Thriller pe strada porcilor

by - marți, august 17, 2010

- tradus si adaptat din revista Spiegel -

Pana de curand Mechelen era un orasel de provincie curat din zona flamanda a Belgiei. Pe 24 iunie 2010, ziua conferintei episcopale belgiene, la usa arhiepiscopului Leonard a sunat un judecator care venise cu 20 de anchetatori. In ordinea de zi a conferintei unul din puncte se referea la o tema foarte delicata: unde sa fie arhivate toate documentele si dosarele despre preotii belgieni care au abuzat de copii.

Exact aceste dosare ii interesau si pe anchetatorii belgieni. Informatia o primisera de la un preot pensionat, care de ani de zile le tot trimisese superiorilor lui dosare secrete ca marturie despre abuzurile practicate de preotii belgieni asupra copiilor care le erau incredintati in grija. Anchetatorii au confiscat celulare, agende si 55 de computere, apoi i-au interogat pe preoti pana seara tarziu. Razzia inca nu se terminase cand, cateva sute de metri mai departe, pe strada Varkenstraat 6 (strada porcilor, un nume foarte potrivit), alti anchetatori au intrat in biroul cardinalului Godfried Danneels, „pastorul“-sef al oitelor belgiene pana in ianuarie 2010. Si acesta a fost nevoit sa deschida dulapurile cu documente si sa predea laptop-ul si computerul si sa ii lase pe anchetatori sa intre in catedrala. Conform altor informatii, se pare ca in timpul renovarii catedralei anumite morminte au fost transformate in arhive secrete. Anchetatorii au gaurit sarcofagele a doi arhiepiscopi, au introdus camere video minuscule prin gaurile respective, insa nu au gasit nimic.


Putem sa ne imaginam asa ceva? Episcopi care ascund dovezi ale abuzului preotilor in morminte din catedrala, de parca ar fi personaje ale unui roman de Dan Brown? Sa fi fost anchetatorii prea motivati sau sa fie actiunea din Mechelen doar un nou episod in drama tragic de reala despre biserica catolica si modul cum gestioneaza aceasta abuzul sexual asupra copiilor?

Biserica catolica nu mai are dreptul sa fie menajata. Nici in Belgia, nici in SUA, unde de asemenea de curand Curtea Suprema a decis ca, in cazul acuzatiilor de abuz sexual impotriva preotilor, Vaticanul nu se mai bucura de nici o imunitate, astfel incat teoretic pana si papa Benedict poate fi dat in judecata.

Vaticanul a reactionat la fel ca in timpul crizei din martie – si-a strans randurile. Scaunul sfant a criticat justitia belgiana si si-a chemat inapoi ambasadorul.
Luni de zile a durat pana cand papa Benedict a vorbit despre scandalurile de abuz sexual din Germania si Irlanda. In aprilie a avut loc o intalnire a lui in Malta cu unele victime ale abuzului, in iunie a cerut iertare pentru pacatele preotilor lui si a promis ca va face totul pentru ca asa ceva sa nu se mai intample.

Acum insa, cand anchetatorii au vrut sa continue procesul de aflare a adevarului, papa a condamnat razzia acestora, accentuand dreptul bisericii la o ancheta interna.
La fel de repede au reactionat si aliatii lui Benedict din Roma. Revista episcopala „Avvenire“ a descris actiunea justitiei belgiene ca pe „un act de violenta care loveste in inima bisericii“.

Acum vine si partea care mi-a ridicat mie parul in cap. Cardinalul secretar de stat Tarcisio Bertone (dupa papa cel mai puternic om in Vatican) a fost foarte indignat pentru modul in care onorabilii episcopi belgieni au fost tinuti noua ore fara mancare si bautura, „de parca ar fi fost copii“. Nici macar sub comunisti nu ar fi fost oamenii bisericii tratati atat de inuman. Ei, ce ne spune aceasta scapare verbala a cardinalului? Ca in ochii lui este normal ca niste copii sa fie tinuti ore intregi fara mancare si bautura, DAR este chiar strigator la cer ca niste onorabili episcopi sa fie tratati atat de inuman... Notabil, nu?
In final, nu s-a schimbat nimic in sanul bisericii.

La cateva zile dupa actiunea din Mechelen, 12 barbati s-au prezentat la catedrala din Bruxelles pentru a face cunoscut un fapt pe care il mai prezentasera si acum 10 ani: in ianuarie 2000 ei il informasera pe arhiepiscopul Danneels ca au fost abuzati sexual de preoti belgieni. Danneels n-a vrut atunci sa auda nimic despre asta, declarand ca nu are de unde sa stie daca barbatii spuneau adevarul, dupa care i-a atentionat sa taca, spunandu-le ca „barfele“ lor ar putea dauna enorm bisericii.

Ce sa mai comentezi aici? Nu mai e nimic de adaugat.

Ah, ba da. Care este tratamentul crestin ideal care trebuie aplicat „fratilor cazuti“ din randurile preotilor? Papa Benedict a oferit exemplul perfect: a anuntat ca episcopul Mixa (acuzat in Germania de abuzuri) va sta - „dupa o perioada de vindecare si impacare“ - din nou la dispozitie, ca si alti episcopi emeriti, pentru sarcinile legate de „salvarea sufletelor“ enoriasilor.
Citandu-l pe Caragiale: "Ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica"...

You May Also Like

4 comments

  1. Eu tocmai am descoperit că ziua a șaptea e sâmbătă și nu duminică, sau altfel zis că biserica catolică mi-a spălat creierul timp de... nu zic câți ani :)
    Din păcate nu mă miră nimic din ce ai scris... zic și eu doar Of!

    RăspundețiȘtergere
  2. O istorie perpetua si oribila, si se petrece in zilele noastre, aproape sub ochii nostri! Thanks God I'm an Orthodox! Si ai nostri le au pe ale lor, dar nu s-a ajuns pana la asemenea fapte care aproape ca par o obisnuinta ... Sper sa nu ajungem sa ne obisnuim totusi cu asemenea "stiri"!

    RăspundețiȘtergere
  3. stancutza le au si ortodocsii pe ale lor...din pacate...Padure fara uscaturi...Si eu sunt ortodoxa...In fine sper sa iasa la iveala adevarurile si sa ii trimita pe magarii astia acolo unde le este locul. Si eu am citit o carte (la indrumarea duhovnicului meu, care l-a cunoscut pe autor) a lui Klaus-Kenneth-–-doua-milioane-de-kilometri-in-cautarea-adevarului- in care povesteste clar cum a abuzat de el un preot catolic si i-a dat peste cap toata viata.

    Ar fi bine sa incerce sa faca ceva mai mult pentru cei care fac asa ceva...decat sa-i tina o zi nemancati...sa-i trimita unde le e locul...oricum biletul spre iad il au asigurat!

    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
  4. Mihaela, mi-ai luat-o inainte, si eu voiam sa spun ca si ortodocsii sunt la fel, NU EXISTA EXCEPTII, abuzul este regula oriunde si oricand! Nu mai e nimic exceptional, in sfarsit iese la iveala adevarul tot mai frecvent, poate candva vor deschide ochii si aceia care tot baga capul in nisip ca strutul! Cat despre trimisul unde le e locul, voi nu vedeti cum se tot musamalizeaza si se bagatelizeaza totul? Nenorocitii se simt tot ei victime, "haituiti" etc., fir-ar ei sa fie!
    Si ma mai enerveaza si aia care tot subliniaza aspectele sexuale (vezi Doamne, abuzurile s-ar intampla si din cauza ca nu le da voie preotilor sa se insoare etc.), un mare bullshit!! Abuzul sexual nu are de-a face cu sexul (ala e doar bomboana pe coliva - ce gluma amara!!), abuzul sexual are de-a face INTOTDEAUNA cu controlul, puterea, dorinta de distrugere, obsesia si constrangerea inconstienta de a reinscena ceea ce au patit ei insisi in propria copilarie... Pana cand nu se va constientiza in masa acest adevar, nu se va schimba nimic. Din pacate.

    RăspundețiȘtergere