E-Card = pacienti digitalizati si medicii ca administratori de boli

by - sâmbătă, august 04, 2012

In Germania e-card-ul medical bate la portile cetatii :-((

Am primit pana acum doua scrisori de la DAK (asigurarea mea medicala) care imi anunta introducerea asa-numitului eGK. Care va sa zica nu se mai cheama card de asigurare (Versichertenkarte), ci card electronic de sanatate (eGK = elektronische Gesundheitskarte)! Taci, tzatzo, ca-mi vine rau de atata progres si inovatie!! Si totul, evident, doar in avantajul pacientului... nu-i asa?  Ei, nu prea e asa.

In cele doua scrisori mi se solicita neaparat trimiterea unei fotografii biometrice pentru noul card. Hopa! Stati asa, pana v-oi trimite eu o poza biometrica pentru un card de sanatate. Sanchi, cica scopul este de a se evita abuzul. Adica nu cumva eu sa dau cardul meu normal vreunei nigerience care sta la negru in Germania si aia sa mearga la doctor pe asigurarea mea... Asta da logica beton, nu? Pe un forum scria un neamt asa: "La pozele trimise prin mail nu prea se fac controale, eu mi-am primit cardul cu o poza din concediul de schi 2009, cu ochelarii si caciula de schi - daca stiam, le trimiteam o poza cu mine ca bebelus, ca tot eu eram, deci nu incalcam nici o lege ;-)"

Apoi, se pare ca toata procedura nu este tehnic atat de pusa la punct incat protectia datelor personale sa poata fi respectata 100%. Pana si medicii sunt impotriva acestei masuri absurde, care a costat zeci de milioane si care nu va aduce absolut nici o imbunatatire sistemului medical... cel putin pentru pacienti, ca macar in aparenta ei sunt cei mai importanti, nu?

Impreuna cu scrisorelele a venit si o mica brosurica, pe care mi-am luat timp s-o citesc cu atentie. Si am descoperit, mai catre final asa, partea cea mai interesanta. Mai intai se bat campii despre avantajele nemaipomenite ale noului card, care in curand va oferi posibilitatea de modificare online a adresei sau datelor personale, bla-bla-bla. Apoi ceva despre dezvoltarea unui network de sanatate, imbunatatirea calitatii, a transparentei si a autonomiei pacientului. Ah, ce bine suna din coada aceste vorbe! Apoi, daca dorim, pe cip-ul electronic al cardului se pot salva datele personale de urgenta, gen alergii, vaccinuri (deja aici m-au cucerit total ;-)), medicatie speciala sau operatii, plus persoanele care trebuie anuntate in caz de accidente etc.

Si ajungem si la pasajul care m-a trezit din amortire: 

Calitatea si siguranta tratamentului vor fi marite
Daca doriti, medicii de casa, medicii specialisti si spitalele pot avea acces mai simplu si mai rapid la diagnosticurile si planurile de tratament salvate pe cip-ul cardului dvs. Astfel se pot elimina controalele multiple.

Poate cineva sa-mi spuna ce nu e in regula cu aceasta chestie?? Ca doar e ceva bun ca un doctor sa vada ce a descoperit cel de dinaintea lui... sau ce crede ca a descoperit cel de dinaintea lui... sau nu?? Si de ce e bine sa evitam controalele multiple???

Sa va spun eu ce nu e in regula aici, cu un exemplu concret relatat de un neamt pe un forum:

Dureri de cap bruste, puternice, permanente.
Mers la doctor la control.
Diagnostic: migrena "sau asa ceva".
Solutie: pastile impotriva durerii de cap.
In decursul a 6 luni de chin tot mai insuportabil, mers la:
1. Neurolog
2. Ortoped
3. Dentist
4. Neurolog, care a dat trimitere la psiholog.
Nu a interesat pe nimeni ca pacientul nu mai avusese niciodata dureri de cap si ca in mod categoric acestea nu erau inchipuite.
Dupa aproape doi ani si dureri permanente din ce in ce mai insuportabile, examinat si descifrat rapoartele medicale, pe care se dadea de inteles ca pacientul simuleaza sau isi halucineaza durerile de cap!!
Un coleg de servici ii da sfatul decisiv: du-te - fara rapoartele medicale anterioare si fara sa relatezi ce s-a intamplat pana acum - la un medic pe care-l cunosc eu.
Acel medic a rezolvat problema in 10 minute: sursa durerilor era o vertebra dislocata de la baza capului!

Concluzia? Simplu: daca ai ghinionul ca la primul control sa dai peste un incompetent care pune un diagnostic gresit, ai pierdut pe toata linia, fiindca urmatorii medici vor citi ce a scris primul in dosarul tau si nu se vor mai uita nici cu kuru' la tine ca sa stabileasca alt diagnostic! Asta este marele dezavantaj al unui card pe care se va afla toata istoria medicala a unui pacient. Ori, in cazuri serioase, intotdeauna trebuie sa mergi la mai multi doctori pana simti ca esti multumit de diagnostic.

Ei, de aceea eu nu voi fi niciodata de acord cu acest card. Deja m-am interesat pe diverse site-uri subversive (haha!) si le voi scrie baietilor de la asigurare o scrisoare prin care ii anunt ca nu doresc noul card cu poza, ca actualul meu card este valabil pana in 2015 si am de gand sa continui sa-l folosesc pana cand nu se va mai putea, iar daca vreodata legea ma va obliga sa imi fac totusi noul card (dar inainte de asta voi epuiza toate posibilitatile legale de refuz!) voi avea grija sa nu trimit nici o fotografie biometrica si mai ales sa le interzic oficial (cu recomandata si semnatura) sa-mi salveze toate datele medicale intr-o singura sursa pe cipul cardului.

You May Also Like

0 comments