Agent farma dezvaluie dedesubturile afacerilor cu medicamente

by - vineri, februarie 09, 2018

Sub protectia anonimatului, va redau mai jos marturia unui fost reprezentant medical (agent farma). 



Am hotarat sa impartasesc putin din experienta mea ca reprezentant medical cu voi.
Cine este agentul farma?

Pentru cei care nu stiu, reprezentantul medical este "ala la 4 ace" care umbla prin spitale, intra inaintea pacientilor in cabinetul medicului si va prescrie medicamente. Da, va prescrie medicamente sau diverse analize ori tratamente realizate cu ajutorul unor aparate.

Pun pariu ca majoritatea or sa spuna ca aberez. Ok, daca cineva crede ca aberez, atunci va invit sa stati o zi pe coridorul unui spital, in zona in care este biroul sefului de sectie sau a unui doctor renumit, si sa numarati cati reprezentanti medicali ii calca pragul in acea zi.






Intr-o zi am stat la "coada" la sefa sectiei de la UPU Cluj, eram 7 reprezentanti. Si asta pentru ca doamna doctor a intarziat la prima programare (adica a mea) mai bine de o ora.

Reprezentantul medical are de facut intre 3 si 15 vizite pe zi. Asta inseamna ca intr-o zi un singur om viziteaza 15 sefi de sectie sau medici importanti. Daca cautati pe net gasiti cate firme care vand medicamente exista in Romania si cati angajati au.

Sunt liste cu gradul de interes acordat fiecarui medic in parte, in functie de numarul pacientilor acestuia. Mai clar: cu cat are mai multi pacienti, cu atat este un client mai bun.

Cum decurge vizita unui reprezentant medical?

In primul rand trebuie sa mentionez ca, in majoritatea companiilor farmaceutice, se stabileste un program la inceputul fiecarei luni. Un program in care este specificata ziua, data si ora la care este vizitat doctorul X. Sunt unii doctori care sunt vizitati o data pe luna, altii mai des. Asta in functie de vanzarile pe care le fac acestia, adica in functie de cate retete scriu.

Bun, deci stim deja cand si la ce ora trebuie sa il vizitam pe doctorul X. Il anuntam in prealabil ca urmeaza sa trecem pe la el. Ajungem in fata cabinetului unde, in majoritatea cazurilor stau o multime de pacienti si isi asteapta randul. Anuntam asistenta ca am ajuns si in max. 30 de minute intram.

Bun, ajunsi in cabinetul stimatului domn doctor ii amintim ca, daca ne scrie luna aceasta un numar Y de retete, il trimitem luna urmatoare la un congres prin strainatate (pe cheltuiala firmei) sau poate domnul doctor are nevoie de o sponsorizare... 



Foto: imt ie

ORICE DORINTA A LUI SE REZOLVA, atat timp cat scrie cate retete ii cer eu, reprezentantul farma.


Ce se intampla dupa vizita agentului farma?

Dupa vizita mea, intra urmatorul pacient, iar eu pot sa va spun fara sa-i vad fisa ce urmeaza sa ii prescrie medicul: EXACT CEEA CE VAND EU!!!

Nu credeti? Pot sa pun pariu ca daca intrati la dermatologie dupa vizita unui reprezentant care vinde Vichy o sa iesiti cu o reteta pe care sunt scrise produse Vichy! Am dat o denumire de firma la intamplare acum, doar ca sa intelegeti ce incerc sa va explic.

Pot sa va mai spun si ca luna urmatoare cand mergeti la consultatie o sa primiti o alta recomandare, pentru un produs vandut de o alta companie (companie al carei reprezentant a trecut de curand pe la acel medic).

Eu nu am apucat sa vand medicamente, slava Domnului, pentru ca am iesit relativ repede din “sistem”. Dar am fost la cateva interviuri (trebuia sa ma si angajez la o companie care vindea medicamente, dar am refuzat), de unde am aflat tot ceea ce ma interesa cu privire la activitate si la promisiunile care se fac medicilor pentru a vinde anumite produse.

Urma sa ma angajez la o companie care pretinde ca vinde produse “mai naturale”, de fapt tot produse sintetice.

Mi s-a spus ca am o multime de instrumente pentru a dezvolta piata in zona mea. Adica, pentru a castiga cat mai multi medici de partea mea, medici care sa prescrie medicamentele mele, le pot promite acestora diverse vacante, mese rotunde si congrese prin strainatate plus alte beneficii.

Deci CINE prescrie de fapt medicamentele?
 
Ati inteles, asa-i? Eu merg la medic, il conving sa prescrie produsul meu iar el va baga reteta sub nas!

Deci, cine va face recomandarea avizata?!?

Eu sau orice alt reprezentant farma! Nu medicul!

Si ca sa va si spun cat e de avizata parerea (in caz ca nu e suficient) va anunt ca am terminat facultatea de business, care nu are absolut deloc treaba cu medicina. Iar dintre toti fostii mei colegi, nu era nici macar unul cu studii medicale! Halal parere avizata!!

Va spuneam ca nu am mai apucat sa vand medicamente, dar am vandut aproape un an aparatura medicala. Si va asigur ca mi-a fost suficient pentru toata viata.

Am vandut analizoare de urgenta si analizoare pentru laboratoare. Pentru cei care nu stiu, analizoarele sunt aparatele cu ajutorul carora se realizeaza analizele medicale.

Are cineva habar cat costa un analizor?
Va spun eu. De la 12.000 de euro si pana la cateva milioane. Am vandut apare cu 12.000 dar si o linie in valoare de 2 milioane (euro).

Analizoarele de urgenta erau si sunt folosite in ambulante si in UPU, dar nu numai. Sunt si la ATI (terapie intensiva) si neonatologie. Adica, in general, in zonele in care sunt pacienti aflati in stare critica. In zonele in care "avem nevoie urgenta de analize pentru a stabilii starea pacientului".

Cum e afacerea cu analizele?

Am facut o prezentare la un spital de infectioase, unde am avut un "public" destul de generos, adica aproximativ 30 de persoane, cu care am facut cateva serii de analize. Le-am prezentat intai "beneficiile" aduse de aparat, apoi le-am facut instructaj cu privire la utilizarea acestuia. Va amintesc ca este vorba de un analizor mic, care se foloseste in sectie, nu analizoarele de laborator (cu acelea am alte experiente).

Am pornit aparatul si am facut cateva analize. Am hotarat sa ii facem si doamnei doctor niste analize, pentru a-i verifica si ei cativa parametri (calciu, magneziu, sodiu, gazele din sange si alti cativa indicatori).

Am asteptat rezultatul (este un aparat rapid care ofera rezultatele in cateva minute) si am avut o surpriza. Conform analizelor, doamna doctor trebuia sa fie pe moarte, nici vorba sa stea de vorba cu mine!! Le-am refacut si au iesit la fel de prost.

Nu a fost problema, pentru ca era evident ca dansa nu are probleme de sanatate, insa acest aparat este folosit la terapie intensiva, acolo unde e lupta intre viata si moarte. Iar daca acolo un pacient primeste aceste rezultate, nu e tocmai “roz” situatia.



Si mai e ceva, in conditiile in care o analiza facuta cu acest aparat costa minimum 38 de lei, va garantez ca nimeni nu va repeta analizele pentru vreun pacient. Spitalul are fonduri limitate, iar majoritatea sunt folosite in scopuri ilicite. Va recomand sa cititi cazul dr. Fodor din Cluj; ca el sunt mii de cazuri in Romania.

Sper ca din acesta lunga postare sa se inteleaga ca o parere (sau o reteta) "avizata" nu este intotdeauna mai corecta decat una "neavizata"!

PS: Nu spun ca nu mai exista medici corecti si care fac orice pentru binele bolnavului, dar eu sunt sigura ca acestia sunt maxim 2%, iar 90% dintre ei recomanda medicina alternativa.

* * * * *

In incheiere, va recomand si eu marturisirile unui agent farma din Germania, aparute la televiziunea nationala germana!


You May Also Like

3 comments

  1. pentru cine are indoieli, poate studia anumite nume de doctori faimosi pe site-ul anm.ro

    http://web.anm.ro/L95/sponsor_list.asp?sponsorPageSize=500&s_nume_sponsor=&s_nume_beneficiar=STREINU+CERCEL - doctorul meu "favorit" .

    RăspundețiȘtergere
  2. Si asta sigur se intampla de mult, de aici diferenta intre rezultate analize la clinici diferite. Dermatologia e varza, 3 retete dintre cele mai scumpe la 3 dermatologi. Netu-i baza, aici vedem toate smecheriile. O sa-mi cumpar microscop. Multumesc pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  3. Completare:
    Sa va spun cum a decurs acum cativa ani, interviul de angajare la o farmacie cu renume pe atunci?
    S-au prezentat mai multi candidati, fiecare a primit aceasi intrebare: “ce recomanzi cand se prezinta un pacient care acuza dureri de cap?” Si fiecare candidat trebuia sa explice de ce. Majoritatea au raspuns diverse pastile mai putin nocive.
    Ultimul a spus ca el ofera pastila x (nu vreau sa dau nume, dar e un medicament nociv care afecteaza stomacul). Intrebat de ce alege aceasta pastila, a raspuns ca apoi “clientul” se intoarce pentru ceva pentru stomac. Atunci el ii recomanda alta pastila, care are efecte adverse asupra ficatului. “Clientul” se intoarce din nou.. si asa mai departe, fiind un cerc vicios. Astfel farmacia obtine mai multi bani.
    Acesta este un caz de acum multi ani (vreo 10-15). Nu spun ca fiecare farmacist face asta, ci poate sunt majoritari cei care nu o fac, insa exista si situatii de genul acesta.
    Personal cunosc si farmacisti foarte ok, dar sunt putini.

    Repet, este vorba strict de o afacere din care se castiga multi bani. Iar cei care lucreaza in domeniu fac anumite “compromisuri” ca sa nu isi piarda veniturile care le asigura un trai mai mult sau mai putin decent.

    RăspundețiȘtergere