Wakefield - ROR - autism? - Partea a III-a

by - vineri, septembrie 02, 2016

Pe pagina de prezentare a filmului VAXXED putem viziona si citi un interviu cu doctorul Andrew Wakefield, despre ceea ce i s-a intamplat cand cu retragerea lucrarii din Lancet.




1. Prezentare

     Sunt medic, mi-am luat licenta in 1981. Am inceput sa lucrez ca si chirurg, cu un interes special pentru bolile inflamatorii ale intestinelor. Dupa aceea am devenit cercetator stiintific, conducand o echipa de 19 persoane care faceau cercetare in domeniul bolilor inflamatorii ale intestinelor, si am publicat pe parcursul a 10 ani in jur de 130-140 lucrari stiintifice pe acest subiect specific.

     Pe 17 mai 1995, aceasta data este intiparita in mintea mea, o mama m-a sunat spunandu-mi "Copilul meu se dezvolta absolut normal, dar dupa vaccinul ROR a regresat pana cand a fost diagnosticat cu autism". I-am spus: “Eu sunt gastroentolog, cum va pot ajuta?” Parintii au spus: "Copilul meu are probleme gastro-intestinale groaznice si nimeni nu le ia in serios." Povestea a fost atat de convingatoare, iar acea mama aceea a descris-o atat de clar; mi-a spus "Doctore Wakefield, exista multi, foarte multi parinti cu copii in exact aceeasi situatie ca a mea." Am luat-o foarte in serios. Acesta a fost inceputul unei calatorii fascinante.

2. Legatura dintre autism si vaccinul ROR

     Legatura dintre sindromul pe care il vedeam si vaccinul ROR a venit tocmai din relatarea parintilor. Parintii ne spuneau “Eu nu eram antivaccinist, mi-am dus copilul pentru a fi vaccinat la timp cu ROR”. In Marea Britanie, ROR-ul se administra fara alte vaccinuri in acea perioada, asa ca le-a fost usor sa indice vaccinul ROR ca si cauza. Din acel moment, copiii lor faceau febra foarte mare, aveau convulsii, dormeau un somn anormal de prelungit si cand se trezeau nu mai erau la fel ca inainte. Incetau sa mai vorbeasca sau sa mai interactioneze cu rudele si fratii lor, iar starea lor se agrava foarte tare.

     Felul in care bolile umane, sindroamele (fie ca este vorba de autism, boala lui Crohn sau sindromul Asperger), sunt descrise pentru prima oara in literatura medicala se petrece astfel: ai o colectie de cativa pacienti, o mana de pacienti, cateodata nu mai multi de 4, cateodata 15, unde prezentarea este atat de similara, rezultatele clinice sunt atat de asemanatoare, incat aceste analize merita publicate independent. Asta se numeste o serie de cazuri. Asa se descriu pentru inceput sindromurile patologice la oameni, ceea ce conduce la studii ulterioare, care apoi testeaza ipoteza de cauzalitate. A fost adevarata povestea parintilor? A regresat copilul odata cu vaccinul ROR si a fost vaccinul ROR cauza?

     Ati putea intreba: “Pai nu toti copii care primesc vaccinul ROR fac autism, si atunci unde e riscul?” De ce? De ce acei copii si nu altii? Una dintre ipotezele noastre a fost varsta de expunere. Cu cat copilul este mai mic in momentul vaccinarii, cu atat e mai mare riscul. Motivul pentru care am spus asta: stim in cazul pojarului ca boala aparuta la o varsta mai frageda are un risc mai mare de complicatii. Daca un copil face pojar la mai putin de 1 an, riscul unor imbolnaviri grave este statistic mai mare decat daca face boala dupa 1 an.

3. Siguranta vaccinului ROR

     In calitate de cercetator, am analizat in detaliu studiile despre siguranta vaccinului ROR. Am devenit foarte foarte ingrijorat de faptul ca acele studii erau absolut insuficiente si inadecvate. Nu este doar parerea mea, deoarece „Recenzia Cochrane” (una dintre cele mai valoroase recenzii despre literatura medicala) a recunoscut ulterior acelasi lucru. Ei au precizat ca aceste studii de siguranta, care sunt de fapt studiile de siguranta efectuate inainte de punerea pe piata a vaccinului ROR, sunt in cea mai mare parte necorespunzatoare, mai ales in comparatie cu vaccinurile monovalente. Cu alte cuvinte, studiile de siguranta erau mai bune in cazul vaccinurilor monovalente.

     De exemplu, daca as merge la FDA cu 3 medicamente impotriva hipertensiunii arteriale si as spune: „Uite, am 3 medicamente, am o licenta pentru fiecare medicament in parte, dar vreau sa le pun doar intr-o singura pastila. Pot sa pun cele 3 aprobari intr-un singur dosar, sa vi le inmanez si sa imi dati aprobarea pentru un singur medicament care sa combine toate cele 3 medicamente?”, ei m-ar da afara din birou, pe buna dreptate. Mi-ar spune: „Vino inapoi dupa ce ai facut studii comparative cu fiecare din cele 3 medicamente in combinatie cu unul din celelalte si dupa ce le-ai comparat pe fiecare cu medicamentul initial, pentru a afla efectele adverse si reactiile indezirabile”. Asa ar fi trebuit sa se faca si pentru vaccinul ROR si nu s-a facut. S-au facut multe presupuneri despre siguranta acestui vaccin, iar cei care platesc in final pentru aceste presupuneri sunt copiii.

4. Studiul Lancet

     Studiul Lancet a luat nastere dupa ce ne fusesera prezentati mai multi copii cu aceleasi simptome. Dezvoltare normala, regresie si diagnostic de tulburare de spectru autist, simptome gastrointestinale si intestine inflamate. Studiul a reprezentat compilarea acelor experiente, afirmand: „Iata primii 12 copii pe care i-am vazut. Iata ce am descoperit. Este ceva remarcabil, este ceva consistent, repetabil. Sugereaza aparitia unui nou sindrom patologic. Parintii reporteaza ca regresia a aparut in urma vaccinului ROR in multe cazuri. Acum trebuie testata ipoteza. Ar trebui facute studii, pentru a elucida daca este adevarat sau nu”. Acest lucru a fost publicat ca si studii de caz in februarie 1998. La cererea decanului scolii medicale a fost tinuta o conferinta de presa, in care acele descoperiri au fost explicate.

5. Conflictele de interese

     In Marea Britanie, demarasera niste litigii ale familiilor cu copii vatamati, impotriva producatorilor de medicamente. M-am implicat in acele litigii. Pacientii din studiul Lancet s-au implicat si ei. Cand au primit diagnosticul si s-au convins ca acelasi lucru li se intamplase si lor, s-au alaturat si ei actiunii legale. S-a afirmat ca studiul ar fi fost facut tocmai pentru litigiu si ar fi fost finantat de catre avocati. Acest lucru este cat de poate de fals. Eu am acceptat sa fiu expertul medical de partea parintilor cu copii vatamati si m-am simtit obligat sa actionez ca expert medical in numele lor, pentru ca de cealalta parte se adunau o multime de medici pe post de experti in favoarea industriei farmaceutice.

     Una dintre acuzatiile aduse mie a fost ca as fi actionat in numele avocatilor si ca as fi fost platit de catre avocati sa fac studiul Lancet. De fapt, eu eram platit printr-un program guvernamental de compensare pentru a actiona ca si expert medical. Aceasta nu a avut nimic de-a face cu studiul Lancet, care a fost platit de catre Serviciul National de Sanatate. Plata efectuata de Consiliul de Asistența Juridica Garantata nu a fost pentru mine initial, ci a fost in contul scolii medicale, pentru a conduce un studiu care sa caute dovezi ale prezentei virusului pojarului in intestinele bolnave ale copiilor. Exact asta a si facut studiul. Acest lucru era stiut de catre editorul revistei Lancet, cu un an inainte de publicarea paper-ului. I-au fost trimise documente de catre avocati, care afirmau „Lucram cu doctorul Andy Wakefield in aceasta chestiune”. El stia, sau ar fi trebuit sa stie, dar, ce convenabil, a "uitat" acest fapt cand a depus marturie sub juramant in fata Consiliului General Medical. Ulterior s-a aflat ca el a stiut tot timpul acest lucru.

6. Inscenarea si discreditarea doctorului Wakefield

     La o astfel de amenintare cu un litigiu, ei au devenit foarte, foarte agresivi. Un jurnalist pe nume Brian Deer, un jurnalist liber-profesionist care lucra pentru Rupert Murdoch, a inceput sa ma atace, inventand o poveste, un basm despre un „medic raufacator”, care locuia intr-o vila luxurioasa si facea ravagii asupra copiilor in incercarea de a face profit si de a ramane in istorie ca o legenda a medicinii. A luat povestea vietii mele si a rescris-o. A fost o strategie de public relations deliberata, care spunea „Il discreditam pe acest om, il izolam de colegii lui, ii distrugem cariera. Apoi le spunem si altor doctori care vor indrazni sa se implice in aceste litigii ca vor pati la fel ca Wakefield”. Este foarte trist, deoarece alti doctori buni, doctori onesti au spus: „Andy, stiu ca este adevarat, stiu ca [ce spui tu] este adevarat”. Au scris ca e adevarat, comunicarile interne au confirmat ca ei erau convinsi ca este adevarat.

     Cand s-a pus problema sa-si faca datoria fata de acesti copii, asta nu mai era bine pentru carierele lor, si atunci toti au dat inapoi. Actiunea lui Brian Deer a avut efectul dorit. Daca am impresia ca industria farmaceutica mi-a inscenat ceva? Da, cred ca da. De ce eu in mod special? Acel studiu avea treisprezece autori, multi dintre ei cei mai distinsi in domeniul lor. M-au ales pe mine pentru ca m-am oferit in litigiu in calitate de expert impotriva producatorilor de vaccinuri, si fiindca le scrisesem colegilor mei ca nu mai pot sustine administrarea vaccinului ROR; ca voi continua sa sustin in mod energic utilizarea vaccinurilor monovalente, impotriva pojarului, a oreionului, a rubeolei, dar ca nu voi sustine utilizarea vaccinului trivalent ROR. M-au ales pe mine ca tap ispasitor pentru ca iesisem in public cu aceste afirmatii.

     O alta acuzatie a fost ca as fi stat in barlogul meu si faceam in secret un vaccin monovalent, care sa concureze cu ROR-ul, si ca as fi vrut sa scot de pe piata ROR-ul, sa-l discreditez, pentru a-mi putea lansa pe piata vaccinul meu si sa ma umplu de bani cu el. Ideea aceasta a fost a lui Brian Deer. In realitate, ceea ce aveam atunci era un patent, detinut de scoala medicala a spitalului Royal Free, nicidecum de mine. Era un patent pentru ceva numit Factor de Transfer, un supliment nutritiv natural care se gaseste in laptele matern de exemplu, care stimuleaza raspunsul imun. Daca functiona sau nu, aceasta este o alta chestiune. Exact asta incercam sa aflam. Stimuleaza raspunsul imun la o infectie cum este pojarul, dar nu impiedica aparitia pojarului, deci nu actiona ca si vaccinul ROR. Ceea ce facea era sa ajute la eliminarea virusului odata ce copiii erau infectati. Nu ar fi putut niciodata concura cu vaccinul ROR, deoarece nu functiona ca acela.

     Acest lucru i-a fost explicat in detaliu lui Brian Deer, care l-a ignorat total. Ceea ce s-a inteles din relatarile lui a fost ca patentul era pentru un produs care concura cu vaccinul ROR, iar eu voiam sa ma imbogatesc financiar prin aducerea lui pe piata. Brian Deer era in relatii foarte apropiate cu producatorul vaccinului, SmithKline Beecham, care a devenit ulterior Glaxo SmithKline. Deer odinioara criticase medicamentele GSK (mai ales AZT), dar intre timp primise drepturi exclusive la unele date referitoare la efectele adverse ale medicamentelor, in schimbul unor afaceri dintre ei. De atunci Brian a devenit un fel de caine de atac pentru ei. Cum ar fi reusit altfel un singur jurnalist sa obtina ceea ce a reusit Brian Deer? A fost dorinta guvernului si a industriei farmaceutice si a mass-media.

     La acea vreme, James Murdoch, fiul lui Rupert Murdoch, implicat in News International, era membru in conducerea Glaxo SmithKline ca director administrativ. Responsabilitatea lui era sa protejeze reputatia producatorului in presa. A existat un intreg complot incestuos in care erau implicati guvernul, mass-media si industria, toti voiau acest rezultat si aveau sa il obtina. Impotriva lor eram doar eu. Ei bine, hai sa acuzam un cercetator de frauda in 30 secunde si apoi iti trebuie o viata intreaga sa scapi de acea stigma, iar ei stiu bine acest lucru. Ei stiu cat de vulnerabili sunt medicii. Acuzatiile de frauda erau complet false, dar nu trebuie sa ma credeti pe mine pe cuvant.

     Un fost cercetator de la Agentia Protectiei Mediului, doctorul David Lewis, a efectuat o examinare si investigare amanuntita a datelor originale folosite in studiul Lancet. Nu il cunosteam, nu-l intalnisem niciodata. El a luat toate datele, le-a analizat si a aratat categoric si definitiv ca eu nu am fost implicat in nicio frauda, ba mai mult, ca frauda a fost comisa de Brian Deer si British Medical Journal. Ei au interpretat eronat si fraudulos rezultatele noastre la Spitalul Royal Free, pentru a obtine rezultatul care dealtfel a si fost obtinut. Perceptia generala actuala pe plan mondial este ca studiul a fost fals, inventat si lipsit de orice substanta.

7. Probele de sange

     Da, probele de sange de la petrecerea de aniversare a baietelului meu. Pentru a studia copiii cu autism, era nevoie sa examinam probele lor de sange. Aveam nevoie de probe de sange si de la copii sanatosi, dar bineinteles ca in spital nu intalnesti copii sanatosi. Acolo intalnesti copii bolnavi, asa incat sotia mea a sugerat sa organizam o petrecere pentru ziua de nastere a fiului nostru, la care puteam eventual sa obtinem niste sange de la copiii nostri si de la ceilalti invitati la acea petrecere. Mi s-a parut o idee rezonabila, realizata cu consimtamantul informat al parintilor si al copiilor. Cu informare completa, deci o procedura absolut etica. Nu era mai rau decat sa mergi cu copilul la policlinica, pentru a fi injectat. De fapt, era mai bine decat acolo. Luarea de sange a fost efectuata de catre un medic cu multa experienta, nu de catre mine. Nu au fost absolut niciun fel de probleme.

     Singura problema a fost ca nu avusesem aprobarea de la Comisia de Etica a spitalului. Dar asta nu inseamna ca procedura a fost lipsita de etica. Dupa cum am mentionat, totul s-a facut cu acordul parintilor si al copiilor. Daca regret asta? Da. Nu pentru ca nu ar fi fost etic, caci a fost, ci pentru ca le-am dat celor din Consiliul General Medical un motiv concret pentru a imi retrage licenta. A fost o greseala, dar daca as face-o inca o data, as face-o cu aprobarea corespunzatoare a Comisiei de Etica, de aceea este ceva ce regret. A fost insa o actiune lipsita de etica? NU.

8. Retragerea publicatiei din Lancet

     Studiul a fost retras pe baza a 2 acuzatii. Una, faptul ca investigarea copiilor s-ar fi facut in mod consecutiv. Cu alte cuvinte acesti copii au venit la noi unul dupa altul. Cu alte cuvinte, noi afirmam „NU am ales doar copiii pe care i-am vrut noi, fiindca au spus povestea pe care am vrut-o noi, iar pe ceilalti i-am lasat pe dinafara”. Nu, ii iei consecutiv, astfel sunt inclusi toti copiii. Astfel se evita ideile preconcepute (bias). Acesta este modul corect de a proceda. Cealalta acuzatie, sustinuta de Brian Deer si ulterior de GMC, a fost lipsa unei aprobari etice, in America, o aprobare de catre consiliile de aprobare si investigare, pentru studiul in cauza. Era insa un studiu clinic. Nu necesita aprobare etica, doar analiza biopsiilor intestinelor a avut nevoie de aprobare. Iar pentru aceasta a existat aprobare etica. Aceasta informatie a fost in posesia lui Deer cand a adus acuzatiile si el a trecut-o sub tacere in mod intentionat in fata Consiliului Medical General. A fost o obstructionare a justitiei.

9. Licenta medicala

     Autoritatea responsabila cu emiterea licentelor medicale in UK se numeste Consiliul Medical General. Esti judecat de catre colegii din domeniul medical, plus alti oameni cu pregatire similara. La CMG, au fost 3 inculpati: prof. Walker-Smith, care era atunci cel mai reputat gastroenterolog pediatric pe plan mondial, un om cu o reputatie impecabila si o cariera nepatata, apoi unul dintre cercetatorii din echipa lui, doctorul Simon Murch, si eu. Toti 3 am fost gasiti vinovati. Simon Murch nu si-a pierdut dreptul de practica, dar eu si Walker-Smith da. Ulterior, prof. Walker-Smith a primit fonduri pentru a face recurs la Inalta Curte Engleza. Si eu am facut recurs, dar din motive financiare mi-a fost imposibil sa continui, iar pentru mine nu a mai fost un obiectiv principal sa-mi recastig licenta. Aveam lucruri mai importante de facut.

     Profesorul Walker-Smith a facut recurs, iar la acest recurs cazul a ajuns pentru prima oara in fata justitiei, in fata unui judecator propriu-zis. Acel judecator a anihilat de-a dreptul decizia Consiliului Medical General. A spus efectiv ca acestia erau incompetenti, ca nu au fost capabili sa judece probele, ca au facut greseli, ca au interpretat datele eronat, si cel mai grav ca au fost partinitori. Ei decisesera de la bun inceput ca noi am fi fost vinovati. Judecatorul a anulat complet decizia si a spus ca acest lucru nu are voie sa se mai intample. Prof. Walker-Smith a fost complet reabilitat, iar toate acuzatiile impotriva lui au fost respinse. 90% din acuzatiile aduse lui au fost identice cu cele aduse mie. Lucrarea ar fi trebuit readmisa, dar editorul de la Lancet a refuzat asta, pentru a-si apara reputatia si jobul.

     Ati citit vreodata despre aceste fapte in ziare? Foarte pe scurt, intr-un singur ziar. Poveste celebra, dar foarte putine mentionari. Acum nu mai auzi despre asta nimic, se aude doar cum am fost noi discreditati, cum ni s-au retras licentele, cum lucrarea a fost retrasa. Povestea reala inca nu fost spusa in mass media mainstream.

10. Consecintele

     Este foarte interesant, deoarece in acea perioada eu recomandam parintilor sa opteze pentru un vaccin antirujeolic monovalent. Cu alte cuvinte, parintii sa aiba optiunea despre cum sa-si protejeze copiii de acele infectii. La acea vreme, in America si UK vaccinurile monovalente ERAU disponibile, deci parintii puteau sa aleaga: „Nu ma incanta ROR, dar vreau sa vaccinez copilul, de aceea voi opta pentru vaccinurile monovalente”. Ele protejeaza foarte bine, de exemplu, impotriva pojarului. Aceasta optiune le era disponibila parintilor. Nu as fi facut recomandarea aceasta daca vaccinul monovalent nu ar fi fost disponibil. In UK, 6 luni mai tarziu, guvernul a retras licenta de import pentru vaccinurile monovalente. In SUA, cativa ani mai tarziu, Merck a stopat din proprie initiativa productia vaccinurilor monovalente.

     Le produc individual si apoi le pun impreuna, dar au incetat sa le faca disponibile pe piata, deci acum era „ROR sau nimic”. Ori ca noi, ori pe campii… Le-au luat parintilor posibilitatea de decizie. Parintii erau inca ingrijorati legat de ROR, de aceea nu au vaccinat, astfel pojarul a revenit. A fost in totalitate vina autoritatilor. Cum am spus si in film, eu atunci am intrebat un membru vechi al Departamentului Sanatatii: “De ce faceti asa ceva? Daca vreti sa protejati copiii impotriva bolilor infectioase, de ce le luati alegerea parintilor despre cum anume sa faca asta?” El a spus: “Pentru ca daca ii lasam pe parinti sa decida, asta ar putea distruge programul nostru ROR.” Cu alte cuvinte, ingrijorarea lor era pentru programul de vaccinare si nu pentru copii.

     Aceasta a fost o greseala dezastruoasa. Cazurile de pojar au reaparut. A fost pe deplin raspunderea lor pentru acest lucru, dar evident ca eu am fost cel acuzat. Cand ei citeaza rata de utilizare scazuta a ROR in UK de atunci, ceea ce nu citeaza este rata concomitenta in crestere a utilizarii vaccinurilor monovalente inainte ca acestea sa fi fost retrase.

11. Perspectiva

     Nu voi pretinde ca mi-a fost usor. Dar de cate ori am vreun impuls de autocompatimire din cauza a ceea ce am patit cu Consiliul General Medical sau pentru ce s-a spus despre mine in presa, ma uit la urmatorul copil cu autism si realizez ca de fapt eu nu am nicio problema. Am 4 copii sanatosi, o familie minunata. Nu exista caz de autism la noi in familie. Ma uit la urmatorul copil cu autism si ma gandesc ca el chiar are o problema. Nu am nicio problema, asa ca imi spun „Hai, treci peste asta, vezi-ti de treaba mai departe si fa ce ai de facut!”


* * * * *

Despre dedesubturile inscenarii si discreditarii doctorului Wakefield am mai scris aici-link si aici-link.

* * * * *

Dr. Andy Wakefield - ceva mai mult decat "lucrarea aia" :-)

DR AJ WAKEFIELD
PUBLICATIONS

Mant TG, Lewis JL, Mattoo TK, Rigden SP, VolansGN, House IM, Wakefield AJ, Cole RS.Mercury poisoning after disc-battery ingestion. HumToxicol. 1987:6:179-81.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3557477

Silverman R, Cohen Z, Craig M, Wakefield A, Kim P, Langer B, Levy G. Monocyte/macrophage procoagulant activity (PCA) as ameasure of immune responsiveness in Lewis and Brown Norway inbred rats:discordance with lymphocyte proliferative assays. Transplantation 1989;47: 542-548.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2522255

Wakefield AJ, Gordon EM. A huge renal cystpresenting in childhood. Case report and review of the literature. Journalof the Royal Society of Medicine 1989; 82: 443-445.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2685309

Kim P, Wakefield AJ, Cohen Z, Craig M, Levy G. The reversal of cyclosporine mediated suppression of alloantigen induced monocyteprocoagulant activity by H2 antagonists cimetidine and ranitidine invitro. Transplantation Proceedings 1989; 21: 844-847.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2705248

Kim P, Wakefield AJ, Cohen Z, Craig M,Levy G. The reversal of cyclosporine mediated suppression of monocyteprocoagulantactivity by H2 antagonists in a rat small intestinal transplantation model. Transplantation Proceedings 1989: 21;2900-2902.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2784921

Wakefield AJ, Cohen Z, Craig M, Jeejeebhoy KN, LevyGA. The thrombogenicity of total parenteral nutrition solutions. I: Effect oninduction of monocyte macrophage procoagulant activity. Gastroenterology1989; 97: 1210-1219.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2507384

Wakefield AJ, Cohen Z, Craig M, Rosenthal A,Gotleib A, Jeejeebhoy KN, Levy GA. The thrombogenicity of total parenteralnutrition solutions. II: Effect on induction of endothelial cell procoagulantactivity. Gastroenterology 1989; 97: 1220-1228.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2507385

Wakefield AJ, Sawyerr AM, Dhillon AP, Pittilo RM,Rowles PM, Lewis AAM, Pounder RE. Pathogenesis of Crohn's disease: multifocalgastrointestinal infarction. Lancet 1989; ii: 1057-1062.

Sinclair S, Wakefield AJ, Levy GA Fulminanthepatic failure. Springer Seminars in Immunopathology, (ed) Thomas HC1990; 12: 33-45.

Wakefield AJ, Cohen Z, Levy GA. Procoagulantactivity in Gastroenterology. Gut 1990; 31: 239-242.

Sawyerr AM, Wakefield AJ, Hudson M, Dhillon AP, Pounder RE. The pharmacological implications of leucocyte-endothelial cell interactions in Crohn's disease. Alimentary Pharmacology & Therapeutics1991; 5: 1-14.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1681952

Wakefield AJ, Dhillon AP, Sawyerr AM, Sankey E,More, L, Sim R, Pittilo RM, Rowles PM, Hudson M, Lewis AAM, Pounder RE. Granulomatous vasculitis in Crohn's disease. Gastroenterology 1991; 100:1279-1287.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2013373

Wakefield AJ, Sawyerr AM, Hudson M, Dhillon AP,Pounder RE. Smoking, the oral contraceptive pill and Crohn's disease. Digestive Diseases & Sciences 1991; 36: 1147-1150.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1864207

Kelleher J, Wakefield AJ, Gordon I, RansleyP. Renal injury in complete ureteric obstruction: a functional and morphologicalstudy. Urological Research 1991; 19: 245-248.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1656580

Pounder RE, Wakefield AJ, Sawyerr AM, Hudson M, Dhillon AP. Pathogenesis of Crohn's disease: granulomatous vasculitis andmultifocal gastrointestinal infarction Proceedings of the Falk Symposium on Inflammatory Bowel Disease 1991; 5: 33-38.

Kelleher JP, Shah V, Godley M, Wakefield AJ,Gordon I, Ransley PG, Snell ME, Risdon RA. Urinary endothelium (ET-1) incomplete ureteric obstruction in the miniature pig. Urological Research1992; 20: 63-65.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1736488

Wakefield AJ, Fox JD, Sawyerr AM, Taylor JE,Sweenie CH, Smith M, Emery V, Hudson M, Tedder RS, Pounder RE. Detection of herpesvirus DNA in the large intestine of patients with ulcerative colitis and Crohn's disease using the nested polymerase chain reaction. Journal of Medical Virology 1992; 38: 183-190.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1287131

Wakefield AJ, Hudson M, Pounder RE. Crohn's Conflict (Invited article). Medical Laboratory World 1992; 5: 9-1.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1287131

Hudson M, Piasecki C, Sankey EA, Sim R, Wakefield AJ, More LJ, Sawyerr AM, Dhillon AP, Pounder RE. A ferret model of acutemultifocal gastrointestinal infarction. Gastroenterology 1992; 102:1591-1596.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1568569

Dhillon AP, Anthony A, Sim R, Wakefield AJ, Sankey EA, Hudson M, Allison MC, Pounder RE. Mucosal capillary thrombi in rectal biopsies. Histopathology 1992; 21: 127-133.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1505929

Hudson M, Hutton R, Wakefield AJ, Sawyerr AM, Pounder RE. Evidence for activation of coagulation in Crohn's disease. Blood Coagulation and Fibrinolysis 1992; 3: 773-778.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1489898

Hudson M, Wakefield AJ, Hutton RA, SankeyEA, Dhillon AP, More L, Sim R, Pounder RE. Factor XIIIa subunit and Crohn's disease. Gut 1993; 34: 75-79.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8094363

Wakefield AJ, Hudson M, More L. Procoagulantactivity in gastroenterology. In: Procoagulant Activity in Health andDisease. Eds: Levy GA; Cole EH. CRC Press: Ann Arbor, USA. 1993; 5: 87-110.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7701246

SankeyEA, Dhillon AP, Anthony A, Wakefield AJ,Sim R, More L, Hudson M, Sawyerr AAM, Pounder RE. Early mucosal changes inCrohn's disease. Gut 1993; 34: 375-381.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8472987

Osborne M, Hudson M, Piasecki C, Dhillon AP, Lewis AAM, Pounder RE, Wakefield AJ. Crohn's disease andanastomotic recurrence: microvascular ischaemia and anastomotic healing in an animal model. British Journal of Surgery 1993; 80: 226-229.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8443664

Anthony A, Dhillon AP, Nygård G, Hudson M, Piasecki C, Strong P, Trevethick MA, Clayton NM, Jordan CC, Pounder RE, Wakefield AJ. Early histological features of small intestinal injury induced by indomethacin. Alimentary Pharmacology &.Therapeutics.1993; 7: 29-39.

Wakefield AJ, Pittilo RM, Sim R, Cosby SL,Stephenson JR, Dhillon AP, Pounder RE. Evidence of persistent measles virusinfection in Crohn's disease. Journal of Medical Virology. 1993; 39:345-353.

Smith M, Wakefield AJ. Viral associationwith Crohn's disease: Invited article. Annals of Medicine 1993; 25:557-561.

More L, Sim R, Hudson M, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Immunohistochemical study of tissue factor expression in normal intestine and idiopathic inflammatory bowel disease. Journal ofClinical Pathology 1993;46:703-708.

Wakefield AJ, More L, Difford J, McLaughlin JE.Immunohistochemical study of vascular injury in acute multiple sclerosis. Journalof Clinical Pathology 1994; 47: 129-133.

Hudson M, Piasecki C, Wakefield AJ, Sankey EA, Dhillon AP, Osborne M, Sim R, Pounder RE. A vascular hypersensitivity modelof acute multifocal intestinal infarction. Digestive Diseases & Sciences1994; 39: 534-539.

NygårdG, Anthony A, Piasecki C, Trevethick MA, Hudson M, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Acuteindomethacin-induced jejunal injury in the rat: early morphological andbiochemical changes. Gastroenterology 1994; 106: 567-575.

Mazure G, Grundy JE, Nygård G, Hudson M, Khan K, Srai K, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Measles virus inductionof human endothelial cell tissue factor procoagulant activity in vitro. Journal of General Virology1994; 75: 2863-2871.

HamiltonMI, Wakefield AJ. Inflammatory boweldisease. Recent Advances in Gastroenterology. Vol.10 Ed. RE Pounder.Churchill Livingstone. London 1994. Vol. 10 9.pp 161-180.
ThompsonNP, Wakefield AJ. Infective agents-Vascular factors Inflammatory Bowel Disease. Ed. Allan RN, KeighleyMRB, Rhodes J. Alexander Williams J. 1994;17:133-142.
EkbomA, Wakefield AJ, Zack M, Adami H-O.Perinatal measles infection and subsequent Crohn's disease. Lancet 1994;344: 508-510.
SawyerrAM, Pottinger BE, Savage CO, Bradley NJ, Hudson M, Wakefield AJ, Pearson JD, Pounder RE. Serum immunoglobulin Greactive with endothelial cells in inflammatory bowel disease. DigestiveDiseases & Sciences 1994; 39: 1909-1917.
AnthonyA, Dhillon AP, Sim R, Pounder RE, WakefieldAJ. Dexamethasone promotes ulcer plugging in experimental enteritis. AlimentaryPharmacol & Therapeutics 1994; 8: 597-602.
SmithM, Wakefield AJ. Crohn's disease:ancient and modern. Invited article. Journal of Postgraduate Medicine.1994; 70: 149-153.
AnthonyA, Dhillon AP, Sim R, Nygård G, Pounder RE, Wakefield AJ. Ulceration, fibrosis and diaphragm-like lesions inthe caecum of rats treated with Indomethacin Alimentary Pharmacology &Therapeutics 1994; 8: 417-424.
Wakefield AJ. The pathogenesis of Crohn's disease. ChronicInflammatory Bowel Disease. Stangë E F (Ed), Kluwer Academic Publishers,London, 1994, pp 22-29.
Wakefield AJ, Hudson M, Pounder RELeukocyte-endothelial cell interactions in Crohn's disease: potential targetsfor mesalazine in Crohn's disease.Advances in Experimental Medicine andBiology 1995. Ed: McGhee JR and Mestecky J. Plenum Press, NewYork:1307-1311.
RayRA, Smith M, Sim R, Nystrom M, Pounder R E, Wakefield AJ. The intracellular polymerase chain reaction for smallCMV genomic sequences within heavily infected cellular sections. Journal ofPathology 1995; 177:171-180.
RayRA, Smith M, Sim R, Bruce I, WakefieldAJ. In situ hybridisationdetection of short viral amplicon sequences within cultured cells and bodyfluids after the in situ polymerasechain reaction. Journal of Virological Methods 1995; 52: 247-263.
NygårdG, Hudson M, Mazure G, Anthony A, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ Procoagulant and prothrombotic response of humanendothelium to indomethacin and endotoxin invitro: relevance to non-steroidal inflammatory drug enteropathy. ScandinavianJournal of Gastroenterol. 1995; 30: 25-32.
NygårdG, Anthony A, Khan K, Bounds SV, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Intestinal site-dependent susceptibility to chronicindomethacin in the rat: a morphological and biochemical study. AlimentaryPharmacology & Therapeutics 1995; 9: 403-410.
Wakefield AJ, Ekbom A, Dhillon AP, Pittilo RM,Pounder RE. Crohn's disease: pathogenesis and persistent measles virusinfection. Gastroenterology 1995; 108: 911-916.
ThompsonN, Wakefield AJ, Pounder RE.Inherited disorders of coagulation appears to protect against inflammatorybowel disease. Gastroenterology 1995; 108: 1011-1015.
HamiltonMI, Dick R, Crawford L, Thompson NP, Pounder RE, Wakefield AJ. Is proximal demarcation of ulcerative colitisdetermined by the territory of the inferior mesenteric artery? Lancet1995; 345: 688-690.
HamiltonMI, Bradley NJ, Srai SKS, Thrasivoulou C, Pounder RE, Wakefield AJ. Autoimmunity in ulcerative colitis: tropomyosin isnot the major antigenic determinant of the Das monoclonal antibody, 7E12H12. Clinical& Experimental Immunology.1995; 99: 404-411.
ThompsonNP, Wakefield AJ, Pounder RE.Prognosis and prognostic risk factors in inflammatory bowel disease. Specialarticle. Saudi Journal of Gastroenterology. 1995;1:129-137.
LewinJ, Dhillon AP, Sim R, Pounder RE, WakefieldAJ. Persistent measles virus infection of the intestine: confirmation byimmunogold electron microscopy. Rapid publication. Gut 1995; 36: 564-569.
ThompsonNP, Montgomery SM, Pounder RE, WakefieldAJ. Is measles vaccination a risk factor for inflammatory bowel disease? Lancet1995; 345: 1071-1074.
AnthonyA, Dhillon AP, Thrasivoulou C, Pounder RE, WakefieldAJ. Pre-ulcerative villus contraction and microvascular occlusion inducedby indomethacin in the rat jejunum: a detailed morphological study. AlimentaryPharmacology & Therapeutics. 1995;9:605-613.
AnthonyA, Dhillon AP, Fidler H, McFadden JJ, Billington O, Nygård G, Pounder RE, Wakefield AJ. Mycobacterial granulomatousinflammation in the ulcerated caecum of indomethacin-treated rats. InternationalJournal of Experimental Pathology. 1995; 76: 149-155.
SmithMS, Warren BF, Fox JD, Watkins PE, Hudson M, Pounder RE, Wakefield AJ. Detection of herpesvirus DNA in cotton-top tamarins:no association with colitis. International Journal of Experimental Pathology.1995;76:201-203.
SawyerrAM, Smith MS, Hall A, Hudson M, Hay CR, WakefieldAJ, Brook MG, Tomura H, Pounder RE. Serum concentrations of von Willebrandfactor and soluble thrombomodulin indicate alteration of endothelial functionin inflammatory bowel diseases. Digestive Diseases & Sciences. 1995;40: 793-799.
Wakefield AJ. Vasculitis and Crohn's disease: anovel and debated concept. Research and Clinical Forums. 1995; 17: 53-56.
Wakefield AJ. Crohn's disease - the pathogenesis ofa granulomatous vasculitis: A hypothesis. Canadian Journal ofGastroenterology 1995; 9: 199-202.
RayR, Cooper PJ, Wakefield AJ. The eraof intracellular nucleic acid technology. Biotechnology. 1995; 13:445-447.
ThompsonNP, Pounder RE, Wakefield AJ. Perinataland childhood risk factors for inflammatory bowel disease: a case-controlstudy. European Journal of Gastroenterology and Hepatology. 1995; 7:385-390
Wakefield AJ, Pounder RE. Measles virus in Crohn'sdisease (letter). Lancet 1995;345;660.
AnthonyA, Sim R, Dhillon AP, Pounder RE, WakefieldAJ. Gastric mucosal contraction and vascular injury induced by indomethacinprecede neutrophil infiltration in the rat. Gut 1996; 39: 363-368.
EkbomA, Daszak PS, Kraaz W, Wakefield AJ.Crohn's disease following measles virus exposure in utero: risk estimates and clinical characteristics. Lancet1996; 344: 508-509.
RayR, Cooper PJ, Sim R, Chadwick N, Earle P, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Direct in situ reverse transcriptase polymerasechain reaction for detection of measles virus. Journal of VirologicalMethods 1996;60:1-17.
AnthonyA, Bahl A, Oakley IG, Spraggs CF, Dhillon AP, Trevethick MA, Piasecki C,Pounder RE, Wakefield AJ. The beta-3adrenoceptor agonist CL316243 prevents indomethacin-induced jejunal ulcerationin the rat by reversing early villous shortening. Journal of Pathology1996:179:340-346.
HudsonM, Chitolie A, Hutton RA, Smith MS, Pounder RE, Wakefield AJ. Thrombotic vascular risk factors in inflammatorybowel disease. Gut 1996;38:733-737.
RayR, Sim R, Khan K, Dhillon AP, Pounder RE, WakefieldAJ. Direct in situ nucleic acidamplification: control of artifact and use of labelled primers. ClinicalMolecular Pathology 1996; 49: 345-350.
ThompsonN, Driscoll R, Pounder RE, Wakefield AJ.Genetics versus environment in inflammatory bowel disease: results of aBritish twin study. British Medical Journal 1996; 312: 95-96.
ThompsonNP, Fleming DM, Pounder RE, WakefieldAJ. Crohn's disease, measles and measles vaccination: a case-controlfailure (letter). Lancet 1996;347:263.
WalmsleyRS, Zhao MH, Hamilton MI, Brownlee A, Chapman P, Pounder RE, Wakefield AJ, Lockwood CM.Antineutrophil cytoplasm autoantibodies against bactericidal/permeability increasingprotein in inflammatory bowel disease. Gut 1997;40:105-109.
DaszakP, Purcell M, Lewin J, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Detection and comparative analysis of persistentmeasles virus infection in Crohn's disease by immunogold electron microscopy. Journalof Clinical Pathology 1997;50:299-304.
Wakefield AJ, Sim R, Akbar AN, Pounder RE, DhillonAP. In situ immune responses inCrohn's disease: a comparison with acute and persistent measles virusinfection. Journal of Medical Virology. 1997;51:90-100.
AnthonyA, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ.Ulceration of the ileum in Crohn’s disease: correlation with vascularanatomy. Journal of Clinical Pathology.1997;50:1013-1017.
AnthonyA, Pounder RE, Dhillon AP, Wakefield AJ.Vascular anatomy defines sites of indomethacin-induced jejunal ulceration alongthe mesenteric margin. Gut 1997;41:763-770.
MontgomerySM & Wakefield AJ. Measlesvaccine and neurological events. Lancet 1997; 349: 1625 (letter)
MontgomerySM, Pounder RE, Wakefield AJ. Infantmortality and the incidence of inflammatory bowel disease. Lancet 1997;349: 472-473.
MontgomerySM, Morris DL, Pounder RE, Wakefield AJ.Measles vaccination and inflammatory bowel disease (letter). Lancet1997;350:1774.
TiwanaH, Wilson C, Walmsley RS, Wakefield AJ,Smith MSH, Cox NL, Hudson MJ, Ebringer A. Antibody responses to gut bacteria inankylosing spondylitis, rheumatoid arthritis, Crohn's disease and ulcerativecolitis. Rheumatology International. 1997; 17: 11-16.
Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, Linnell J, CassonDM, Malik M, Berelowitz M, Dhillon AP, Thomson MA, Harvey P, Valentine A,Davies SE, Walker-Smith JA. Ileal lymphoid nodular hyperplasia, non-specificcolitis and pervasive developmental disorder in children. Lancet1998;351:637-641 (Retracted: applied for reinstatement).
KellyDA, Piasecki C, Anthony A, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Focal reduction of villous blood flow in earlyindomethacin enteropathy: a dynamic vascular study in the rat. Gut1998;42:366-373.
MontgomerySM, Morris DL, Thompson NP, Subhani J, Pounder RE, Wakefield AJ. Prevalence of inflammatory bowel disease in British26-year olds. British Medical Journal 1998;7137:1058-1059.
BalzolaF, Khan K, Pera, A, Bonino F, Pounder RE, WakefieldAJ. Measles IgM immunoreactivity in patients inflammatory bowel disease. ItalianJournal of Gastroenterol. 1998;30:4,378-382.
TiwanaH, Walmsley RS, Wilson C, Yiannakou JY, Ciclitira PJ, Wakefield AJ, Ebringer A. Characterisation of the Humoral ImmuneResponse to Klebsiella Species inInflammatory Bowel Disease and Ankylosing Spondylitis. British Journal ofRheumatology. 1998:37;525-531.
AnthonyA, Schepelmann S, Guillaume J-L, Strosberg AD, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Localisation of the beta3-adrenoceptorin the human gastrointestinal tract: an immunohistochemical study. AlimentaryPharmacology & Therapeutics. 1998;12:579-526.
ChadwickN, Bruce I, Davies M, van Gemen B, Schukkink R, Khan K, Pounder RE, Wakefield AJ. A sensitive and robustmethod for measles RNA detection. Journal of Virological Methods.1998,70:59-67.
ChadwickN, Bruce IJ, Schepelmann S, Pounder RE, WakefieldAJ. Measles virus RNA is not detected in inflammatory bowel disease usinghybrid capture and reverse transcription followed by the polymerase chainreaction. Journal of Medical Virology, 1998;55:305-311.
WalmsleyRS, Anthony A, Sim R, Pounder RE, WakefieldAJ. Absence of E. Coli, Listeria and Klebsiella pneumoniae withininflammatory bowel disease tissues. Journal of Clinical Pathology.1998;51:657-661.
KellyD, Piaseki C, Anthony, A, Dhillon AP, Ponder RE, Wakefield AJ. Reversal and protection against indomethacin-inducedblood stasis and mucosal damage in the rat jejunum by a B-3 adrenoceptoragonist. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 1998; 12:1121-1129.
Wakefield AJ & Montgomery SM. Crohn’s disease:the case for measles virus (Invited article) Italian Journal ofGastroenterology 1999;31:247-254.
ChadwickN, Wakefield AJ, Pounder RE, BruceI. A comparison of three nucleic acid amplification methods as a source for DNAsequencing. BioTechniques 1998;25:818-822.
MontgomerySM, Morris DL, Pounder RE, Wakefield AJ.Paramyxivorus infections in childhood and subsequent inflammatory boweldisease. Gastroenterology 1999;116:796-803.
TompsonNP, Fleming DM, Charlton J, Pounder RE, WakefieldAJ. Patients Consulting with Crohn's disease in primary care in England andWales. European Journal of Gastroenterology & Hepatology.1998;10:1007-1012.
AnthonyA, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ.The colonic mesenteric margin is most susceptible to injury in an experimentalmodel of colonic ulceration. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. 1999;13:531-535.
AnthonyA, Sim R, Pounder RE, Dhillon AP, WakefieldAJ. Similarities between Crohn's disease and indomethacin experimentalulcers in the rat. Alimentary Pharmacology and Therpeutics.2000;14:241-24.
MontgomerySM, Twamley SI, Murch SH, Pounder RE, WakefieldAJ Contact with soil in infancy does not protect against atopy. ImmunologyToday 1999;20:289-290.
MontgomerySM, Morris DL, Pounder RE, Wakefield AJ.Asian ethnic origin and the risk of inflammatory bowel disease. European.Journalof Gastroenterology and Hepatology.1999;11:543-546.
MontgomerySM, Pounder RE, Wakefield AJ.Smoking in adults and passive smoking in children are associated with acuteappendicitis. Lancet 1999;353:379.
MontgomerySM, Wakefield AJ, Morris DL, PounderRE, Murch SH. The initial care of newborn infants and subsequent hay fever. Allergy.2000;;55:916-22.
Orteu CH, McGregor JM, Whittaker SJ, Balzola F, Wakefield AJ. Erythema elevatum diutinum and Crohndisease: a common pathogenic role for measles virus? Arch Dermatol.1996;32:1523-5.
Wakefield AJ, Anthony A, Murch SH, Thomson M,Montgomery SM, Davies S, Walker-Smith JA. Enterocolitis in children withdevelopmental disorder. American Journal of Gastroenterology2000;95:2285-2295 (Retracted: applied for reinstatement).
FurlanoRI, Anthony A, Day R, Brown A, McGavery L, Thomson MA, Davies SE, Berelowitz M,Forbes A, Wakefield AJ, Walker-SmithJA, Murch SH. Colonic CD8 and gamma delta T-cell infiltration with epithelialdamage in children with autism. Journal of Pediatrics 2001;138:366-72.
Wakefield AJ and Montgomery SM. Autism, viralinfection and measles mumps rubella vaccination. Israeli Medical AssociationJournal 1999;1:183-187.
DunnAC, Walmsley RS, Dedrick RL, WakefieldAJ, Lockwood CM. Anti-neutrophil cytoplasmic autoantibodies (ANCA) tobactericidal/permeability-increasing (BPI) protein recognize the carboxylterminal domain. Journal of Infection. 1999;39:81-7.
Thompson NP., Montgomery SM., Wadsworth MEJ., Pounder RE., Wakefield AJ. Early determinants ofinflammatory bowel disease: use of two longitudinal birth cohorts. EuropeanJournal of Gastroenterology & Hepatology. 2000;12:25-30.
Kawashima H., Takayuki M., Kashiwagi Y., Takekuma K., Hoshika A., Wakefield AJ. Detection and sequencingof measles virus from peripheral blood mononuclear cells from patients withinflammatory bowel disease and autism. Digestive Diseases and Sciences. 2000;45:723-729.
Wakefield AJ and Montgomery SM. Measles, mumps,rubella vaccine: through a glass, darkly. Adverse Drug Reactions &Toxicological Reviews 2000;19:265-283.
MorrisDL, Montgomery SM, Galloway ML, Pounder RE,Wakefield AJ. Inflammatory bowel disease and laterality: is left handednessa risk? Gut. 2001;49:199-202.
Wakefield AJ,Montgomery SM. Immunohistochemical analysis of measles related antigen inInflammatory bowel disease. Gut. 2001;48:136-7.
Morris DL,Montgomery SM, Thompson NP, Ebrahim S, Pounder RE, Wakefield AJ. Measles vaccination and inflammatory bowel disease: anational British Cohort Study. American Journal of Gastroenterology.2000;95:3507-12.
O'Leary JJ,Uhlmann V, Wakefield AJ. Measlesvirus and autism. Lancet. 2000;356:772 (letter).
Wakefield AJ,Montgomery SM. Measles virus as a risk for inflammatory bowel disease: anunusually tolerant approach. American Journal of Gastroenterology.2000;95:1389-92. (Editorial).
Anthony A, SimR, Guillaume JL, Strosberg AD, Dhillon AP, Pounder RE, Wakefield AJ. Beta (beta)3-adrenergic receptors in human pancreaticislet and duodenal somatostatin neuroendocrine cells. AlimentaryPharmacology and Therapeutics. 2000;14:579-8.
Kelly D, AnthonyA, Piasecki C, Lewin J, Pounder RE, WakefieldAJ. Endothelial changes precede mucosal ulceration induced by indomethacin:an experimental study in the rat. Alimentary Pharmacology and Therapeutics.2000;14:489-96.
Wakefield AJ.MMR vaccination and autism. Lancet. 1999;354:949-50 (letter).
Wakefield AJ.The New Autism (Invited Article) Clinical Child Psychology & Psychiatry 2002;7:518-528.
UhlmannV., Martin C, Shiels, Wakefield AJ,O.Leary JJ. Possible viral pathogenesis of a novel paediatric inflammatory boweldisease. Molecular Pathology 2002;55:84-90.
Wakefield AJ.,Puleston J. Montgomery SM., Anthony A., O’Leary J.J., Murch SH Entero-colonicencephalopathy, autism and opioid receptor ligands. Alimentary Pharmacology& Therapeutics. 2002;16:663-674.
Torrente F.,Machado N., Perez-Machado M., Furlano R., Thomson M., Davies S., Wakefield AJ, Walker-Smith JA, MurchSH. Enteropathy with T cell infiltration and epithelial IgG deposition inautism. Molecular Psychiatry.2002;7:375-382.
Montgomery SM,Wakefield AJ, Ekbom A. Pertussisinfection in childhood and type I diabetes 2002 Diabet. Med. 2002;19:986–993.
MontgomerySM., Lambe M., Wakefield AJ.,Pounder RE., Ekbom A. Siblings and the risk of Inflammatory Bowel Disease. ScandinavianJournal of Gastroenterology 2002;37:1301-1308.
Wakefield AJ.The Gut-Brain Axis in Childhood developmental Disorders. Journal ofPediatric Gastroenterology and Nutrition. 2002;34:S14-S17.
Wakefield AJ. Entero-colitis,Autism and Measles Virus. Consensus in Child Neurology. 2002;6:74-77.
AshwoodP, Anthony A, Pellicer AA, Torrente F, WakefieldAJ. Intestinal lymphocyte populations in children with regressive autism:Evidence for extensive mucosal immunopathology. Journal of ClinicalImmunology, 2003;23:504-517.
Wakefield AJ. Enterocolitis, autism and measlesvirus. Molecular Psychiatry. 2002;7:S44-46
Ashwood P, Anthony A, Torrente F, Wakefield AJ., Spontaneous mucosallymphocyte cytokine profiles in children with regressive autism andgastrointestinal symptoms: Mucosal immune activation and reduced counterregulatory interleukin-10. Journal of Clinical Immunology.2004:24:664-673.
Anthony A, Ashwood P., Wakefield AJ. The significance ofileo-colonic lymphoid nodular hyperplasia in children with autistic spectrumdisorder. European Journal of Gastroenterology and Hepatology 2005 Aug;17(8):827-36.
BradstreetJJ, ,El Dahr J., Anthony A., Kartzinel J., WakefieldAJ, Detection of Measles Virus Genomic RNA in Cerebrospinal Fluid ofChildren with Regressive Autism: a Report of Three Cases Journal ofAmerican Physicians and Surgeons. 2004.9:39-45.
StottC., Blaxill M., Wakefield AJ. MMR and Autism in Perspective:the Denmark Story. Journalof American Physicians and Surgeons 2004;9:89-91.
The Gut-Brain Axisin Childhood Developmental Disorders: Viruses and Vaccines. Wakefield AJ., Collins I., Ashwood P. Invited chapter in Infectious Disease andNeuropsychiatric Disorders Chapter 21, pp 198-206
AshwoodP, Wakefield AJ. Ileal andperipheral blood CD3+ cytokine profiles in children with regressive autism andgastrointestinal symptoms: Mucosal immune activation and reduced counterregulatoryinterleukin-10. Journal of Neuroimmunology. 2006 ;73:126-34.
Wakefield AJ., Stott C., Limb K. Gastrointestinal co-morbidity,autistic regression and Measles-containing vaccines: positive re-challenge andbiological gradient effects. Medical Veritas2006;3:796-802
Wakefield AJ. The significance ofileocolonic lymphoid nodular hyperplasia in children with autistic spectrumdisorder. (letter) Eur J Gastro Hep 2006;18:571-574.
Wakefield AJ. Autistic enterocolitis: is it ahistopathological entity? Histopathology 2006;50:380-384.
Russo AJ,Krigsman A, Jepson B, Wakefield AJ.Anti-PR3 and Anti-MPO IgG ANCA in Autistic Children With Chronic GI Disease. Immunologyand Immunogenetics Insights 2009:2:21-28.
Russo AJ,Krigsman A, Jepson B, Wakefield A. Lowserum alpha-1 antitrypsin associated with anti-PR-3 ANCA in autistic childrenwith GI disease. - Genomics Insights, 2009 2009;2:1–9.
Russo AJ,Krigsman A, Jepson B, Wakefield AJ.Decreased Serum Hepatocyte Growth Factor (HGF) in Autistic Children with SevereGastrointestinal Disease. Biomarker Insights. 2009; 4: 181–190.
Russo AJ,Krigsman A, Jepson B, Wakefield AJ.Generalized Autoimmunity of ANCA and ASCA Related to Severity of Disease inAutistic Children with GI Disease. Immunology and Immunogenetics Insights2009:1 37–47.
Wakefield AJ.Callous Disregard. Autism and Vaccines – The Truth Behind a Tragedy. New York(2010) Skyhorse Publishing.
Wakefield AJ.Waging war on the Autistic Child. The Arizona 5 and the Legacy of Baron vonMunchausen. New York (2012) Skyhorse Publishing.
Russo AJ,Krigsman, A, Jepson B, Wakefield AJ.Low serum myeloperoxidase in autistic children with gastro-intestinal disease.Clin Exp Gastroenterol. 2009; 2:85-94.
Wakefield AJ,Blaxill M, Haley B, Ryland A, Hollenbeck D, Johnson J, Moody J, Stott C. Response to Dr. Ari Brown and The Immunization Action Coalition. Medical Veritas6 2009; 6: 1907–1924

You May Also Like

7 comments

  1. Ce bine este sa citim si de la sursa direct! Multumim, Feli, pentru munca ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Feli, o rugaminte. se poate sa iti cer un sfat in privat pe o adresa personala? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca-mi lasi aici o adresa de email, am sa-ti scriu un mesaj. Evident nu voi publica acel comentariu al tau cu adresa de email.

      Ștergere
  3. In ultima vreme se face propaganda puternica pro vaccinuri in mass media... dar am citit si multe articole contra vaccinuri... toti voiau sa convinga lumea ca ei au dreptate... iata insa in sfarsit un articol care prezinta obiectiv argumentele fiecareia dintre parti, fara sa ia partea niciuneia... Voi ce parere aveti?
    http://www.blog.sfatfarma.ro/2016/10/vaccinurile-argumente-pro-contra.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum putem atunci sa ne protejam copilul in fata acestei epidemii? Stau cu frica in san, nevrand sa fac vaccinul Ror, parca nu ma pot bucura pe deplin de copilul meu fiind asediati cu aceasta epidemie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu te-ai prins ca e o epidemie fabricata?
      Se vrea impingerea unei legi a vaccinarii, iar populatia panicata sa taca malc si sa inghita :-(
      http://feli-popescu.blogspot.de/2015/03/pojarul-vaccinul-si-aberatiile.html

      Ștergere
  5. Dumnezeule mare ce sunt in stare sa faca pentru bani . Sacrifica niste amarati de copii care se aleg cu o gramada de bpli de pe ua vaccinurilor pentru niste virusi care nu exista. Kocurile sunt mati. Bani multi, sponsorizeaza guverne,comisii...razboaie si deschid piete...est?

    RăspundețiȘtergere