Profilul teroristului emotional (narcisistului patologic)

by - joi, decembrie 19, 2019

Evitarea responsabilitatii – negarea, contraatacul si autovictimizarea

Teroristul emotional (sau narcisistul patologic) este adult pe dinafara, dar copil pe dinauntru; este ca un copil care nu s-a facut mare niciodata. Se poate spune ca teroristul emotional este intarziat din punct de vedere emotional si are nivelul de dezvoltare emotionala al unui copil de cinci ani. El vrea sa se bucure de privilegiile din lumea adultilor, dar este incapabil si nu doreste sa accepte raspunderile corespunzatoare. Pe scurt, teroristul emotional nu a invatat niciodata sa-si asume raspunderea pentru propriile fapte.




Cand este somat sa dea socoteala pentru modul in care a ales sa se comporte, teroristul emotional instinctiv prezinta urmatoarele reactii:

1.     Negarea: teroristul emotional neaga totul. Variatiile includ banalizarea ("Ah, e ceva atat de lipsit de importanta ca nici nu merita sa discutam…") si tentativa de nou inceput ("Nu stiu de ce insisti atata pe trecut" si "Ce-a fost a fost, hai sa uitam si sa ne concentram pe prezent") – teroristul emotional refuza orice raspundere si incearca sa devieze si sa abata atentia folosindu-se de falsa conciliere. Imagineaza-ti ca un criminal ar putea sa se justifice asa ("Hei, stiu ca am ucis 12 oameni, dar asta a fost in trecut, nu putem schimba trecutul, hai sa lasam totul in urma si sa ne concentram pe viitor ca sa ne putem continua vietile cum trebuie" – asta ar face puscariile sa nu mai fie atat de supraaglomerate).
2.     Represaliile: teroristul emotional contraataca. La teroristul emotional negarea este urmata rapid de un contraatac agresiv, cu criticarea si discreditarea celuilalt, adesea bazate pe deformarea realitatii sau pe inventii pur si simplu. Particularitatile acestei faze sunt: minciuna, inselaciunea, duplicitatea, ipocrizia si invinuirea celorlalti. Scopul este acela de a evita sa raspunda la intrebare si deci a evita sa-si asume raspunderea pentru comportamentul lui. Frecvent celalalt este atras in capcana sau fortat sa mai dea inca o explicatie lunga pentru a dovedi ca teroristul emotional este raspunzator; pana cand se termina cu explicatia, toata lumea aproape ca a uitat intrebarea initiala! Atat negarea cit si represaliile sunt prezentate cu o agresiune mascata printr-o atitudine fortat pozitiva; de fapt aici nu exista nimic pozitiv, iar adevaratul caracter al teroristului emotional este dovedit prin absenta totala a raspunsului la intrebarea initiala cu care a fost confruntat; el va face orice ca sa distraga atentia, sa-i faca pe ceilalti sa uite de unde s-a plecat in discutie, va evada pe unde va putea, cu acuzatii, cu distragerea atentiei, cu lacrimi, apeland la orice mijloc pentru a scapa din capcana adevarului.
3.     Autovictimizarea: in cazul (putin probabil) cand negarea si represaliile nu mai sunt suficiente, teroristul emotional se autovictimizeaza sau se portretizeaza in victima unor persecutii, manipuland oamenii si inducandu-le sentimente de vinovatie. Aceasta manipulare de obicei se petrece sub forma izbucnirii in lacrimi (un plans isteric si furios), lucru la care majoritatea oamenilor nu prea rezista. Variatiunile includ autocompatimirea, simularea indignarii, afectarea de a fi "devastat", acuzatia ca el este cel terorizat, pretentia de a fi "profund jignit", melodrama, martiriul ("Dupa cate am facut pentru tine/voi") si o drama gen "saracul de mine" ("Nu stii cat de greu imi este mie … bla-bla-bla" si "Eu intotdeauna sunt cel care…", "Tu crezi ca numai tu ai probleme…" sau "Eu sunt aici victima"). Alte tactici mai includ manipularea cu scopul inversarii rolurilor: cel care-l demasca pe teroristul emotional ajunge sa se simta el insusi rau si crud, in timp ce teroristul ia rapid locul victimei. Afirmatii false referitoare la starea sanatatii sunt arme folosite constant de teroristul emotional, care sufera tot timpul de ceva atunci cand simte ca prin asta poate obtine atentie si simpatie.

Folosind aceste trei modele de comportament, teroristul emotional e capabil sa se eschiveze de la raspunsul la intrebarea care ameninta sa-l demaste si in acest fel poate evita asumarea raspunderii pentru ceea ce a spus sau a facut. Sunt modele de comportament pe care le invatam de obicei de la varsta de 3-4 ani, insa in timp ce majoritatea copiilor invata sau sunt invatati sa se desprinda de aceste modele ulterior, teroristul emotional nu se desprinde niciodata de ele, iar pana la varsta de adult aceste tehnici au fost deja practicate pana la perfectiune, deci el nici nu mai are interes sa se desprinda de ele, din moment ce in felul asta obtine tot ceea ce (crede el ca) il face fericit.

Un alt avantaj al strategiei "negare/contraatac/autovictimizare" este ca joaca rol de provocare. Tinta terorii, care foarte probabil a avut nevoie de foarte mult timp si multa putere pentru a-l confrunta in sfarsit pe teroristul emotional, il vede pe tortionar cum scapa si este provocat sa explodeze cu o furie si o intensitate emotionala enorme, dupa care teroristul emotional afirma simplu: "Vezi, ti-am spus ca tu esti problema". Furia este unul din mecanismele prin care teroristul emotional (si toti cei care practica abuzul emotional) isi controleaza victimele. Infigand stiletul si obtinand o reactie de furie adunata in timp, teroristul emotional isi joaca asul din maneca si-si pune tinta in postura de ticalos.

Atunci cand li se cere socoteala pentru modul cum au ales sa se comporte, adultii nu raspund prin a izbucni in lacrimi. Daca ai de-a face cu un astfel de terorist emotional care prezinta aceasta tactica de evitare a asumarii raspunderii, ramai pasiv si atrage atentia asupra sablonului folosit si asupra scopului urmarit de acel sablon. Apoi repeta intrebarea initiala, cerand un raspuns direct. Nu-l lasa sa se eschiveze nicicum.

Teroristul emotional se bazeaza si pe negarea altora si pe faptul ca atunci cand tinta relateaza abuzul ceilalti n-o vor crede ("esti sigur ca asa e?", "mi se pare greu de crezut – esti sigur ca nu exagerezi?"). De multe ori victimele sunt intrebate de ce nu au relatat mai devreme ce se intampla, iar raspunsul frecvent este "pentru ca eram sigur ca nimeni nu ma va crede si nu ma va lua in serios". E trist, dar adesea adevarat. Din cauza naturii duplicitare de Jekyll/Hyde a teroristului emotional, din cauza lantului nesfarsit de minciuni si a falsei plauzibilitati, nimeni nu poate – sau nu vrea – sa creada ca o alta persoana poate fi asa.

Reflectia
Teroristul emotional nutreste o ura deosebita pentru cel care poate descrie exact profilul lor, fie verbal, fie in scris – precum in aceste pagini – intr-un mod care-i ajuta pe alti oameni sa vada prin ceata de deceptie si masca lui de prefacatorie. Raspunsul instinctiv obisnuit este de a lansa un atac personal distrugator asupra credibilitatii persoanei respective, a lipsei de calificare a persoanei pentru a aborda tema tulburarilor de personalitate si a psihopatilor, insa teroristul emotional nu va contribui cu absolut nimic la acea discutie, scopul lui fiind doar de a-l discredita pe "adversar".

Teroristul emotional uraste sa se vada pe sine insusi si propriul lui comportament reflectat ca in oglinda.

Proiectia
Teroristul emotional isi proiecteaza propriile neajunsuri, defecte, propriul comportament asupra altor oameni, pentru a evita sa se confrunte cu adevarata lui fire si a fi silit sa faca ceva ca sa se schimbe (procesul de a invata despre tine insuti este dureros), de asemenea el urmareste permanent sa distraga atentia de la el si de la defectele lui.

Proiectia se realizeaza prin invinuire, critica, insinuari si afirmatii neadevarate; odata ce realizezi acest lucru, orice critica sau afirmatie neadevarata pe care teroristul emotional o face despre tinta lui este in realitate o marturisire sau o revelatie despre el insusi. Nu uitati asta. Aceasta informatie poate fi folosita pentru a percepe infractiunile teroristului emotional; spre exemplu, cand minciunile lui se refera la aspectul financiar sau la cel sexual, este foarte probabil ca el insusi a comis acele fapte; cand teroristul emotional face o afirmatie neadevarata despre un abuz (care intotdeauna va fi vaga si nespecifica), este foarte probabil ca el insusi a comis acel abuz; cand teroristul emotional acuza pe altul de "lasitate" sau de "atitudine negativa", in realitate el insusi este lasul si el are atitudinea negativa.

In aceste cazuri, teroristul emotional trebuie facut sa inteleaga ca daca face afirmatii neadevarate si nu e in stare sa le dovedeasca plauzibil, se vor face cercetari serioase despre persoana lui. Atunci cand simptomele comportamentului lui patologic devin vizibile si pentru altii, teroristul emotional incearca sa joace cartea "sanatatii psihice", pretinzand ca tinta lui este "bolnava psihic" sau "instabila psihic" sau are o "problema psihica". Este foarte probabil ca aceasta afirmatie sa fie o proiectie a propriilor lui probleme de sanatate psihica.

Una din trasaturile-cheie ale teroristului emotional si ale personalitatii psihopate este ca, atunci cand e solicitat sa dea socoteala pentru ceea ce face, il va acuza cu toate mijloacele pe cel care l-a demascat, insinuand ca acela ar fi cel cu personalitatea psihopata si ca el (teroristul emotional) ar fi in realitate victima.

De ce eu?
Exista multe motive si modalitati cu care teroristul emotional isi alege victimele. Stereotipuri ca "victimele sunt slabe" nu au nici un suport real. Terorismul emotional se repeta deoarece motivele pentru care teroristul emotional actioneaza nu se schimba niciodata.

1) Cum isi alege teroristul emotional tinta?

Teroristul emotional isi alege tinta dupa urmatoarele criterii:
·   teroristul emotional este un pradator si un oportunist – tu te-ai nimerit in locul gresit la momentul gresit; asta e intotdeauna motivul principal – la o examinare mai atenta vei vedea ca ai avut o multime de predecesori si vei avea o multime de succesori;
·       esti bun in ceea ce faci, adesea ai calitati exceptionale;
·       esti simpatizat de multi oameni;
·      esti o persoana cultivata si inteligenta, la care alti oameni apeleaza pentru sfaturi (deci primesti mai multa atentie decat teroristul emotional);
·       ai un set de valori bine definit si nu esti dispus sa faci compromisuri;
·     esti o persoana integra (teroristul emotional dispretuieste si uraste oamenii integri, el neavand asa ceva, de aceea simte nevoia sa discrediteze pe oricine este altfel);
·       ai cel putin o vulnerabilitate care poate fi exploatata; iata cateva exemple:
o   esti foarte corect si sincer
o   esti milos
o   esti extrem de generos
o   te lasi usor prada sentimentelor de vinovatie
·       esti o persoana independenta si puternica;

Gelozia (pentru relatiile tale de calitate) si invidia (fata de talentul si capacitatile tale sau fata de bunurile pe care le ai) sunt motive esentiale pentru teroristul emotional.

2) Calitati personale pe care teroristul emotional le gaseste irezistibile la tintele lui

Ca tinta a teroristului emotional ai de obicei urmatoarele trasaturi:
·       esti simpatizat de multa lume (asta ii trezeste teroristului emotional gelozia);
·       esti competent in tot ce faci (asta ii trezeste teroristului emotional invidia);
·       esti inteligent si dotat intelectual;
·       esti corect si integru (ceea ce teroristul emotional dispretuieste si uraste);
·       esti demn de incredere, loial si saritor;
·       ai principii solide si urasti compromisurile;
·       esti intotdeauna dispus sa te implici profund in toate si astepti si de la ceilalti acelasi lucru;
·       iti reuseste intotdeauna tot ce faci, esti hotarat si curajos;
·       ai simtul umorului si esti spiritual;
·       ai imaginatie si esti inventiv;
·       esti un idealist si un optimist, intr-o permanenta incercare de a te schimba in bine;
·       esti capabil de a invata lucruri noi in timp record;
·       rationezi pe termen lung si intotdeauna vezi imaginea intreaga;
·     esti un om sensibil si sufletist (posezi o constelatie de valori rare care includ empatia, grija pentru altii, respectul si toleranta fata de altii etc.);
·       nu te infurii usor;
·       ajuti cu placere, dorind sa impartasesti altora atat cunostintele cat si experienta ta;
·       esti generos si altruist;
·       nu prea stii sa spui NU;
·       esti serios si perseverent;
·       ai un puternic simt al onoarei;
·       ai un puternic simt al dreptatii, dorind sa demasti nedreptatea si minciuna oriunde le intalnesti;
·     nu prea esti capabil sa te apreciezi singur, acorzi o mai mare importanta si un credit mai mare parerilor altora despre tine;
·       urasti violenta;
·     ai tendinta sa ierti foarte repede (lucru pe care teroristul emotional il exploateaza la maximum);
·       ai dorinta de a gandi intotdeauna frumos despre altii;
·       esti incoruptibil si ai principii morale de nezdruncinat, nevrind sa cobori niciodata stacheta;
·       ai o tendinta de a te subaprecia si de a cauta aprobarea altora;
·       nu prea te afirmi la adevarata valoare;
·       simti nevoia acuta de a fi apreciat;
·       te grabesti sa-ti ceri iertare cand esti acuzat de ceva, chiar daca nu esti vinovat;
·       esti perfectionist;
·       esti usor dependent emotional de altii, esti naiv si adesea te simti vinovat;
·       vrei sa joci mereu fair-play si incerci permanent sa fii rational;
·       ai capacitatea de a reactiona uimitor de linistit in situatii de stress;
·       ai tendinta de a-ti reprima furia in loc de a o exprima.


Profilul teroristului emotional

Teroristul emotional:
·       este un mincinos convins si experimentat si cand i se cere socoteala va inventa in mod spontan in acel moment exact scuza/pretextul de care are nevoie;
·       exceleaza in a pacali pe toata lumea si nu trebuie niciodata subestimat in aceasta privinta;
·       foloseste un farmec excesiv (gretos la un moment dat) si intotdeauna suna plauzibil si convingator cand sunt de fata superiorii la servici sau oamenii de care are nevoie („farmecul” e folosit pentru a pacali si de asemenea pentru a masca lipsa totala de empatie);
·       este alunecos, superficial si artificial, vehiculand din abundenta cuvinte alese – dincolo de care nu exista nici o substanta;
·       e dotat cu volubilitate exceptionala (a nu se confunda elocventa cu volubilitatea) si se pricepe sa-i manipuleze pe majoritatea oamenilor in orice interactiune verbala, in special in situatii de conflict;
·       este adesea descris ca mieros, siret, prefacut, lingusitor, siropos, se gudura unde are interes, lingau si servil;
·       are o capacitate neobisnuita de a anticipa ceea ce vor alti oameni sa auda si apoi sa afirme acele lucruri intr-un mod plauzibil;
·       nu e demn de incredere si este o greseala sa se puna baza in el;
·       promite multe, ca sa-si vada interesul, dar ulterior nu se tine de cuvant si inventeaza scuze si motive din cele mai elucubrante (dar neverificabile) pentru a-si motiva actiunile;
·       este handicapat din punct de vedere emotional; in timp ce limbajul si intelectul pot parea cele ale unui adult, teroristul emotional are varsta emotionala a unui copil de 5 ani;
·       este incapabil de a crea sau a mentine intimitate adevarata intr-o relatie;
·       este plin de prejudecati si idei nationaliste si rasiste, dar face eforturi inumane pentru a tine secret acest aspect al personalitatii lui;
·       este foarte incapatanat si se prezinta arogant, obraznic, cu pretentii enorme si cu o aura de invulnerabilitate si insensibilitate;
·       este imatur din punct de vedere emotional si complet necinstit;
·       este obsedat de control si e manat permanent de constrangerea de a controla pe toata lumea, tot ce spun ceilalti, tot ce fac ceilalti, tot ce gandesc si ce cred ceilalti; de exemplu, va lansa imediat un atac personal, incercand sa-ti impuna restrictii, in clipa cand incepi sa vorbesti bine informat despre personalitatea psihopata sau despre personalitatea antisociala – dar el isi va permite in mod agresiv sa discute despre ce doreste el; teroristul emotional se teme si ii uraste pe aceia care reusesc sa vada prin voalul de deceptie si dincolo de masca lor „fermecatoare” sub care se ascunde psihopatul;
·       nu se poate abtine de la a critica in permanenta si pe toata lumea, in acelasi timp refuza sa recunoasca valoarea altora, sa laude sincer pe altcineva si sa ia la cunostinta dorintele si nevoile unei alte persoane in afara de el insusi;
·       nu se implica in conversatii profunde cu alti oameni, iar argumentele lui sunt intotdeauna foarte subtiri (pana cand intervine „nota personala” menita sa le dea greutate prin manipulare si prin autovictimizare);
·       sare de la subiect la subiect in permanenta, astfel incat dupa ce te desparti de el ramai cu sentimentul ca de fapt nu a avut loc nici o conversatie;
·       refuza mereu sa precizeze ceea ce afirma si nu da niciodata raspunsuri directe si oneste, se fofileaza permanent cand ceva nu-i convine;
·       e prietenos in mod selectiv – e gretos de amabil si servil cu unii oameni, rece si arogant cu altii, iar pe restul ii ignora;
·       este evaziv si are o capacitate de magician de a-si crea alibiuri pe care nimeni sa nu le poata verifica 100% ca sa-l prinda cu minciuna;
·       discrediteaza si incearca sa distruga pe oricine care-i apare ca un adversar, ca o potentiala amenintare sau care vede dincolo de masca prefacatoriei;
·       este maestru in a crea conflicte exact intre acele persoane care ar putea corobora informatii incriminatoare despre el;
·       discrediteaza si incearca sa neutralizeze repede pe oricine are cunostinte psihologice despre psihopati, sociopati sau tulburarile tip borderline;
·       otraveste simturile si mintea altora, manipulandu-le perceptiile;
·       extrage cu pricepere detalii intime din viata tintelor alese, pe care le foloseste cand vrea sa subjuge oamenii, sa-i manipuleze sau sa le creeze remuscari;
·       poate urmari ani de zile cu ura si razbunarea lui pe cel care indrazneste sa-l faca raspunzator de ceva; de asemenea, e maestru in a discredita si a denigra pe cel care indrazneste sa-l acuze de ceva;
·       promite si se angajeaza cu tam-tam sa serveasca pe cineva la care are interes, dar in ascuns se simte satisfacut cand poate refuza cuiva o favoare (sub umbrela eternelor alibiuri neverificabile);
·       manipuleaza la un nivel patologic, mai ales sentimentele oamenilor (inducandu-le in cea mai mare parte sentimente de vinovatie);
·       cand e solicitat sa consoleze la nevoie sau sa raspunda la nevoile altora, raspunde cu nerabdare, iritabilitate prost mascata si agresiune abia stapanita;
·       e arogant si plin de el, se crede atotstiutor si, desi din vorbe sustine contrariul (fiindca da bine la imaginea proprie), in realitate nu accepta nici cea mai mica critica;
·       este mort din punct de vedere spiritual, desi poate sustine cu voce tare ca este credincios si merge la biserica si are diverse inclinatii religioase;
·       poarta permanent masca nefericirii si a victimei, cu exceptia momentelor cind are interes sa pacaleasca si sa atraga - atunci se prezinta ca potential „conducator”, atragand oamenii ca intr-o secta;
·       e convins de propria superioritate, nu vrea sa invete nimic de la altii, are o convingere nestramutata in calitatile lui de conducator, dar nu poate distinge intre conducere (maturitate, capacitate de decizie, capacitate de afirmare, cooperare, incredere, integritate) si terorism emotional (imaturitate, impulsivitate, agresiune, manipulare, neincredere, perfidie);
·       forteaza permanent asupra celorlalti o realitate falsa, construita din deformare si falsificare;
·       adesea dispune de o energie demonica aparent nelimitata, in special cand e vorba de a obtine atentie sau de a scapa de raspundere;
·       este mic la suflet, insinuant si incredibil de meschin;
·       este rautacios, zgarcit si necinstit din punct de vedere financiar;
·       este lacom, egoist, un parazit si un vampir emotional;
·       intotdeauna ia si niciodata nu da.


Demontarea unor mituri, perceptii gresite sau clisee
care incurajeaza terorismul emotional

O varietate de mituri si perceptii gresite invaluie subiectul terorismului emotional. Studiile si statisticile din ultimii ani tind sa perpetueze false clisee, care sunt rezultatul unor sondaje de opinie pe care nu se poate pune baza, rareori aceste statistici au la baza experienta cazurilor concrete.

Iata cateva dintre falsele clisee:

   Teroristii emotionali nu terorizeaza, ci doar stiu ce vor
Cei care terorizeaza emotional nu sunt capabili sa diferentieze intre afirmare si agresiune, iar cand sunt confruntati sustin sus si tare ca ei sunt hotarati si stiu ce vor. A sti ce vrei si a fi hotarat porneste din integritate, omul respectiv recunoscand si respectand drepturile si valorile celorlalti, solicitand cu politete si fara conditii ceea ce doreste si acceptand un refuz fara suparare sau consecinte negative. Teroristul emotional, care nu are integritate, este agresiv, pretentios si violeaza in mod regulat granitele personale ale celorlalti; agresiunea nu respecta drepturile celorlalti, iar cererile adesea vin cu consecinte negative daca teroristului emotional nu i se indeplinesc dorintele.

   "Victimele" contribuie la terorismul emotional
Atunci cand sunt confruntati cu adevarul, abuzatorii, faptasii, teroristii emotionali si oamenii violenti refuza si neaga responsabilitatea pentru actiunile lor si in schimb isi acuza victimele. Aceasta perceptie gresita de "sa acuzam victima" face parte din mentalitatea care afirma de ex. ca femeile care au fost violate au cerut-o sau trimiteau semnale in acest sens, ca sotiile care sunt victimele violentei domestice ar merita ceea ce li se intampla, iar copiii care sunt abuzati sexual sunt in parte raspunzatoroi pentru abuzul caruia ii cad victime.

   Dar cu siguranta victimele trebuie sa faca ceva care sa invite terorismul emotional?
Copiii care sunt abuzati de pedofili nu invita abuzul, femeile care sunt violate nu invita violul, oamenii de culoare nu invita dusmania si rasismul prin culoarea lor, homosexualii nu invita dusmania si discriminarea prin orientarea lor sexuala, iar tintele teroristului emotional nu invita la terorism emotional si la parazitare doar prin simplul fapt de a fi prezent in viata teroristului emotional. Exista sase motive obisnuite pentru care teroristul emotional isi selecteaza tinta: 1) prezenta in locul gresit la momentul gresit, 2) competenta, 3) popularitatea, 4) vulnerabilitatea, 5) maturitatea emotionala si valorile morale, 6) integritatea. Tinta reprezinta tot ceea ce teroristul emotional nu este si nu va fi niciodata.

   Intotdeauna sunt doi implicati ("it takes two to tango")
Cel care abuzeaza decide sa abuzeze, cel care molesteaza decide sa molesteze, violatorul decide sa violeze, teroristul emotional decide sa terorizeze emotional. Teroarea emotionala este un comportament, iar comportamentul este o alegere, deci terorismul emotional este o alegere – o alegere gresita, dar o alegere. Refuzul de a-si asuma raspunderea pentru propria alegere este una din caracteristicile teroristului emotional. O persoana fie stie ce face si este raspunzatoare pentru comportamentul ei si pentru consecintele acestuia asupra altora, ori acea persoana nu-si da seama de ceea ce face, are in consecinta o raspundere redusa si de aceea are nevoie de ajutor psihiatric. Terorismul emotional intra in aceeasi categorie cu abuzul, molestarea, violul, pedofilia si hartuirea; e trist, dar inca mai exista oameni care considera ca tintele acestor activitati abjecte poarta o parte din raspundere pentru abuzul suferit.

   Victimele sunt slabe si instabile psihic
Intotdeauna teroristul emotional este cel slab si instabil. Teroristul emotional recurge la eticheta "slab" si "instabil" pentru ceilalti cu scopul de a aparea el prin comparatie "normal". Dar oamenii normali nu au nevoie sa terorizeze emotional pe nimeni; numai oamenii slabi au nevoie sa terorizeze emotional pentru a-si ascunde slabiciunea si instabilitatea psihica. Ca atare, toti cei care prezinta un comportament de terorist emotional isi dezvaluie si admit caracterul slab si instabil psihic.

   Victimele sunt oameni slabi
Tintele terorismului emotional nu au nici un interes sa obtina sau sa exercite putere/autoritate. Tintele terorismului emotional au valori morale inalte, integritate, anumite vulnerabilitati, un simt puternic de fair-play, o aversiune fata de violenta, nu poarta pica si iarta repede, incercand sa rezolve orice conflict prin dialog. Oamenii slabi confunda in mod malign aceste trasaturi de caracter cu slabiciunea. Tintele terorismului emotional vor suporta abuzul luni de zile, poate chiar ani, dar cu prima ocazie cand un terorist emotional gusta putin din propriul lui medicament va alerga cu limba scoasa la o autoritate pentru a se "proteja". Asta este adevarata slabiciune.

   Victimele sunt sensibile / ultrasensibile
Sensibilitatea cuprinde o intreaga constelatie de valori deosebite, care include empatia, respectul, toleranta, demnitatea, onoarea, stima si delicatetea sufleteasca. Oricine nu este sensibil este insensibil. Tintele au adesea un instinct in a detecta intentiile urate si acest lucru este etichetat de teroristul emotional drept "ultrasensibilitate". Teroristul emotional este impietrit sufleteste si insensibil, este indiferent la nevoile altora si cand i se solicita empatie reactioneaza cu nerabdare, iritabilitate si agresiune.

   De ce nu pot victimele sa scape de teroristul emotional? Doar sunt persoane adulte, nu-i asa?
Tintele terorismului emotional sunt persoane pline de resurse, inovative, flexibile, hotarate si rezistente. Punctul de cotitura in toate cazurile vine atunci cand tintele realizeaza in sfarsit ca nu au de-a face cu o fiinta umana normala ca ei, ci cu un individ disfunctional si alienat care exploateaza si manipuleaza fara scrupule pentru a-si atinge scopurile.

   Victimele nu se pot apara
Stresul negativ prelungit rezulta in trauma, care impiedica articularea. Cei care acuza tintele terorismului emotional ca nu sunt in stare sa se exprime in timpul atacurilor teroriste isi dezvaluie lipsa de empatie si de cunostinte in materie de traume si efectele acestora. Multi teroristi emotionali sunt teroristi emotionali in serie (la locul de munca, in familie si in orice alt anturaj) sau sociopati care exceleaza in manipulare, inselaciune, minciuni patologice si un comportament profund antisocial. Este aproape imposibil sa te aperi impotriva unui astfel de sociopat (diagnostic care se aplica la 1% din populatia globului).


   Victimele sunt doar niste plangaciosi care nu se inteleg bine cu altii
Tintele sunt alese ca tinte deoarece sunt persoane competente si simpatizate. Teroristul emotional este gelos pe relatiile stabile si frumoase pe care tintele le au cu alti oameni. Gelozia si invidia sunt ventilele principale prin care teroristul emotional scoate la suprafata furia, ura si resentimentele pe care le nutreste permanent.

   Teroristul emotional terorizeaza deoarece a fost terorizat la randul lui in copilarie
Teroristul emotional nu terorizeaza fiindca a fost si el terorizat la randul lui in copilarie, desi el recurge uneori la acest pretext pentru a micsora importanta delictului lui si pentru a distrage atentia de la faptul ca el refuza sa-si asume raspunderea pentru propriul comportament. Multi adulti, chiar si psihologi, sunt pacaliti de acest pretext foarte inselator. Un mare numar de oameni au fost abuzati si molestati in copilarie, dar numai un numar foarte mic aleg sa devina teroristi emotionali. Majoritatea copiilor abuzati nu devin teroristi emotionali. Astfel ca, in timp ce abuzul din copilarie poate fi un factor in terorismul emotional, el nu este niciodata o cauza, altfel toti copiii care au suferit abuzuri ar deveni teroristi emotionali. Este alegerea teroristului emotional sa terorizeze. O alegere proasta, cum spuneam mai sus, dar o alegere. Acest mit poate fi demontat la fel ca si cel conform caruia "oamenii devin victime fiindca au suferit abuzuri in copilarie".

   Teroristul emotional trebuie ajutat fiindca si el este o victima
Teroristul emotional in serie nu este o victima, intrucat este adult si dispune de liberul arbitru referitor la modul cum se comporta. Multi teroristi emotionali deja paraziteaza in chip de "victime" cabinetele psihiatrilor si ale psihologilor, unde gasesc o rezerva inepuizabila de "clienti" vulnerabili in persoana medicilor sau a personalului medical. Multi oameni in domeniul medical au vulnerabilitati (aparute din indurarea propriilor lor suferinte), care le inlesnesc un nivel inalt de empatie necesar pentru a avea grija de clienti si pacienti; aceste vulnerabilitati inseamna insa pe de alta parte ca acesti oameni cad usor prada controlului, manipularii si pedepsirii care sunt metodele preferate de lucru ale teroristului emotional. Daca un terorist emotional infiltreaza un grup de terapie, grupul se va diviza, polariza si distruge in maximum 3 luni.

   Teroristul emotional are si el nevoie de ajutor
Un adult este prin definitie o persoana care este capabila si dornica sa accepte raspunderea pentru propriile actiuni si pentru consecintele actiunilor lor asupra altor oameni. Orice adult care este refractar sau incapabil de a accepta aceasta raspundere prezinta un simt al raspunderii scazut si trebuie tratat de un psihiatru. Terorismul emotional este un mod de comportare, comportamentul este o alegere, ca atare si terorismul emotional este o alegere. Teroristul emotional se bazeaza pe naivitatea, lipsa de experienta si compasiunea oamenilor si va exploata fara remuscari dorinta oamenilor buni de a-l "ajuta" si de a-l "ierta" – acesti oameni ingroasa in mod inconstient randurile armatei de suporteri, aparatori, impaciuitori si protectori ai teroristului emotional.


Profilul detaliat al teroristului emotional

Teroristul emotional de asemenea:
·       este de un egoism feroce si actioneaza numai in propriul lui interes, spre propria lui extindere si conservare; tot ce face el se reduce la propria lui persoana – pana si aparent nevinovatul „Ce mai faci?” se traduce prin „Hai, ma intrebi si pe mine ce fac eu??”;
·      este total insensibil si adesea ingroasa obrazul cu indiferenta la nevoile altora, mai ales cand ceilalti au greutati (vulnerabilitatea este un stimulent major pentru teroristul emotional);
·    este total incapabil de reciprocitate, adica este incapabil si nici nu doreste sa raspunda prin reciprocitate la gesturi pozitive;
·    intotdeauna priveste persoanele care incearca sa fie conciliante ca pe niste fraieri buni de exploatat;
·     critica si umileste oamenii mascandu-si intentiile in diverse moduri sub pretextul ca le vrea binele – in realitate nu urmareste decat sa controleze si sa subjuge;
·     pare inteligent, insa nu se ridica la nivelul aparentelor nici sub aspect cultural, nici sub aspect profesional; inteligenta lui e concentrata exclusiv pe viclenii, pe fraude, pe manipulare, pe fuga de raspundere, pe siretenie, pe obtinerea de profit personal cu orice pret;
·      poate fi pasiv-agresiv, intr-o secunda se incinge ca un vulcan si azvarle cu acuzatii in stanga si-n dreapta, in urmatoarea secunda plange in hohote si-si pune cenusa in cap vazand ca prima strategie nu da roade;
·      este cooperant la suprafata, dar intotdeauna motivat de o potentiala retributie, e incapatanat, imposibil de indrumat;
·       are o natura de Jekyll si Hyde – este josnic, corupt si razbunator in adevarata lui fire, dar mieros, nevinovat si fermecator in prezenta martorilor; nimeni nu poate (sau nu vrea) sa creada ca aceasta persoana are o natura razbunatoare – numai tinta curenta a agresiunii teroristului emotional vede ambele fete ale agresorului; in timp ce chipul de „Jekyll” este descris ca „fermecator” si destul de convingator ca sa pacaleasca atat oameni apropiati, cat si un birou de personal sau chiar un tribunal, chipul de „Hyde” este adesea descris ca „rau, malign”; Hyde este in realitate adevarata persoana, Jekyll este doar un rol;
·       isi foloseste intotdeauna inteligenta numai pentru a-si scuza si justifica actiunile si detesta pe oricine care este mai competent decat el – adica majoritatea oamenilor!;
·    este incapabil sa pastreze un secret, adesea tradeaza secretele prin relatari incorecte, deformarea realitatii si inventii care-l avantajeaza pe el;
·   distorsioneaza, contorsioneaza, nascoceste si inventeaza critici si afirmatii nefondate si abuzeaza de putere in cazul cand o are, fiind insetat de ea;
·     se foloseste de barfa, injunghie pe la spate sau raspandeste zvonuri pentru a discredita si izola pe cei pe care-i simte concurenti;
·    in ciuda unor cicatrici devastatoare in sufletele altor persoane, faptele unui terorist emotional pot ramane nedescoperite ani de-a randul;
·      nu e demn de incredere si e incapabil sa aiba el insusi incredere in altcineva – asta explica partial constrangerea patologica de a controla;
·       este posedat de o nevoie coplesitoare si narcisista de a se portretiza intr-o persoana minunata, generoasa si buna la suflet, in total contrast cu comportamentul lui si cu modul cum ii trateaza pe altii; teroristul emotional nu vede nimic gresit in comportamentul lui si prefera sa nu inregistreze discrepanta imensa dintre cum ar vrea el sa fie vazut si cum este vazut cu adevarat de altii;
·     este adesea intr-o stare de drama: orice incident este exploatat, exagerat si eventual distorsionat ca sa devina un eveniment de proportii dramatice; totul este ridicat la proportii de criza
·       creeaza in jur o atmosfera unde nivelul de negare este atat de mare incat ceilalti se afla ca intr-un fel de ceata care le paralizeaza gandirea si prea tarziu isi dau seama cum au fost manipulati;
·      ii manipuleaza pe ceilalti pentru a ajunge in situatii in care acestia nu mai pot da inapoi sau din care nu mai pot iesi – acesti oameni devin ulterior susceptibili la alte manipulari si sunt prinsi ca musca in panza de paianjen a jocului acestui sociopat;
·       se simte atras spre pozitii de putere si sfarseste invariabil prin a abuza de acea putere;
·      este autocrat si dictator cand isi permite, folosind mereu fraze ca „n-ar trebui sa faci ...” sau „ar trebui sa faci ...”;
·       invadeaza sfera intima personala a oamenilor, sub pretextul ca ii ajuta sa constientizeze lucruri despre ei insisi;
·   poate parea competent la suprafata in slujba lui, insa dincolo de fatada este total necorespunzator, incapabil, adesea incompetent; supravietuieste numai prin plagiaturi, viclenii si cocotandu-se pe umerii celor pe care-i paraziteaza;
·       este capabil sa se faca foarte placut la inceputul unei relatii, varandu-se pe sub pielea victimei, inainte de a o trage in piept si de a o jumuli;
·     ii identifica instinctiv pe cei care-i sunt necesari pentru supravietuire, dupa care le manipuleaza cu maiestrie simturile, facandu-i sa se simta maguliti si "iubiti", dar in felul asta obligandu-i sa raspunda cu afectiune si gesturi extrem de costisitoare;
·       este obraznic, bagaret, nerusinat si foarte convingator;
·       exploateaza pe oricine la care simte cea mai mica vulnerabilitate;
·       are o satisfactie ascunsa in a-i provoca pe ceilalti sa reactioneze emotional sau irational, dar el e primul care acuza ca e provocat atunci cand cineva il trage la raspundere;
·      pare sa aiba o memorie scurta, selectiva si adesea nu poate (nu vrea) sa-si aminteasca ce a spus sau a facut sau a promis in urma cu mai mult de 24 de ore – in schimb e capabil sa-si aminteasca toate greselile tale, inclusiv cele facute cu foarte multi ani in urma;
·      nu are emotii, este incapabil de a procesa orice fel de emotii sau de a intelege emotiile altcuiva;
·       nu are scrupule in a-si insela partenerul sau in a face avansuri chiar si partenerilor prietenilor de familie;
·       teroristul emotional pare sa traiasca intr-un balon de sapun al prezentului si cand cineva ii cere socoteala pentru ceva, el inventeaza spontan o justificare menita sa-l scoata din incurcatura pe moment (ulterior celalalt sesizeaza inselaciunea, dar atunci teroristul emotional e deja departe si tema incheiata); in plus, teroristul emotional chiar pare sa creada ceea ce inventeaza; din punct de vedere patologic, acest fenomen poate fi numit fabulatie, din punct de vedere moral se numeste minciuna;
·       incepe diverse proiecte cu o energie enorma, dar se dezumfla si-si pierde rapid interesul;
·       nu e in stare sa comunice autentic, nu are relatii profunde, desi el e in permanenta in cautare de noi victime pe care sa le paraziteze;
·       se comporta ca un parazit, vrea sa primeasca totul si sa nu dea nimic;
·      nu se exprima cu adevarat elevat; se limiteaza adesea la a imita persoane mai inteligente (pe care le invidiaza in ascuns) sau la a reda papagaliceste fraze auzite la televizor;
·     are o morala foarte slab dezvoltata si nu cunoaste limite etice, in lumea lui totul e permis pentru a-si obtine interesul;
·       are comportament imatur si e strain de codul bunelor maniere;
·       nu actioneaza decat pentru recompensa si pentru propriul interes;
·       intotdeauna e blindat de alibiuri si justificari pentru orice i s-ar putea reprosa;
·       teroristul emotional extrovertit e zgomotos si foarte vizibil, poate fi charismatic si are talentul de a-i „vraji” pe ceilalti pentru a-si atinge scopurile;
·       teroristul emotional introvertit – cel mai periculos – se ascunde in spate si ii recruteaza pe altii care ii fac treaba folosindu-se la randul lor de terorism emotional – cand ai de-a face cu acest tip de terorism, incearca sa-l identifici pe teroristul-papusar din spatele cortinei si concentreaza-te doar pe acea persoana – ceilalti vor disparea;
·     este constant nefericit si in cautare de consolare pentru soarta lui „cruda”, nu e receptiv si permanent gaseste tuturor defecte;
·       simuleaza permanent izolarea, singuratatea, sacrificiile lui, persecutia de catre altii;
·     nu-i prea place sa scrie, stilul lui este dizlocat, incoerent si inconsistent, tinde sa se incurce in afirmatii contradictorii;
·      adesea aduce laude prefacute sau linguseste intr-un mod total neadecvat; aceasta este partial ca sa-l faca pe el sa se simta bine, partial pentru a-i impresiona pe martori, partial din lipsa de inteligenta, partial din imaturitate si partial pentru a controla si subjuga si pentru a-si prinde tinta nepregatita;
·       este incapabil si nu doreste sa-i aprecieze pe ceilalti, contributiile si realizarile lor; adesea este dispretuitor cand cineva este mai valoros decat el insusi;
·       imediat explodeaza si este indignat pana la cer cand i se cere socoteala pentru ceva;
·      prezinta o discrepanta uimitoare cand evalueaza munca altuia, tinde permanent sa devalorizeze realizarile altora; el insusi are in schimb nevoie de lauda permanenta, de recunoastere si pretuire pentru cel mai mic gest;
·     se da bine pe langa superiori si cand manevrele nu-i reusesc incepe sa-i denigreze pe superiori si sa le puna in carca acuzatii imaginare, menite sa-l scoata pe el basma curata;
·     este nerecunoscator; e duplicitar si ipocrit, spune un lucru azi si il neaga peste patru zile, dupa cum ii dicteaza interesul de moment;
·     are permanent o nevoie coplesitoare (si nesanatoasa) de a se simti apreciat si dorit, dar mai ales de a controla;
·    cade repede prada crizelor de isterie cand lucrurile nu merg cum vrea el sau nu primeste imediat ceea ce-si doreste;
·    este tafnos, foarte cusurgiu si adesea are o obsesie nesanatoasa in privinta curateniei si a ordinii;
·       este nesincer si prefacut;
·       stie textul, dar nu stie cantecul;
·       incearca disperat si ar face orice ca sa fie in centrul atentiei;
·       nu-si vede nici un fel de defecte si ii acuza pe altii pentru propriile lor lipsuri;
·      nu a invatat niciodata sa fie empatic si nu are habar ce inseamna acest lucru; se foloseste de "farmec" si de imitare pentru a compensa;
·      incercarile de a fi empatic sunt superficiale, de amator, adesea total nepotrivite sau exagerate si se bazeaza mai mult pe imitarea a ce a vazut la altii decat pe o preocupare autentica – si sunt facute evident cu scopul de a-l face pe teroristul emotional sa arate bine, mai ales in prezenta martorilor;
·      cand i se cere participare si empatie, de exemplu cand cineva este nefericit si are nevoie de ajutor, raspunde fie cu nerabdare si agresiune (cand nu mai e nimeni de fata) sau cu o incercare de empatie covarsitoare si fals exuberanta (cand sunt martori prezenti); in realitate este gol pe dinauntru.
·      este incapabil sa-si ceara iertare pentru greseli, cu exceptia ocaziilor cand sint martori de fata, iar atunci scuzele sunt dezgustatoare, artificiale si total exagerate – dar suficient de convingatoare pentru cei apropiati cat si pentru superiorii cu care lucreaza;
·       intotdeauna el e primul care-i acuza pe altii;
·       este foarte posesiv si cu obiectele si cu oamenii;
·     lasa initial impresia de loialitate, dar ii elimina pe toti din viata lui cu sange rece de indata ce acestia nu mai prezinta nici un interes si el nu mai poate obtine nimic de la ei;
·     isi doreste cu disperare respect fara sa-l merite si va actiona in mod deosebit de ingenios pentru a-i manipula pe ceilalti sa-i ofere acel respect;
·       este prins repede cu mata-n sac de catre superiori la locul de munca si isi schimba des slujbele; cand este demascat prima reactie este de a tipa cat mai tare si a vehicula amenintari, care nu sunt insa decat vorbe goale menite sa-l scape pentru moment;
·       simte o dusmanie si o invidie din toti rarunchii fata de cei care sunt mai capabili decat el;
·       este prefacut si manipulativ (mai ales femeile);
·       este dusmanos si razbunator (mai ales femeile);
·      foloseste aproape exclusiv agresiunea (uneori mascata!) ca mod de interactiune cu alti oameni, in timp ce sustine ca ar fi o persoana pozitiva (ceea ce ar insemna recunoasterea si respectarea drepturilor celorlalti si a propriilor drepturi);
·       are schimbari de dispozitie imprevizibile, isi schimba mereu parerile, adesea brusc si fara nici un avertisment;
·       are o judecata inconsistenta, adesea respingand, ignorand sau negand ceea ce a spus anterior;
·       este inflexibil si incapabil de a lua in calcul optiuni si alternative;
·       e neiertator si adesea exploateaza spre propriul interes greselile altora sau ceea ce el considera a fi greseli;
·    este adesea iresponsabil din punct de vedere financiar, se incurca in credite deoarece permanent vrea mai mult, tot mai mult;
·    niciodata nu se confeseaza despre adevaratele lui ganduri si idei, iar de la ceilalti nu-l intereseaza decat informatiile care pot duce la obtinerea unui profit;
·       se infurie repede si are adesea un temperament imprevizibil;
·       poate fi foarte placut (intr-un mod imprevizibil si total dezarmant), mai ales cand il demasti in fata altora – el speculeaza pe simpatia celorlalti si se foloseste de sentimentele de vinovatie pentru a continua sa manipuleze si sa controleze;
·       cand e confruntat cu responsabilitatea sau cu o atentie nesolicitata care i-ar putea determina pe altii sa-i descopere adevarata natura, teroristul emotional reactioneaza cu incercari repetate si tot mai agresive de a controla, de a manipula si de a pedepsi;
·     adesea este lipsit de umor si emotional fara vlaga; incercarile de a fi spiritual sunt adesea superficiale si stangace;
·       este total nesigur si ii vede pe ceilalti ca pe o amenintare; aceasta amenintare pare sa cuprinda o teama de expunere a caracterului lui de proasta calitate si adesea merge pana la paranoia; individul poate avea atunci o personalitate paranoica:
o   suspecteaza permanent, fara o baza suficienta, ca ceilalti il exploateaza, ii fac rau sau il inseala; in realitate, el este cel care inseala mereu;
o   este permanent obsedat de indoieli nejustificate referitoare la loialitatea sau onestitatea prietenilor sau cunoscutilor, pe care ii tot verifica mereu;
o   nu–i place sa se confeseze nimanui deoarece se teme ca informatiile respective vor fi folosite impotriva lui, ca sa-i faca rau (asa cum procedeaza el!);
o   interpreteaza permanent totul ca pe un atac personal, gasind semnificatii ascunse sau amenintatoare chiar si in remarci sau evenimente total inofensive;
o   poarta mereu pica, este neiertator cu orice insulte sau jigniri (interpretate de el ca atare!);
o   percepe peste tot atacuri la caracterul sau la reputatia lui (pe care altii nici nu le observa) si se infurie rapid sau contraataca;
·       nu este comunicativ si cooperant si se eschiveaza cand i se cer informatii precise;
·       nu stie sa asculte, ignora ce spui, sare de la un subiect la altul sau te contrazice; o conversatie cu el poate fi ca si cum ai vorbi la un perete;
·       are un mod de a privi total neadecvat, fie priveste prea putin in ochi pe ceilalti (sau deloc), fie prea mult (holbandu-se);
·       este incapabil sa sustina o conversatie matura (desi doar retrospectiv iti poti da seama);
·   manipuleaza sau "vrajeste" cu usurinta o persoana imatura sau naiva sau vulnerabila sau dornica de afectiune pana cand o transforma in purtatorul lui de cuvant care la randul lui ii va manipula pe altii in interesul teroristului emotional;
·   vede oamenii ca obiecte (la fel cum cei care molesteaza copii sau cum violatorii isi vad victimele ca obiecte menite sa le aduca lor satisfactie);
·   adesea oamenii din preajma lui se simt obositi, storsi de vlaga, ametiti, agresivi, ostili, defensivi, tristi, dar de cele mai multe ori nu pot explica de unde li se trage proasta dispozitie;
·      adesea prezinta un comportament interpersonal necugetat si chiar indecent, in special cu o usoara tenta sexuala, de exemplu invadeaza prin anumite gesturi sfera intima a altor oameni (chiar si de acelasi sex), devenind mult prea repede "prietenos" si "intim" intr-un mod dezgustator;
·       este incapabil de intimitate autentica;
·      sociopatul masculin are o armata de femei pe care le-a convins ca sunt indragostite de el, si care - in ciuda faptului ca sunt tratate mizerabil - continua sa-i fie loiale orbeste si sa raspunda la chemarile lui;
·       sociopatul feminin nu se da inapoi de la nimic pentru a cuceri si a parazita un barbat, iar daca respectivul realizeaza capcana si se distanteaza, ea il acuza pentru esecul relatiei la modul "Eu te-am iubit din tot sufletul, tu nu ma meriti", apoi ii intoarce spatele si isi incearca strategia pe urmatorul;
·       nu are constiinta si este incapabil de regrete sau remuscari;
·       iubeste ritualurile, care il linistesc;
·       cand i se cere parerea sau un rationament, livreaza numai idei rigide, locuri comune, pareri ale altora sau ceea ce intuieste el ca ceilalti vor sa auda (el nu-si asuma responsabilitatea pentru nimic personal);
·    lipsa calitatilor interpersonale, sociale si empatice sunt reminiscente de autism; teroristul emotional se bazeaza pe reguli fixe, pe agresiune, pe negare si pe imitare pentru a-si ascunde lipsa de pricepere in a purta relatii normale cu ceilalti oameni; psihopatii si sociopatii sunt adesea actori excelenti;
·     are la o examinare mai atenta un limbaj al corpului ostil si total neadecvat afirmatiilor pe care le face; este o contradictie pe doua picioare: din cuvinte e lapte si miere, din gesturi, priviri si fapte iese la iveala adevaratul caracter egoist si prefacut;
·       prefera sa nu-si rezolve problemele pentru a le folosi din nou si din nou in scopul de a obtine atentie si simpatie si de a profita material de altii;
·       este de o invidie inimaginabila;
·       este ca o gaura neagra care suge energie de la ceilalti, extorcheaza atentie, afectiune, bunuri materiale, favoruri, insa fara ca acestea sa poata vreodata umple golul interior al teroristului emotional;
·      este viclean, duplicitar, calculat, intrigant, nemilos, sadic, crud, perfid, exploatator, periculos, rauvoitor, respingator, oportunist etc.


Teroristul emotional in familie

Violenta comisa de un terorist emotional este aproape in intregime psihologica, fiindca violenta de natura psihologica nu lasa nici un fel de cicatrici sau dovezi fizice. Cel mai adesea aceasta violenta ia forma abuzului verbal si emotional, incluzand critica permanenta pentru orice fleac si gasirea de nod in papura, cicalirea si gasirea constanta de greseli combinate cu un refuz simultan de a recunoaste, de a aprecia, de a lua in serios si de a lauda. Manipularea, izolarea si excluderea sunt tacticile preferate, de asemenea autovictimizarea sau mania persecutiei, in special cand teroristul emotional e tras la raspundere.

Scopurile teroristului emotional sunt urmatoarele: puterea, controlul, dominarea si supunerea.

Acestea sunt realizate printr-un numar de mijloace care cuprind anularea puterii celuilalt, stimularea nivelurilor excesive de teama, rusine, jena si vinovatie, manipulare (in special a emotiilor si perceptiilor), umilinte tipice si negare constanta. Cand traiesti cu cineva care neaga constant ceea ce a spus sau a facut in urma cu cateva zile sau in urma cu o ora, simti ca o iei razna. Cand simptomele sanatatii agresate incep sa fie vizibile, teroristul emotional le va spune altora ca tu ai o "problema de sanatate mentala". Poate ca esti nebun, dar nu nebun clinic, ci nebun de furie!!

Controlul este un indicator comun al teroristului emotional in familie – controlul finantelor, controlul oricarei miscari, controlul asupra alegerii prietenilor, controlul asupra gandurilor tale etc. Toate sunt menite sa te faca neajutorat si lipsit de orice putere sau defect.

O tactica preferata a teroristului emotional in familie este sa instige oamenii unii impotriva altora. Castigurile lui aici sint urmatoarele:

  1. el gaseste o satisfactie perversa in a incuraja si a provoca certuri si ostilitate si apoi in a-i vedea pe altii cum intra in interactiune ca inamici intr-un conflict distructiv, si
  2. conflictul care urmeaza de aici il asigura pe teroristul emotional ca atentia a fost distrasa si deviata de la cauza conflictului.


Teroristul emotional in familie este maestru al manipularii si manipuleaza oamenii de preferinta prin emotii (mai ales vinovatia) si prin buna credinta, atitudinile si perceptiile acestora. Teroristul emotional vede orice forma de vulnerabilitate ca pe o posibilitate pentru manipulare si e tentat in mod special sa-i exploateze pe cei cu nevoi emotionale puternice.

Teroristul emotional este expert in a distorsiona perceptiile oamenilor cu intentia de a crea o imagine negativa despre tinta in mintea celorlalti membri ai familiei, a vecinilor, prietenilor si altor oameni; acest lucru este realizat prin subminare, crearea de indoieli si suspiciuni si falsele griji. Aceasta otravire a mintilor oamenilor este foarte greu de contracarat, dar explicarea "jocului" intr-o maniera calma si articulata ii ajuta pe oameni sa vada dincolo de masca deceptiei si sa inteleaga cum si de ce sunt folositi ca pioni.

Teroristul emotional poate incerca sa stabileasca o relatie exclusiva (bazata pe incredere si confidente aparente) cu un singur membru al familiei, asa incat el (teroristul emotional) sa fie vazut ca singura sursa de informatii viabile; acest lucru poate fi realizat prin descrierea tintei si a altor cativa membri ai familiei ca fiind iresponsabili, instabili, nedemni de incredere, lipsiti de afectiune sau sinceritate, probabil prin evidentierea constanta (prin deformare si falsificare) a unor presupuse esecuri, inselari de incredere etc. Procesul este accelerat prin includerea unor barfe ocazionale despre presupusul comportament necinstit al tintei cu privire la relatiile cu alti oameni. De multe ori totul se face prin proiectie (teroristul emotional ia propriile trasaturi de caracter si le proiecteaza asupra tintei, atribuindu-le acesteia). Obiectivul este de a manipula perceptiile respectivului membru al familiei si de a crea o dependenta asa incat acea persoana ajunge sa se bazeze exlusiv pe teroristul emotional, pe care il vede ca pe singura sursa de informatii credibile, indoindu-se de toti ceilalti. Orice alta persoana care ar putea sa-l demaste pe teroristul emotional si sa distruga ciclul de dependenta este improscata cu venin si denigrata cu fiecare ocazie.

Cand este pe punctul de a fi prins cu mata-n sac si demascat, teroristul emotional se preface ca el e victima si atrage atentia exclusiv asupra lui – un alt exemplu de manipulare prin vinovatie, atragand simpatia si regretele celui care tocmai voia sa-l acuze. Teroristul emotional feminin este expert in a se face centrul atentiei pretinzand ca el este cel ranit, in timp ce isi portretizeaza tinta ca fiind ticalosul piesei de teatru. Cand tinta incearca sa explice jocul, este etichetata ca "paranoica" sau reavoitoare.
Teroristul emotional poate fi barbat sau femeie – deosebirea esentiala este ca femeia este mai prefacuta, mai manipulativa, mai perfida, mai sireata, mai subtila, lucreaza cu o acoperire mai buna si terorizeaza adesea cu zambetul pe buze. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Surse principale ale acestei compilatii: 
Sam Vaknin, Malignant Narcissism (http://samvak.tripod.com/)
Robert Burney, Codependence: The Dance of Wounded Souls (https://www.woundedsouls.com/)

You May Also Like

0 comments