta, care acum merge si singur la toaleta si care se descurca de minune cu noul capitol din viata lui. Fara stress, fara nervi, fara chiloti murdari, fara bataie de cap.

Acum nu mai poarta scutec decat noaptea.

Mesajul meu pentru parinti este: nu va grabiti sa-i lasati fara scutece de la 2-3 ani decat daca va face prea mare placere sa curatati covoarele si laminatul de diverse "lichide si solide" cu miros pronuntat ;-)  Aveti rabdare pana cand copilul da semne ca intelege total care este "procesul de productie" si pana cand are si maturitatea fiziologica pentru a implementa proiectul "pamperless" fara prea multe accidente.

Bafta!


You May Also Like

8 comments

  1. Baietelul meu e fara pampers, benevol, de la 2 ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai mei la fel , de la 2 ani, ziua si noaptea(noaptea a venit la o saptamina dupa ce n-au mai purtat ziua), fara accidente.
    Ileana

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ma bucur ca mai sunt copii care fac in scutece! Noi ne luptam cu pampersii dar fara rezultat, asa ca vom face o mica pauza, nu-mi mai strez copilul

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt copii la care prinde repede treaba, altii la care dureaza mai mult. Si mai sunt si mamici care au o usoara problema cu acest aspect. M-am gandit ca nu e concurs, asa ca eu, sincer, am preferat sa nu ma stresez nici pe mine :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari, David! Si noi la fel, nu ne-am stresat deloc, am lasat-o in pace, a renuntat ea cand a fost ea pregatita. Inca mai avem noaptea sau chiar si ziua la drum lung. Si uneori ma intreaba: "Mami, am scutec sau chilotei?" :) cand ii vine sa faca in masina sau la plimbare. Dar nu am avut decat 2 accidente in aproape un an. Unul ca juca ascunsea cu Daddy si nu a vrut sa iasa, ca o gasea Daddy :) asa ca a facut pe ea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nadia, asa face si David seara inainte de culcare, cand e pe jumatate adormit, ma intreaba "Mami, am scutec pe mine?", ca sa stie sa se relaxeze ;-))
    Ma gandesc ca e bine si din alt punct de vedere ca am asteptat pana a fost el pregatit: fiindca altfel, daca ar fi fost mai mic si nu ar fi putut controla prea bine tot procesul, ar fi facut de mai multe ori pe el si s-ar fi simtit umilit, incapabil, mai stiu si eu cum... stiu exact ca asa m-am simtit eu cand eram mica, ma luase tata pe stadion si eram imbracata in alb cum ii placea mamei sa ma imbrace, ca o papusa de portelan... ei, acolo pe stadion am facut pe mine si imi amintesc ca si acum (a fost prima mea amintire constienta, atat de intens a fost momentul): am simtit ca vreau sa mor, sa se deschida pamantul si sa ma inghita, asa mi-a fost de rusine, de jena, de frica... numai senzatii negative amestecate intr-un cosmar!! Daca l-am putut scuti pe David de asemenea momente, sunt multumita ca am asteptat :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sunt atat de revoltata incat cred ca astfel de articole ar trebui interzise pe internet. Nu de alta, dar il mai vad si alte mamici si zic ca e OK sa iti dezveti copilul de scutec la 4 ANI!!!! Sunt adepta attachment parenting, natural parenting, cum vrei tu sa-i zici, iar baietelul meu a renuntat in cel mai natural mod cu putinta la 2 ani si 2 luni! Doar 2 accidente cu pipi in parc, schimbate imediat. Asta pana m-am prins ca ar fi util sa ii cumpar un chilotel si nu sa il las in libertate sub pantalonii scurti dupa scoaterea scutecului. Si nu cred ca s-a simtit umilit pt ca am avut grija sa ii spun ca nu e nimic, mami schimba pantalonul si ne jucam in continuare. Da, poate sunt copii la care merge mai greu si poate mai tarziu. Dar, in calitate de mamici, le suntem datoare ca macar sa incercam timid pe la 2-3 ani (!!!). Nu este o varsta timpurie pt dezvatarea de scutec!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dana, infraneaza-ti revolta, nu exista nicaieri, dar nicaieri absolut nici o regula pentru "implementarea" educatiei sfincteriene la o varsta fixa, de asemenea nu suntem datoare cu nimic la acest capitol, relax!

    Dealtfel daca ai fi citit cu atentie primul meu articol din aceasta serie, ai fi vazut ca si pe pagina in germana a Baby Center se recomanda sa astepti pana sunt indeplinite multe criterii pe care un copil de 2 ani nu prea are capacitatea fiziologica/psihologica de a le indeplini (http://piersicuta.blogspot.de/2011/02/iesirea-din-pampersi.html).

    Articolul este scris tocmai pentru ca alte mamici sa simta ca este ok si un alt ritm, nu neaparat cel impus de mame ca tine. Ce e valabil pentru tine nu poate fi valabil pt. toata lumea - ah, e o fraza pe care mi-o servesc mie multi, acum abia asteptam ocazia s-o servesc si eu ;-))) Relax si gandeste-te ca sunt pe lumea asta muuulte alte motive mult mai importante de a te revolta!

    RăspundețiȘtergere