O noapte mai buna

by - sâmbătă, octombrie 24, 2009


Cred ca am luat si noi un virusel mic-mititel, la Bogdan se manifesta cel mai tare pana acum. Daviducul are doar putin nasul infundat noaptea si o tuse usoara, nesemnificativa. Ii pun seara Rhinomer in nasuc pentru umidificare si ii dau d'alea homeopatice (Sambucus Nigra), ca asa fac mamele iresponsabile ;-))

In plus, de cand am auzit (cu mai multi ani in urma) de la mai multi doctori ORL-isti pe aici ca, in ciuda vechilor traditii si prejudecati, trasul nasului este mai sanatos si mai inofensiv decat suflatul (da, da!!), il invat pe Daviduc sa-si traga nasul ca sa poata respira mai bine, Deocamdata nu are muci din aia grei, verzi sau care curg permanent, are putini, iar aia se duc frumusel in jos spre stomac, unde sunt distrusi perfect. Explicatia pe care am retinut-o suna cam asa: Cand iti sufli nasul, exerciti o presiune foarte mare (de 10 ori mai mare decat la un stranut, de pilda) si o parte din secretii ajunge in cavitatile nazale colaterale sau in sinusul frontal, ceea ce poate duce la sinuzite cronice cu dureri de cap. Cand iti tragi nasul, nu ai acest efect neplacut. Pentru cine prefera totusi suflatul, e bine sa se sufle fiecare nara pe rand si cu cat mai putina presiune, ceea ce nu da totusi rezultate asa bune la eliberarea nasului...

Am gasit acum niste informatii suplimentare (datand din 2002, deci de atunci a inceput sa se stie!). Cica la un mare congres medical, ORL-istul Jack M. Gwaltney de la Universitatea din Virginia a tinut o dizertatie prin care explica de ce este mai sanatos sa-ti tragi nasul decat sa-l sufli. Un medic consternat din audienta l-a intrebat: "Deci va sfatuiti pacientii sa-si traga nasul si sa inghita secretiile?"... Gwaltney si colegii lui masurasera intr-un studiu clinic presiunea interioara a nasului atunci cand se sufla nasul, afland ca aceasta presiune este de 10 ori mai mare decat la stranut si este suficienta pentru "azvarlirea" bacteriilor si virusilor in sinusuri, unde poate aparea un focar de infectie foarte periculos. Rezultatul a fost confirmat si de alte cercetari cu tomografii.

Eu si Bogdan bem la greu lamaie fierbinte si supa de pui. Deocamdata mie imi este ok. Pe bebe il scoatem in continuare de 2 ori pe afara, aerul proaspat e esential in asemenea situatii. Si nici nu-l infofolesc, ca avem 11° afara si nu e cazul inca de scurta de iarna adevarata... Ii pun un body grosut, o bluza, o camasuta de blugi si pe deasupra o scurta grosuta din fleece, care tine foarte bine cald. Pe sub pantaloni ii pun un dres mai grosut si pantofii Geoxx si gata... Deocamdata vad ca e ok, nu are nimic grav, e vesel cintezoi si activ si inca mananca bine.

Nu stiu cum si de ce, dar azi-noapte mi-a venit o idee buna, dupa ce m-am intors de la toaleta unde ma dusesem cu David agatat de mine (ca altfel nu se poate). Amortisem rau iar pe partea stanga, asa ca de data asta, in loc sa ma intorc cu spatele la el (lung prilej de tipete si palme peste urechi), m-am mutat cu tot cu patura si perna pe salteaua lui, iar pe el l-am pus langa mine, cam la jumatatea patului, am stat cu fata la el si de data asta a dormit frumusel fara sa mai fiu nevoita sa-l iau pe bratul meu (care-mi amorteste intotdeauna dupa 20'). Am dormit asa amandoi foarte profund, eu am mai dormit si pe spate si am visat la greu... Ne-am trezit ca boierii, la ora 10! Se vede treaba ca aveam mare nevoie de somnul asta...

Sanatate la toata lumea!

You May Also Like

4 comments

  1. Sarumana de informatia cu suflatul nasului. Mi-ai luat o piatra de pe inima. sebas nu si-a suflat niciodata nasul, n-am reusit sa-l educ in aceasta directie si de fiecare data cand isi tragea nasul simteam un nod in stomac asezonat cu un sentiment de vinovatie si incompetenta materna :)

    patou

    RăspundețiȘtergere
  2. Alt anonim. ;-) Aia cu trasul nasului e ok, da' lamaia o "infierbantati" ca sa moara si ultima firimitura de vit. C din ea? :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. @anonim: "lamaie fierbinte" este de fapt heiße Zitrone la pliculet, un praf de lamaie cu vitamina C care se prepara cu apa fierbinte si se bea in perioada de iarna... Lamaia o mancam natürlich proaspata, stoarsa in sosul pentru salata sau in ceai.
    Am acum "aprobarea" ta?

    RăspundețiȘtergere
  4. ei, eu las lamiia deoparte (iaca, tre' sa-mi fac si eu niste stocuri, ca nu mai am, dar numai pentru mine, Elouan nu vrea s-o vada) rire

    si ma bucur din tot sufletul pentru noaptea buna, de somn, de somn...

    RăspundețiȘtergere